Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dead Space 2: horor pro hardware?

22.2.2011, Petr Štefek, recenze
Dead Space 2: horor pro hardware?
Dnes se podíváme na hororovou akci Dead Space 2, která je pokračováním úspěšného prvního dílu, který dosahoval mimořádných kvalit. Jak to je u druhého dílu s nároky na grafickou kartu a procesor?
Dead Space 2 se ukázal být poměrně nenáročný na hardware, ale přesto jsou rozdíly v sestavách propastné a starší grafické karty jako je Radeon HD 3800 nebo GeForce 8800GT mohou mít v některých případech se slabým procesorem problémy. Jelikož hra běží na starším DirectX 9 engine, tak grafické karty profitují téměř výhradně ze své hrubé síly.

Z výsledků je jasně patrné, že výkonnostně lépe jsou na tom grafické karty ze stáje Nvidie, což nebude ani tak zásluhou vyšší hrubé síly čipů jako spíše jednodušší architekturou, kterou je snazší efektivně vytěžovat i v těchto DirectX 9 hrách. Minimem pro luxusní hraní Dead Space 2 se zapnutým Ambient Occlusion, což výslednou kvalitu hry nepatrně vylepší, je grafická karta na úrovní GeForce GTS 250 nebo starší GeForce 9800GT.





Jak jsme si již řekli, Radeony jsou na tom hůře a pro hraní bez vyhlazování bude postačovat Radeon HD 4770 a výše. Pokud si začnete hrát s vyhlazováním, které hře dodá trochu více vizuální kvality, pak počítejte s propadech FPS o více než polovinu. V testu jsme výsledky neměřili, neboť toto nastavení fungovalo pouze s u některých karet a na starších ovladačích. Zpravidla pomůže snížit kvalitu stínů a následně laborovat s ovladači (Catalyst) a utilitami (Nvidia Inspector).

Zmínit musím i poměrně povedenou fyziku, kterou má na starosti engine Havok. Neradujte se, nejedná se o nic převratného a není zde plně ničitelné prostředí, ale dochází zde interakci mezi dynamickými a statickými modely, což na atmosféře něco málo přidá. Podobnou fyziku měl ale již Doom 3, a to je dnes už poněkud morálně zastaralá hra. Na každý pád je Dead Space 2 na výsost zábavnou hrou a vůbec zde absence supermoderních vymožeností nevadí.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Dead Space 2 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Vývoj ceny testovaného produktu: