Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.11.2005, Martin Kuchař, recenze
Dnes se podíváme na notebook Dell z řady Latitude, která je určena pro profesionální uživatele. Pro test jsme vybrali model, který se vyznačuje vynikající mobilitou, jež je dána nízkou hmotností a malými rozměry.
coolio | 16.11.200519:23
Pro ty co tu špekulují a porovnávají, zmíním Toshibu M300 ­- ta má mechaniku co umí i DVDRAM, BT, FW, CF a SD ­(SDIO­) sloty navíc. Je sice dražší, prohýbá se jí víko displeje ale má 1.2GHz Pentium M takže skoro vůbec nehlučí... Podle mne by to byla lepší volba.
Odpovědět0  0
kert | 16.11.200510:44
V plusech mělo bejt i 3 roky záruka!
Odpovědět0  0
conker | 16.11.200511:05
a v mínusech, že nemá s­-video výstup takže nejde připojit k TV
Odpovědět0  0
morris@orangemail.sk | 15.11.200517:05
nejdem vypisovat vsetky chyby, na ktore som pri letmom prebehnuti recenzie narazil, lebo by to bol velmi rozsiahly zoznam. Autor nema ani najmensiu predstavo o tom, co to notebook je ­- to z boku vedla PCIMCIA slotu nie je zaslepka na citacku kariet, ale suflik na 2,5 palcovy HDD ­- seria Latitude ho ma skoro identicky uz asi od 98 roku. Dalej podpora rozlisenia 1280x1024??! to snad autor nemysli vazne, to mozu pribalit rovno lupu s logom DELL. Ta recenzia je uplne mimo, autor asi v zivote na botebooku nepracoval. Fakt mi to nedalo, som normalne pobureny ako sa nieco taketo mohlo vobec uverejnit.
Odpovědět0  0
npet@seznam.cz | 15.11.200516:56
Tak jsem si recenzi přečetl a pár poznámek, protože jsem zrovna teď řešil, jaký NB koupit, a tenhle jsem taky zvažoval:

1­) Jak jsem zjistil, NB asi nemá vestavěný mikrofon. Pro někoho to může být blbost, pro mě ne, protože používám Skype. Svůj starší NB otevřu, připojí se k wifi a můžu volat. Pro mě dost podstatný nedostatek.

2­) Váha taky nic moc, takovouhle dockstation bych nechtěl ani za boha, externí mechaniku s proprietárním konektorem taky ne.

3­) Nemá žádnou čtečku karet ­- taky blbost, ale používám ji.

4­) Čistě z technického hlediska bych dal určitě přednost tomu Asusu M5AE ­(nebo S5A bez optické mechaniky, možná lepší koupit notebookovou externí­)

5­) Už jsem od českýho Dellu jednu věc objednával a nikdy víc. Potvrzené dodání 10 dnů, platba předem a pak si mě přehazovali dva měsíce mezi sebou přehazovali jako horkou bramboru. Nikdo za nic neodpovídá, nikdo nic neví, případně nějaký sliby a pak se na všechno vykašlali.

6­) Podívejte se, kolik lidí si stěžuje na servis u Dellu. Nejsou schopni opravit, oprávněnou záruku radši neuznají. Pak je vám ta ­"3letá­" záruka úplně k prdu.
Odpovědět0  0
Bajda | 19.11.200519:32
Kolik lidi si prosim Te stezuje na servis Dellu? Nemas nejake odkazy nekde na diskusni fora? V zivote jsem s nimi nemel problem ohledne uznani zaruky... A tenhle NB ma navic 3 roky complete care, coz zahrnuje zaruku i proti padu­/politi atp. Rozkraply displej po padu? Neni problem, druhy den vymeneno... :)
Odpovědět0  0
eraser (344) | 15.11.200510:51
Hneď na úvod musím skonštatovať, že od tohto servra očakávam veľmi kvalitné recenzie, ktoré bežnému užívateľovi povedia viacej, než sa môže dočítať na stránkach výrobcov. Preto som očakával, ďaleko obsiahlejší a detailnejší popis testovaného notebooka. Čo tak napr. bližšie informácie o zdielanej video RAM, jej nastaviteľnosť, prípadne automatická konzumácia, zopár snímkov z BIOSu, veľmi cenné informácie o teplote a hlučnosti...

Ďalej tu mám zopár reakcií na samotný článok.

Autor píše, že by ocenil podporu pre rozlíšenie SXGA ­(1280 x 1024­), čo si osobne myslím, že pre dvanásť palcový displej je samovražda, najmä pokiaľ sa jedná o bussiness notebook, na ktorom sa pracuje najmä s textom a internetom. Videl som na vlastné oči, čo dokáže WSXGA ­(1680 × 1050­) na 15.4­" obrazovke.

