Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link a TerraMaster: souboj dvou levných NAS

25.4.2013, Jan Vítek, recenze
D-Link a TerraMaster: souboj dvou levných NAS
Dnes se seznámíme s produktem společnosti TerraMaster, a sice s dvoudiskovým NAS serverem F2-NAS prodávaným za rozumnou cenu, jemuž bude dělat soupeře model DNS-320L od firmy D-Link. Uvidíme tedy, kdo koho přemůže nejen v testech výkonu.

Aplikace a služby TerraMaster F2-NAS


Další nabídka firmwaru F2-NAS vypadá velmi zajímavě, ale bohužel, až na jednu výjimku není o co stát. V prvé řadě tu je prostý prohlížeč souborů, který téměř dostal svému jménu. Soubory si můžeme opravdu skoro jen prohlížet a mezi další možnosti patří už jen možnost jejich uploadu či downloadu. Nenašel jsem žádnou možnost, jak s nimi nakládat jinak, a to tedy ani přes pravé tlačítko myši a stránka se zobrazovala stejně v prohlížeči Internet Explorer i Opera.




prohlížeč souborů - klikněte pro zvětšení -


Dále tu máme v pořadí zmíněného klienta BitTorrent, který je také jednoduchý, ale aspoň použitelný. Zvládá soubory torrent nebo magnet linky, můžeme si nechat zasílat upozornění na e-mail a v konfiguraci si můžeme měnit port služby a nastavit limity pro upload/download a počet peerů na torrent.




klient BitTorrent - klikněte pro zvětšení -


Dále už se vrátíme k prohlížečům, konkrétně třem samostatným aplikacím pro video, audio a foto. Jediný rozdíl mezi nimi, který jsem našel, je, že v nich jsou vidět pouze vybrané formáty souborů. To je v případě videa poněkud nesmyslně pouze mp4, wmv a rmvb. Zapomeňte na to, že byste si je mohli rovnou v nějakém okně přehrávat, maximálně si je můžete stáhnout a pak přehrát a to je naprosto vše.





Z toho tedy vyplývá, že funkčnost aplikací specializovaných na multimédia je dokonce ještě více omezená než u prohlížeče souborů. Tam můžeme data alespoň také uploadovat a vidíme je všechna, takže ostatní aplikace tedy v podstatě jen filtrují zobrazení souborů podle přípony a ještě k tomu neznají ani .avi. Alespoň že DLNA server funguje bez problémů.





Tyto doprovodné aplikace jsou tedy horkým adeptem na vylepšení, ovšem otázkou je, jak je tomu se softwarovou podporou výrobce TerraMaster. Osobně bych o jejích kvalitách moc přesvědčen nebyl. Co se týče cloudové služby, pak i přes mou pevnou externí IP, aktivované UPnP a přesměrování potřebného portu přímo na router se mi ji nepodařilo zprovoznit. Zařízení pouze zobrazuje chybovou hlášku "Cannot support 2 layer NAT Router", přičemž byl připojen ke standardně nakonfigurovanému routeru.