Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Latitude D410: notebook jako dělaný na práci v terénu

15.11.2005, Martin Kuchař, recenze
Dell Latitude D410: notebook jako dělaný na práci v terénu
Dnes se podíváme na notebook Dell z řady Latitude, která je určena pro profesionální uživatele. Pro test jsme vybrali model, který se vyznačuje vynikající mobilitou, jež je dána nízkou hmotností a malými rozměry.
Notebook disponuje Li-ion baterií s kapacitou 53WH poskytující 11,1V a 4800mAH. Pro test její otestování posloužila již tradiční metodika. Prvním testem je přehrávání filmu komprimovaného kodekem DivX 5.1 - tento test prokazuje po celou dobu prakticky tejnou zátěž a tím pádem dokáže objektivně změřit délku výdrže baterie. Při tomto testu byl standardně nastaven jas displeje na 60% maximálního jasu a takt procesoru snížen na poloviční hodnotu. Následuje test maximálního vytížení - pro tyto účely jsem spustil program 3DMark2001SE a nechal jej běžet ve smyčce (maximální jas a takt procesoru taktéž). Posledním testem je simulace práce s kancelářskými aplikacemi - postupně jsem napsal několik stránek textu ve Wordu, vytvořil tabulky a grafy v Excelu a následně prohlížel, četl a odepisoval na e-maily. Tato série testování dokáže přinést objektivní výsledky pro porovnání s notebooky jiných modelových řad či jiných výrobců.


Test 1 - DivX 5.1
naměřená hodnota - 3hod : 9min

Test 2 - 3D Mark 2001SE
naměřená hodnota - 1hod : 57min

Test 3 - kancelářský provoz
naměřená hodnota - 3hod : 32min


Hodnoty nejsou nijak oslnivé - spíše bych řekl že sotva průměrné. Jelikož se jedná o notebook, který je díky svým rozměrům, váze a celkovému provedení primárně určen pro práci na cestách, je tato hodnota opravdu nízká a mnoha uživatelům jistě nebude postačovat. Snad jen s dokovací stanicí získá uživatel velmi slušnou výdrž, která bude svou hodnotou daleko nad konkurenčními produkty, avšak notebook s připojenou stanicí již není zdaleka tak kompaktní a vhodný na cestu do vlaku nebo auta.


Závěr



Dell Latitude D410 je notebook jako dělaný pro podnikatele a stále mobilní zákazníky. Pokud každý den cestujete 100km ve vlaku a potřebujete na cestě sepisovat dokumenty, upravovat tabulky a nebo se dívat na filmy, pak je tento model pro vás tou pravou volbou. Jediné co vás může trochu limitovat, je poměrné slabá výdrž baterie. Avšak vlastnosti dokovací stanice tento nedostatek pokrývají - díky ní již nemusíte doma zdlouhavě připojovat veškerou kabeláž při každém příchodu domů, ale vše máte hezky přichystáno a notebook stačí do této stanice volně položit.

Notebook se příliš nehodí pro náruživé hráče moderních FPS her. Pro tyto účely opravdu není a pokud zájemce touží po výkonném stroji na nejnáročnější 3D aplikace, tak je vhodnější sáhnout po jiném produktu. Je ale třeba podotknout, že pro starší hry jako například Counter-Strike bohatě postačuje.


Dell Latitude D410 v celé své kráse.

Nezbývá tedy než tento notebook doporučit všem mobilním zájemcům, kteří požadují slušný výkon, nízkou hmotnost a malé rozměry.


Dell Latitude D410
Klady
Zápory
Kompaktní rozměry
Nízká hmotnost
Rozmístění konektorů
Nestandardní konektor na D/Bay
Kvalitní klávesnice
Možnost Media Base
Pouze jeden reproduktor
Optická mechanika není v notebooku
Poměrně malá výdrž baterie
Žádné programovatelné klávesy
Orientační cena notebooku: 36 900 Kč bez DPH / Záruka: 3 roky
Cena Media Base (spodní přídavná část): 7 500 Kč bez DPH

Za zapůjčení Dell Latitude D410 děkujeme českému zastoupení společnosti Dell.