Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další laserové tiskárny s cenou do 4000Kč

11.7.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Další laserové tiskárny s cenou do 4000Kč
Po nedávném testu 6 laserových tiskáren se tentokrát podíváme na další 3 zástupce nejnižšího segmentu od společností Konica-Minolta, Brother a Samsung. Podívejte se tak s námi, jak nově testované modely obstály v konkurenci stále se rozrůstající třídy laserových tiskáren, jejichž doporučená cena nepřesahuje hranici 3800 Kč.


Vkládání toneru probíhá obvyklou cestou z čelní strany


Podívejme se nyní na spotřební materiál. Jeho instalace je jednoduchá a je nutno ji provést při prvním vybalení tiskárny. Kazeta je identická s tonerem tiskárny Dell 1110. Teoreticky by měly být volně zaměnitelné, ale je možné, že firmware pro takovou možnost obsahuje nějakou pojistku. Kazeta dodávaná s tiskárnou má kapacitu 1000 stránek, plnohodnotná pak solidních 3000. Je ale zvláštní, že Dell u své tiskárny udává kapacitu toneru 2000 stran.


Tonerová jednotka je také stejná jako u tiskárny Dell

Toner (kapacita 3000 stran)2161 Kč

Neoriginální toner se mi nepodařilo na internetu najít, ale možná se záhy objeví. Prozatím však musím výpočet nákladů provést pouze s originálním spotřebním materiálem. Z něj vychází cena 0,89 Kč, což je velmi dobrý výsledek na úrovni dosavadní favoritky testu, tiskárny Konica-Minolta PagePro 1350W.

Na řadě jsou testy rychlosti, ve kterých by tento model měl znatelně překonat tiskárnu Dell, která vychází z nižšího modelu Samsung ML-1610.


Zahřívání16,4 s*
Start z pohotovostního režimu7,1 s
Start z úsporného režimu26,6 s*
Průběžná rychlost19,87 str./min

*tiskárna dosahovala při několika měřeních velmi odlišných výsledků, Například zahájení tisku po zapnutí v jednom případě trvalo více než 33 sekund a podobně dlouho někdy trval i start z úsporného režimu.

Po sérii tiskáren, které své papírové parametry lehce překročily, je tu jedna, která za nimi nepatrně zaostává, ale rozdíl je opravdu minimální. Celkově lze říci, že velmi dobrou průběžnou rychlost tisku a solidní odezvu při tisku v pohotovostním režimu do značné míry zastiňují pomalejší časy startu a probuzení z úsporného režimu.

Poslední sada testů se zaobírá kvalitou tisku. Dalo by se očekávat, že bude prakticky shodná s modelem společnosti Dell, a v určitých oblastech tomu tak je. Ovšem jak uvidíme, našly se i zde značné rozdíly. Pro test jsem použil kvalitu 600 dpi s nastavením "Dark" a kvalitu 1200 dpi rovněž s nastavením "Dark" a zároveň se zapnutým režimem "Darken text", který způsobí tisk textu tučnějším stylem.

Tisk černého textu na bílém pozadí dopadl lépe v rozlišení 600 dpi, i když čitelné bylo (pod lupou) v obou nastaveních kvality i písmo o velikosti 1,5. Na vzhled textu má vliv právě nastavení "Darken text", který text malých velikostí sice zvýrazní, ale zároveň trochu sníží zřetelnost jednotlivých písmen. Přesto je ale vhodné tento režim použít, pokud hodláte tisknout text inverzní - i na přiložených výřezech je zjevné, že tučnější písmena tomuto tisku prospívají. V obou režimech kvality je rozeznatelný text o velikosti 2,5 bodu, ale s nastavením Darken Text je písmo čitelnější.


Čitelnost textu malých velikostí - 600 dpi



Čitelnost textu malých velikostí - 1200 dpi


Rozdíl kvality v případě standardního textu nebyl zřetelný, a není to naposledy, kdy jej nelze pozorovat.


Standardní text - 600 dpi



Standardní text - 1200 dpi

Při tisku textu v různých stupních šedi sice rozdíl mírně patrný byl, ale rozhodně bych se neodvážil určit, který z výřezů je pořízen v jakém rozlišení, pokud by někdo skryl jejich označení a náhodně prohodil pořadí.


Šedý text - 600 dpi



Šedý text - 1200 dpi

Dokonce ani při tisku čárové grafiky jsem nebyl schopen pozorovat jakýkoli rozdíl, což už je skoro podezřelé.


Čárová grafika - 600 dpi



Čárová grafika - 1200 dpi

A aby toho nebylo málo, ani při tisku fotografií se rozdíl mezi 600 a 1200 dpi neprojevil. Myslím, že tvrdit o této tiskárně, že dokáže tisknout v režimu, který výrobce označuje jako "1200 dpi class", je velmi nadnesené. Je sice možné, že vše způsobila chyba ovladačů, ale to nic nemění na tom, že výsledky jsou takové, jaké jsou.


Černobílý přechod - 600 dpi



Černobílý přechod - 1200 dpi

Pomineme-li výše uvedený problém a zaměříme se na samotnou kvalitu tisku fotografií, výsledek je značně odlišný od výtisků pořízených tiskárnou Dell 1110 - zejména ve středních odstínech chybí výraznější odstupňování kontrastu a na fotografiích se tak ztrácí řada detailů. Je zde rovněž znatelné proužkování, i když tímto problémem trpí i řada tiskáren jiných výrobců a v některých případech i výrazněji. Je ovšem zvláštní, že tiskárna Dell proužkování téměř nezná. Je docela možné, že tiskárny dodávané společnosti Dell procházejí důkladnější kontrolou kvality.


Fotografie - 600 dpi



Fotografie - 1200 dpi

Na detailu níže je dobře patrné, že rozdíl mezi 600 a 1200 dpi je u této tiskárny nepozorovatelný. Ten, kdo si tuto tiskárnu pořídí, tím rozhodně nebude nadšen.


Detail - 600 dpi



Detail - 1200 dpi

Co o této tiskárně říci závěrem? Musím bohužel především kritizovat. Tiskárna sice nabízí velmi rychlý tisk, na druhou stranu však jeho kvalita nebyla zrovna nejlepší. V případě textu a čárové grafiky byly výsledky průměrné, ale tisk fotografií tiskárně vůbec nesvědčil. Nepokořila sice model HP LaserJet 1020, který byl v tomto ohledu dosud nejhorší, ale pokud chcete tu a tam tisknout černobílé obrázky, raději se poohlédněte jinde. Při zkoušce tisku na silný papír tiskárna na první pokus odmítla načíst list, podruhé se již tisk podařil, ale výsledek nebyl nijak úchvatný. V případě hlavního zásobníku k problémům nedošlo. Jediným světlejším místem testu byl výpočet nákladů na tisk, ve kterém se tiskárna blýskla velmi dobrým výsledkem.

Tiskárna se prodává za doporučenou cenu 3750 Kč vč. DPH, při nákupu v internetových obchodech ušetříte kolem 300 Kč.


nízké tiskové náklady
pomalé zahřívání
průběžná rychlost tisku
podprůměrný tisk fotografií
Ikona Odkaz na databázi
USB jen ve verzi 1.1