Nepochopil som prvý odstavec na strane č. 5. S označením čipsetov tu prišlo zrejme k omylu. Daný notebook obsahuje integrované grafické jadro Intel GMA 900, takže v žiadnom prípade tu nemôže byť reč o čipsete Mobile Intel 915PM Express Chipset. V tomto prípade sa jedná o čipset Mobile Intel 915GM Express Chipset.

V tabuľke kladov a záporov je označený za plus neštandardný konektor na D­/Bay, je to skutočne klad?

Na koniec musím stručne porovnať daný model s napr. modelom Asus M5AE­-6006.

Povrch je vyrobený z tvrdého plastu, mechanika je v externom prevedení. Asus má povrch zo zliatiny z karbónových vlákien, integrovanú mechaniku, 1.58 kg vrátane 6­-článkovej batérie s výdržou 4 hodiny. Oželám 512 MB RAM a nemám čo riešiť.
Odpovědět0  0
MadCap (57) | 15.11.200513:38
co by si nemal co riesit ;­) ten asus ma uplne shitozny displej a predpoklad je taky ze sa pokazi ... u Asusu ti nikto neda 3 roky nbd­/on­-site zaruky ako u Dellu a to sa pocita ... a preco je integrovana mechanika plust nepochopim asi nikdy + zmienovat sa o tom, ze nema trackpoint ­(asus­) je asi zbytcne
inak to som si ani nevsimol ze chcel 1280 x 1024, to je solidna retardacia uz len kvoli pomeru stran ;­) inak velkost bodov ? na 12,1­" je XGA just ok, na 15,4­" je 1680 x 1050 just ok too pretoze to je rozdiel medzi 129 ­(WSXGA+­) a 106 ­(XGA­) na palec pri spomenutych velkostiach. Niekomu to moze byt malo a ten si kupi 15­"@SXGA+ a dosiahne 117 bodov na pelec a dostatocne velku plochu ;)
Odpovědět0  0
fotr | 15.11.200515:22
"u Asusu ti nikto neda 3 roky nbd­/on­-site zaruky ako u Dellu a to sa pocita ...­"

Opravdu? Co mám rozumět pod pojmem ­"nbd­/on­-site zaruky­"? Je to oprava do 24 hodin? A je to opravdu v ceně NB, nebo jako doplňková služba za příplatek? Opravdu takováto služba neexistuje u Asusu? Pokud já vím, tak takovou placenou službu má i mnohými nepříliš vysoko ceněný Acer...

Mimochodem ta nálepka Intel a Cenrino nahoře to ti nerve oči? Podle mě pěkný hnus. To by přeci, alespoň u solidního výrobce, mělo patřit někam na zadní stranu­/spodek. ­(Nejsme přece u Vitnamců na tržišti s jejich teplákovkami s nápisem Addidas přez celou hruď­). A když už jsme u té zadní strany, tak mnohem důležitější servisní nálepky, nežli Loga Intel a Centrino, s nápisy jsou po půlroce používání nečitelné...
Odpovědět0  0
eraser (344) | 15.11.200516:51
Môžeš mi špecifikovať pojem shitózny displej a uviesť viacej fundovaných argumentov, prečo je veľký predpoklad jeho poškodenia?

Ohľadne reklamácie, záručného a pozáručného servisu si skús najskôr naštudovať informácie zo stránky http:­/­/www.sil.cz­/ a zameraj sa na servis notebookov Asus a taktiež na službu Notebook Express Repair, prv než začneš útočiť a kričať do prázdna.

Čo sa týka tvojej argumentácie ohľadne trackpointu, tak ver mi, že pokiaľ notebook disponuje touchpadom, nikdy som toto polohovacie zariadenie nepoužil, navyše ber do úvahy fakt, že pri kúpe notebooka Asus dostaneš USB Asus myšku.

