Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DDR král ASUS P4S333 a srovnání DDR266 vs. DDR333

29.1.2002, Pavel Švéda, recenze
DDR král ASUS P4S333 a srovnání DDR266 vs. DDR333
Snad se na mne nikdo nebude zlobit, že jsem si zcela bezostyšně dovolil pasovat tuhle desku na krále, ale firma ASUS je všeobecně pokládána za uznávanou velmoc mezi výrobci motherboardů a když navíc nabízí produkt podporující v současnosti nejvýkonnější DDR333 paměti je toto přirovnání určitě na místě.
Firmě ASUS zřejmě nestačí jen její dobrá pověst, ale snaží se zákazníka ulovit doslova už na první pohled. Deska je dodávána v krabici s lákavým barevným designem s prolisy a nezbytnými samolepkami signalizujícími všechny "fíčury" kterými je vybavena. Na tohle pozlátko má ASUS plné právo, neboť to co vystavuje z vnějšku na odiv skutečně ukrývá i uvnitř.


Obr. 2 - Krabice ukrývající základní desku ASUS P4S333

Po vybalení na nás čeká další milé překvapení v podobě dodávaného příslušenství. Je vidět, že ani v tomto případě výrobce na zákazníkovi skutečně nešetří.


Obr. 3 - Dodávané příslušenství

Kromě dnes již už standardních floppy a 80-ti žilového Ultra DMA/100 /133 kabelů je navíc ještě dodáván "starý" 40-ti žilový UltraDMA/33/66 kabel, záslepka ATX backpanelu, rozšiřující modul 2x USB 1.1 s propojovacím kabelem a modul s COM2. Seznam doplňků uzavírá pytlík s třemi jumpery (kdyby se snad některé podařilo při instalaci desky ztratit :o).

K motherboardu jsou přibaleny hned dva manuály. První je klasický (95 stran) s kompletním popisem desky, jejích komponent a nastavení. Manuál je vypracován velmi podrobně a precizně s velkým množstvím ilustračních obrázků a podle mého názoru uspokojí všechny uživatele od úplných laiků až po počítačové odborníky. Druhá, poněkud chudší knížečka, je nazvaná Quick Setup Guide (vyvedená celkem v jedenácti jazycích, přičemž jedním z nich je naše skoromateřština - polština) a jak už z názvu vyplývá, zabývá se uvedením desky do provozu (jaké periferie kam a jak připojit tak, aby to všechno fungovalo správně).

Krabice ve svých útrobách samozřejmě ukrývá i nezbytné instalační CD. Kromě ovladačů pro čipset a integrovaná zařízení obsahuje např. manuál v PDF formátu (Acrobat Reader lze nainstalovat přímo z CD), antivirový program PC-cillin 2000, software pro monitorování PC po síti Intel LDCM, ASUS flashovací a updatovací utility pro BIOS a další. Nyní už přejděme k popisu vlastní desky.

Technická specifikace ASUS P4S333
  • patice Socket 478
  • čipová sada SiS 645
  • možnost osazení procesorem Pentium 4 (Willamette/Northwood) 1.4 GHz až 2.4+ GHz
  • 3x DIMM (184 pin) paměťové sloty
  • až 3 GB unbuffered ECC/non-ECC DDR SDRAM (PC2700/PC2100/PC1600)
  • 6x PCI, 1x AGP (4x), 1x ACR
  • 2x UltraDMA/33/66/100 řadič
  • 1x LPT, 1x COM, 2x PS/2, 2x USB, 1x Game/MIDI, 3x Audio Jack (LINE Out, LINE In a MIC In) konektory na ATX backpanelu
  • 2x USB, 1x IrDA, 1x COM, 1x Wake On LAN, 1x Wake On Ring, AUX In, CD In a MODEM In, 1x S/PDIF In/Out, Secure Digital/Memory Stick, Smart Card Reader, SMBus, 3x FAN konektory na desce
  • C-Media CMI8738 6-ti kanálová (5+1) integrovaná PCI zvuková karta kompatibilní s AC'97 zařízeními
  • ASUS ASIC hardware monitoring teploty a voltáže procesoru i systému + otáček ventilátorů (3x)
  • Award BIOS
  • formát ATX (305 x 218) mm


