Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DNS-313: jednoduchý NAS

24.3.2009, Jan Vítek, recenze
D-Link DNS-313: jednoduchý NAS
Dnes si představíme NAS box D-Link DNS-313 pro jeden disk. Nabízí pevné kovové tělo, aktivní chlazení a také softwarovou výbavu vhodnou pro stahování dat a jejich další poskytování na domácí síti. Jaké jsou ale jeho další kvality, především v oblasti výkonu?

MAINTENANCE


Údržba systému zahrnuje kapitoly, jež vidíte hned na prvním screenshotu. První je tu pro změnu hesla administrátora.



Systémové volby zahrnují restart celého NAS boxu, pak obnovení továrních nastavení, vypnutí NAS boxu, uložení jeho nastavení do souboru pro jejich snadnou pozdější obnovu. A nakonec je to lhůta, po které nás systém při neaktivitě odhlásí.



Aktualizace firmware vyžaduje po uživateli pouze to, aby si jej stáhnul ze stránek výrobce, rozbalil a zadal k němu cestu. Poté je také vhodné, aby po dobu probíhání procesu odolal pokušení odpojit zařízení od sítě.



Upozornění pomocí E-mailu se dá využít pro několik případů. Systém vás může ve zvolených časových intervalech informovat o zaplněnosti pevného disku, poslat upozornění, že disk je plný, heslo administrátora bylo změněno, firmware byl aktualizován nebo že systémová teplota překročila zvolenou mez (°C / °F).



Správa napájení zahrnuje dvě jednoduché volby - zda ji chceme aktivovat, či ne a po jaké době nečinnosti se má pevný disk vypnout. Za touto nabídkou následují dvě další týkající se pevného disku, a sice jeho zformátování (volba souborového systému zde neexistuje) a jeho kontrola pro odhalení chyb.



Nakonec je u správy záložka pro nastavení Dynamic DNS pro přístup k datům pomocí zaregistrované domény.




STATUS


Záložka status obsahuje jedinou obrazovku, kde se dozvíme momentální informace o stavu boxu, sítě a pevného disku.




Správce stahování dat


Druhou možností při přihlašování se do systému je vydat se do správce stahování dat. Nesetkáme se zde ale s Torrenty, ale pouze se službou stahující soubory či adresáře z FTP serveru, WWW serveru, nebo lokálního umístění na síti. Zvláště pro přístup na FTP se využije možnost zadání jména a hesla, pak je tu cesta k souboru či adresáři, cílová cesta a také čas pro zahájení akce.

Pro přenosy na lokální síti si můžeme také navolit přírůstkové zálohování dat. Vše se pak stejně jako v předchozích případech objeví v seznamu dole.



Pak už je tu jen přehledný seznam plánovaných i právě probíhajících akcí, kde se můžeme dozvědět, co se právě děje, kolik procent dat již je doma a jaká je momentální přenosová rychlost.