Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další čtyřiadvacítka - LG L245WP

5.2.2007, Pavel Kovač, recenze
Další čtyřiadvacítka - LG L245WP
Pod oko sondy se tentokrát dostal 24" model firmy LG s označením L245WP. Jde o širokoúhlý osmidoménový MVA panel se slušnými parametry a hlavně přívětivou cenou. Uvidíme, jak si LG povede v našich testech s tímto novým MVA panelem.

Celkové hodnocení


Vezmeme to pěkně popořádku. První je design, zde elegantní a myslím, že nikoho neurazí. Zde je také rozhodnutí na vás, vkus vám totiž vnucovat nebudu, a tak si ještě jednou projděte první kapitolu a uvidíte, jestli design vyhovuje vašim představám. V další kapitole jsem se zaměřil na technologii, která představuje vcelku velkou inovaci pro firmu AU Optronics. Díky zvýšení počtu domén ze čtyř na osm (Prem.MVA čtyři a AMVA osm domén) poskytuje panel lepší pozorovací úhly a dokonce i barevné podání.

Poté však přišla odezva, která se projevila nepříjemným překmitem u odezvy rise. Inputlag o délce 18,2ms sice není nic tragického, ale mohl by být daleko lepší. Pro profesionální hráče extrémně rychlých her to tedy nebude. Na druhou stranu inputlag vadí opravdu jen profi hráčům. Ten, kdo si chce občas nějakou tu hru zahrát, se nemusí ničeho bát. Další na řadě je přehrávání videa a stabilita kontrastu. U videa si monitor kvůli překmitům nevede zrovna nejlépe, ale zase díky vysokému rozlišení (zvládá plné HD 1080p), dobrému barevnému podání a solidní hloubce obrazu jsou filmy stále velice dobré.



V pozorovacích úhlech si technologii AMVA oproti Prem.MVA výrazně polepšila. Kontrast s jasem tolik neklesá, a tak se na obraz můžete dívat z většího úhlu než u Prem.MVA. Tím se dostáváme k barevnému podání. Pokud si nastavíte režim sRGB (výrazně doporučuji!), získáte solidní barvy s lehounce teplejším zabarvením. Vyhněte se obloukem režimům 6500K, 9300K a User, kdy dochází k softwarové regulaci jasu a extrémnímu snížení gamutu. V podsvícení si monitor nevede úplně špatně, sice pravá a levá hrana jsou výrazně tmavší, ale prostředek je slušně homogenní. Nebojím se tedy doporučit monitor pro poloprofesionální grafiky, kteří nechtějí utrácet majlant za 12 či 14bitové panely od EIZO, NEC apod.

V OSD menu lze také nastavit zobrazení v 1:1, takže se nemusíte bát jinak celkem nepovedené interpolace.




V číslech si nakonec monitor nevede vůbec špatně. Pokulhává pouze v odezvě a podsvícení. Jedno grafikům nevadí (odezva), ale podsvícení občas může činit problémy. Poslední věty opět budou popisovat pocit z monitoru. Díky dobré konstrukci a pěknému barevnému podání si monitor jistě zaslouží pozornost. Škoda onoho pochybení při regulaci jasu (v ostatních režimech než sRGB), protože jinak by monitor zapůsobil ještě daleko lépe. Také se mi trochu zdá, že výrobce ještě pořádně neví, jak se technologie AMVA chová při odezvě a zkrátka to s OverDrive přehnal. Je možné, že v další revizi firmwaru tento neduh odstraní, teoreticky totiž stačí o nějakou tu milisekundu zkrátit působení přepětí v subpixelech a vše bude v naprostém pořádku. Monitor bych doporučil například do klasické domácnosti pro multimediální použití. Pro časté hraní her to není, ale díky vysokému rozlišení, dobrému barevnému podání a solidní konstrukci bude panel vyhovovat většině zákazníků.

Opět zde dávám odkaz na přehled výsledků námi testovaných LCD panelů. Do tohoto přehledu jsou zařazeny pouze monitory testované s metodikou pomocí osciloskopu.


Dobré barevné podání
Odezva s překmity
Solidní hloubka obrazu
Pozor na SW regulaci jasu u některých teplot barev a "User" modu
Ergonomie
Ikona Odkaz na databázi
Slušné pozorovací úhly
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 18 800,- Kč bez DPH


Orientační vývoj ceny


Graf ceny produktu LG L245WP-BN - LCD 24 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení LCD panelu LG L245WP děkujeme firmě LG Electronics



Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřicích přístrojů.