Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Axim X30 - Rozjeďte to na 624 MHz

5.10.2004, Petr Hájek, recenze
Dell Axim X30 - Rozjeďte to na 624 MHz
Řada Dell Axim X30 vychází ze série X3, což je vidět na první pohled možná až příliš okatě, vlastně jde o tytéž 3 přístroje, které ale běží na WM 2003 SE, obsahují nový procesor typu Intel PXA270 taktovaný na 312 - 624 MHz a dva dražší mají nejen Wi-Fi, ale i Bluetooth. My jsme se podívali blíže na model nejdražší, jež nabízí jako jeden z prvních handheldů na našem trhu procesor tepající na nezvykle vysoké frekvenci. Ačkoliv PDA nemá displej VGA rozlišení, jeho výkon a dva bezdráty v člověku zanechají skutečně mAXIMalistické dojmy.
Dvě ikonky na Today obrazovce Dell Aximu X30 indikují, že zařízení obsahuje Bluetooth i Wi-Fi, logo modrozubého BT je dostatečně známo, ta druhá ikonka reprezentuje Odyssey Client, na který se podíváme později.

Společnost Dell dává ke svým handheldům správce běžících aplikací odjakživa, proto na první pohled překvapí jeho nepřítomnost na ploše, není třeba se ale obávat, jen došlo k mírné inovaci, Dell Switcher Bar tu je, jen se musí ručně spustit. Utilitka umí nejen rychle změnit aktivní program, ale také vstoupit do nastavení spotřeby i podsvícení a především, běžící aplikaci zavřít, a to klidně i kolektivně všechny najednou.



Firma Dell opět zabudovala i svoji variaci na launcher, který funguje prakticky identicky jako ten Microsoftí. I tento umožňuje vcelku pohodlnou a rychlou správu zástupců a jejich kategorií - můžete je vytvářet, přejmenovávat, přesouvat, upravovat a samozřejmě zakládat. Pokud tedy někomu nebude sedět standardní výbava, může pracovat v prostředí Dellovském.




Nejsilnější varianta Dell Aximu X30 běží na procesoru Intel PXA270 taktovaném na 624 MHz, pro výrazné šetření akumulátoru (viz další sekce o spotřebě) ale rozhodně neuškodí nechat správu rychlosti CPU na bedrech PDA a používat položku "Auto," která zajistí dynamickou změnu frekvence na základě nároků aktivních procesů. Procesor Intel PXA270 má velký spořivý potenciál a byla by škoda jej naplno nevyužít.



Paměti má jednotka opět průměrných 64 MB, z nichž je reálně k dispozici 63,41 MB, aspoň že tak, je totiž nepsaným pravidlem, že si pořídíte handheld, na jehož krabici je napsáno nějaké číslo a po spuštění PDA objevíte hodnotu zcela jinou. K dokonalosti to dotáhla firma Sony, jejíž technici a manažeři si pletou například čísla 16 a 10,6, ale to již poněkud odbočujeme, vraťme se zpět k recenzi...

Z 64 MB flash ROM se jako flash disk nazvaný Built-in Storage tváří 30,88 MB, hodnota to velmi pěkná, která pro základní zálohu, pár knížek, her a obrázků určitě postačí. Komu to snad bude málo, může sáhnout po nějakém tom SD či MMC médiu, mimochodem, 256 MB MMC kartu dnes pořídíte i pod tisícovku.



Akumulátory má Dell Axim X30 2 - hlavní LiIon kapacity 950 mAh a interní záložní kus, který udrží PDA ve sleep módu až 30 minut po vytažení hlavního kusu.

Podsvícení lze regulovat celkem v 8 krocích (včetně Off) a jak je zvykem, separátně pro nápájení z akumulátoru i ze sítě.



Citlivost mikrofonu lze nastavit také, opět pouze skokově a bohužel nikoliv automaticky. Mirofon je veskrze průměrný, i přes nějaký ten šum ale zachytí i hovor vzdálený 3 m, takže nahrávání konferencí a firemních rozprav nestojí nic v cestě.



Dell pamatoval i na zálohovací utilitku Dell Data Backup, která umí zazálohovat buď vše, nebo jen PIM databáze, a to na médium, jaké si zvolíte.

Jak je u Windows Mobile 2003 Second Edition dobrým zvykem, lze si otočit displej nalevo či napravo.



Hůře vidící jistě ocení možnost změnit si velikost písma a tím udělat na Today obrazovce z blechózních podvyživených sub-liter pořádně velká písmena.



V oblasti bezdrátů nespoléhá Dell pouze na výbavu Microsoftu, ale přidal navíc i Dell WLAN Utility a Odyssey Client, aplikace pro základní práci se sítí, jež také poskytují řadu užitečných informací o probíhajícím spojení (Wi-Fi se zapíná buď softwarově nebo pravým vypínačem na těle PDA).