Obr. 4 - ASUS P4S333

Zpracování desky je po dílenské stránce bezchybné (jinak to snad ASUS ani neumí). Měl bych však výhrady k rozmístění některých konektorů a součástek. Napájecí ATX konektor je umístěn hned těsně vedle procesoru, což je při připojování kabelu poněkud nepohodlné, zvláště pokud by měl být chladič trochu větších rozměrů. Stejný problém s místem nastává i při montáži a zejména demontáži chladiče. Je třeba si dávat velký pozor, aby se při odpínání přítlačné kolíbky chladiče nepoškodily vysoké kondenzátory, které s ní sousedí v těsné blízkosti a některé se jí přímo i dotýkají. Asi k největší kolizi dochází mezi náhradním 12V napájecím konektorem (ASUS EZ Plug viz dále) a jistící páčkou jednoho DIMM paměťových slotů (ukázka na obr. 5). Při manipulaci s pamětí v tomto slotu je vždy nutné mít vytažený kablík z konektoru, jinak je paměť zajištěna blokovanou páčkou.


Obr. 5 - Kolize umístění jistící páčky paměti a napájecího konektoru

Následující obrázek 6 ukazuje konektory ATX backpanelu. Jak se zdá, výrobci základních desek poslední dobou upouštějí od konektoru COM2 (dodatečně jej lze vyvést pomocí rozšiřujícího modulu) a naopak se snaží integrovat porty USB.


Obr. 6 - Konektory ATX backpanelu


BIOS

Nastavení, která lze pomocí BIOSu provádět, lze hodnotit jako nadstandardní. BIOS nedosahuje sice až tak jemných ladičských schopností (především u parametrů pamětí) jako BIOSy motherboardů Abit, přesto je i tak schopen svými možnostmi splnit požadavky náročného uživatele.

Přetaktování

Schopnosti overclockingu jsou u této desky opravdu dobře propracovány. Umožňuje nastavení frekvence FSB v rozsahu 100 MHz až 166 MHz po 1 MHz krocích (lze ji změnit i "natvrdo" pomocí DIP přepínačů na desce), změnu násobitele (při odemčeném multiplikátoru procesoru), poměrů CPU/PCI a CPU/Memory, volbu napětí jádra procesoru (Willamette - 1,750V až 1,850V po 0,025V, Northwood - 1,500V až 1,700V po 0,025V) a napětí pamětí DDR (2,5V, 2,7V a 2,9V). K úplné dokonalosti chybí už jen detailnější tuning pamětí.


Speciality šéfkuchaře ASUSe

ASUS EZ Plug

Kromě dvojice ATX napájecích konektorů (hlavní + 12V) se na desce nachází i "náhradní" konektor (ten samý jaký využívají k napájení některá periferní zařízení jako například hardisky nebo CDROM). Ten tak dává šanci připojit k této desce starší ATX zdroje, které ještě nemají speciální 12V konektor pro P4.


Obr. 7 - ASUS EZ Plug a ATX napájecí konektory

ASUS POST Reporter - ono to mluví?!

Ano, mluví! Při povolení této funkce v BIOSu deska v případě chyby při POST (Power-On Self Test) místo běžného zapípání "vysloví" skrze PC Speaker (výstup lze provádět i přes zvukovou kartu) příslušný důvod problému (např. No CPU installed). Hláškami System completed Power-On Self Test a Computer now booting from operating system - překladu snad není třeba - dává uživateli pocit, jako by snad měl co dočinění s nějakým inteligentním systémem z románů Sci-fi. Celou tuhle "parádičku" má na svědomí čip Winbond speech controller, který se stará o hlasovou interpretaci chybových kódů. Celá myšlenka je posílena výběrem zpráv z devíti jazyků a k dokonalosti je přivedena možností tvorby vlastních hlasových zpráv pomocí programu Winbond Voice Monitor (je na instalačním CD).

ASUS My Logo

Utilita zobrazující barevné logo desky při průběhu POST a detekci zařízení na začátku bootu počítače. Logo lze dodávaným programem nahradit vlastním obrázkem a tak si zpříjemnit pohled na obrazovku při bootování.

Deska je osazena širokou paletou rozšiřujících konektorů. Mezi nejatraktivnější patří tyto:
  • S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) - užitím rozšiřujícího modulu lze získat digitální vstup/výstup audio signálu integrované zvukové karty.
  • SD, MS a Smart Card Reader - tyto konektory slouží k připojení zařízení pro práci s pamětovými kartami SD (Secury Digital memory card), MS (Memory Stick) a čtečky karet Smart Card.