Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Latitude D410: notebook jako dělaný na práci v terénu

15.11.2005, Martin Kuchař, recenze
Dell Latitude D410: notebook jako dělaný na práci v terénu
Dnes se podíváme na notebook Dell z řady Latitude, která je určena pro profesionální uživatele. Pro test jsme vybrali model, který se vyznačuje vynikající mobilitou, jež je dána nízkou hmotností a malými rozměry.
Notebook je sám o sobě určen především na cesty a aby jej uživatel mohl pohodlně používat i v kanceláři, potřebuje několik dalších portů a dozajista i optickou mechaniku. Tyto potřebné záležitosti mu přinese dokovací stanice označovaná jako Media Base. Po spojení s notebookem získá okamžitě LPT port, PS2 port a další výhody jako možnost přidat si další baterii. Nespornou výhodou této stanice je také to, že ji můžete mít postavenou na stole a do ní zapojené všechny potřebné periferie jako myš, klávesnici, tiskárnu a monitor a po příjezdu z cest do ní pouze notebook postavit a tím získat plnohodnotný počítač.


Notebook postavený v dokovací stanici.



Dokovací stanice bez notebooku.

Za pozornost stojí především pohled na zadní stranu. Zde se nachází všechny potřebné porty - RJ45, RJ11, dva USB 2.0 porty, PS2, LPT, VGA, COM a samozřejmě i výstup pro audio. Díky tak širokému záběru je k notebooku možné připojit prakticky vše dle libosti. Pro ochranu je zde i zdířka pro zapojení Kensington zámku. Díky rozšíření získá uživatel celkem pět portů rozhraní USB 2.0, což je velice slušná výbava na notebook takovéto kategorie.


Zadní strana dokovací stanice i s notebookem.

Pravá strana obsahuje pouze optickou mechaniku DVD-RW, která je v dnešní době již prakticky samozřejmá u každého pořádného notebooku. Na levé straně pak najdeme dvě tlačítka - jedno pro zapnutí a druhé pro odpojení notebooku za běhu, dále se zde nachází páčka, která nám umožní notebook vyjmout. Celkově je dokovací stanice provedena ve stylu samotného notebooku - velmi čisté a uhlazené linie, bohužel působí možná až moc plastově.


Levá strana.



Pravá strana.

Aby nebylo funkcí málo, obsahuje stanice ještě slot pro připojení druhé baterie. Bohužel v testovaném kousku byla v tomto slotu pouze plastová záslepka a tudíž nebylo možné provést detailní testy výdrže s přídavnou baterií.


Spodní strana stanice s vyndanou záslepkou.

Je tedy jasné, že uživatel získá s touto stanicí nejen výborný notebook na cesty, ale po spojení i vynikající nástroj sloužící jako plnohodnotná náhrada stolního PC (samozřejmě ne na hry). Další drobností (avšak funkcemi vynikající), která je k notebooku dodávána, je D/Bay pro připojení optické mechaniky do speciálního USB portu na levé straně notebooku. Jedná se o jakési pouzdro, které slouží jako převodník ze slim IDE formátu na USB, takže uživatel má možnost si optickou mechaniku vytáhnout z dokovací stanice, vzít si ji na cesty a v případě potřeby ji jednoduše připojit do portu USB 2.0.


D/Bay pro připojení optické mechaniky do USB 2.0 portu.

Bohužel výrobce nevyrobil pro toto spojení klasický USB konektor, ale rozšířil ho na výšku tak, že v horní straně se nachází speciální kontakty pro napájení. Tím pádem je tuto redukci možné použít pouze s notebookem, který je příslušným portem vybaven a není tudíž kompatibilní a použitelná se všemi přístroji.


Zmíněný nestandardní konektor.

Avšak i přes tuto drobnou nevýhodu se stává D/Bay vynikajícím pomocníkem na cestách. Uživatel nemusí být bez optické mechaniky, která není osazena přímo na notebooku, ale může využívat všech vlastností, které mu mechanika může přinést.