Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Latitude D410: notebook jako dělaný na práci v terénu

15.11.2005, Martin Kuchař, recenze
Dell Latitude D410: notebook jako dělaný na práci v terénu
Dnes se podíváme na notebook Dell z řady Latitude, která je určena pro profesionální uživatele. Pro test jsme vybrali model, který se vyznačuje vynikající mobilitou, jež je dána nízkou hmotností a malými rozměry.
Velmi významnou roli hraje bezesporu i zobrazovací TFT panel. Tento model je vybaven 12.1" XGA displejem, který dokáže zobrazit až 16,7 milionů barev v rozlišení 1024 x 768. Rozlišení je standardní pro tuto třídu, avšak podpora 1280 x 1024 by byla velmi příjemná - mnoho uživatelů ocení vetší rozlišení pro svou práci i za cenu menších ikonek a celkového zobrazení.


Otevřený zapnutý notebook.

Velice ale musím ocenit pozorovací úhly. Jak v horizontální, tak i ve vertikální rovině je TFT panel velmi dobře čitelný i při pozorování pod velkým úhlem. Není potřeba mít displej otevřený přesně kolmo k očím, ale i při změně kolem 30 stupňů není poznat skoro žádný rozdíl v jasu nebo ostrosti obrazu. Velmi dobrá je také odezva - pohybuje se kolem 18ms, což je na notebook lehce nadprůměrná hodnota. Pokud uživateli nevyhovuje standardní rozlišení 1024 x 768, má možnost si jej upravit na interpolovaných 800 x 600.

Mínus ale přístroj získává v oblasti zvuku. Integrovaná zvuková karta s kodekem AC'97 sice dokáže poskytnout slušný zvuk ve stereo, avšak integrovaný reproduktor je na nízké úrovni. Na notebooku je pouze jeden a ten se nachází v levém horním rohu u klávesnice. O nějakém stereo poslechu si může uživatel nechat pouze zdát a stejně je poslech z tohoto reproduktoru spíše za trest než pro zábavu. Pokud ale vezmeme v úvahu fakt, že je notebook spíše cestovní a zvážíme také jeho rozměry, pak zjistíme, že použitý audio systém vcelku dostačuje a pokud někdo žádá kvalitnější poslech, vezme si sluchátka.



Otevřený notebook - v levém horním rohu nad klávesnicí je zmíněný reproduktor. (Pro zvětšení klikněte)

Zde bych se ještě zmínil o DVD-RW optické mechanice, která je obsažena v dokovací stanici. Ta dokáže vypalovat a číst DVD média až 8x a CD obsluhuje v rychlosti až 24x. Tyto rychlosti jsou pro slim mechaniky v noteboocích zcela běžné.