Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Latitude D410: notebook jako dělaný na práci v terénu

15.11.2005, Martin Kuchař, recenze
Dell Latitude D410: notebook jako dělaný na práci v terénu
Dnes se podíváme na notebook Dell z řady Latitude, která je určena pro profesionální uživatele. Pro test jsme vybrali model, který se vyznačuje vynikající mobilitou, jež je dána nízkou hmotností a malými rozměry.
Testovaný notebook se výkonem řadí velmi vysoko a to především díky vysoce taktovanému procesoru Pentium M s jádrem Dothan s frekvencí 1,86GHz disponující L2 cache o velikosti 2MB. Použitou čipovou sadou je zde Intel i915PM a operační paměť DDR2 s frekvencí 533MHz dosahuje kapacity 1024MB. Pro obsluhu grafických aplikací slouží integrované grafické jádro Mobile Intel 915GM Express, jež může sdílet až 128MB systémové paměti.

























Z testů procesoru je patrné, že notebook je po této stránce vynikající avšak v testech, kde záleží na celkovém výkonu už mírně zaostává - například Cinebench a PCMark ukázaly na jeho nedostatky v grafickém adaptéru. Kdyby byl osazen například Ati Mobility Radeon x700, umístil by se bezesporu na první příčky.

Nyní se podíváme na operační paměť - papírově má tento notebook bezesporu překonat své referenční kolegy a to nejen proto, že obsahuje celých 1024MB, ale především proto, že je taktován na 533MHz.












I přes prvotní očekávání, se notebook neumístil suveréně na první příčce. Byl překonán především notebookem Premio 6050N, který má sice paměti taktované na nižší frekvenci, ale pracující v dvoukanálovém režimu. Z tohe je jasně patrné, že 133 MHz nepřidá v testu tolik, jako dva samostatné moduly 400MHz spojené do dvoukanálového režimu. Celkově jsou ale neměřené hodnoty na notebook poměrně vysoké.