K tvojmu vyjadreniu a názoru na rozlíšenie sa nebudem vyjadrovať, lebo mám pociť, že si nikdy v reále nevidel rozlíšenie 1680 x 1050 na 15.4­" obrazovke, resp. si nepracoval s textom a webstránkami.
Odpovědět0  0
MadCap (57) | 15.11.200517:10
ja nekricim do prazdna, len hodnotim ako ten servis v reale funguje ... u Dellu bezchybne, rychlo, objektivne najlepsie zo vsetkych znaciek ­(lepsie ako IBM ...­), na to proste Asus nema ani omylom ;­)
usb asus mys? super vec, mam jednu, ale pouzivat k ultraportable notebooku mys ­(a vlacit ju so sebou­) je pekne trapne, hlavne ked s tym robim napr. v buse ci vlaku tak sa ta mys skutocne neda pouzit ­(alebo da? ;­) ­)
K mojmu nazoru sa vyjadrovat fakt nemusis ale uz som videl +­- vsetky dostupne varianty rozmerov, technologii a rozliseni displejom ake sa v notebookoch vyrabaju a dodavaju do CR ­(to nie je vykrik do tmy ale realita ... za prilis male povazujem obecne SXGA+ na 14tke a WUXGA na 15,4­" a UXGA na 15­" ­(z tych normalnych rozmerov, ktore sa pouzivaju­), pre menej chapavych ci neveriacich http:­/­/www.qg.fi­/screeninformation.html mozete si pozriet, ake velke su realne body pre rozne obrazovky a rozlisenia
Odpovědět0  0
eraser (344) | 16.11.20059:40
Prečítaj si aj ostatné hodnotenia. A čo sa týka supportu, pozeral si vôbec na ten link, čo som ti sem napísal?

No a nejaká tabuľka o LCD obrazovkách a rozlíšeniach ti v žiadnom prípade nedokáže povedať, ako daný rozmer a rozlíšenie vnímajú tvoje oči, najmä pokiaľ pracuješ s textom a pokial by som si mal pre všetky aplikácie a OS meniť fonty a dpi, tak by som ten notebook radšej rozkopal. Kolega nad tým horko ťažko zaplakal a s nastavovaním strávil 3 dni.
Odpovědět0  0
morris@host.sk | 16.11.20059:06
"zliatina karbonovych vlakien­"? ­- neaky preklep.
Zliatina moze byt hlinikova, horcikova, resp. hlinik­-horcik ­(aluminium­-magnesium­) Asus pouziva zliatinove sasi.
Karbonove vlakna = uhlikove vlakna, ktore spevnuju sendvicove plastove vylisky ­- Acer Ferrari.
Z karbonovych vlakien sa vsak zliatina nevyraba, to nie su kovy.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 16.11.20059:55
Light yet Solid ­- Carbon Fiber Alloy

Carbon­-Fiber alloy cover, 120% stronger than conventional material.

CZ pobočka to preložila ako zliatina. Ak si pozriem slovník, tak pod pojmom ALLOY vidím ďalšie výrazy a to prímes, legovaný kov, legovať, zlievať. Zrejme sa to nehodí, no skús to nazvať lepšie. A či má rada M5 spevnený plastový obal uhlíkovými vláknami, to netuším, nikde nemôžem nájsť bližšie informácie o presnom zložení. Všade proklamujú len tie karbónové vlákna.

Al­-Mg zliatinu používa Asus napr. pre M6 radu.
Odpovědět0  0
elmer | 16.11.200510:22
co tak slovo kompozitní materiál?.. hm?.. všichni prece znáte lamináty, epoxy+skelná vlákna.. no tak todle je nejakej plast a dotoho se zamíchají uhlíkový vlákna.. jak to nazvou u výrobce.. to je prece práce marketingového oddelení a ti lidi ze zásady míchají technické pojmy uplne náhodne aby to dobre vypadalo :­-­)

btw. existují i kompozity s kovovou matricí.. treba horcik + vlákna.. ale to nebude tento pripad myslim
Odpovědět0  0
eraser (344) | 16.11.200512:22
V tomto prípade treba zavolať priamo do Asusu a opýtať sa :o­), je škoda sa o tom hádať, lebo ak je reč o kompozitných materiáloch, tak môžem ti tvrdiť, že čo ak je použitá kovová alebo keramická matrica? Ale zrejme pôjde o elastoméry.
Odpovědět0  0
beneton | 16.11.200510:23
Notebooky DELL neznám, ale Asuse M5A mám a rozhodně to žádný zázrak není. Po pěti měsících vypadá hůř než moje předchozí IBM X24 po čtyřech letech. Odřená barva od zápěstí pod klávesnící, ­"vyježděné­" kolečko na touchpadu, celé to je takové vrzavé...Stál asi 37 tis. bez daně, což zase tak málo není.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 16.11.200512:26
No, to je smutné.

Keď ho máš, z akého materiálu je jeho povrch, v threade vyššie o tom špekulujeme. A ako si spokojený s jeho hlučnosťou a odvodom tepla?
Odpovědět0  0
beneton | 16.11.200514:13
K Asusu M5A. Vrchní kryt displeje je asi z opravdu z karbonových vláken, rámeček kolem displeje je plast, kolem klávesnice a touchpadu je taky plast, spodek a boky jsou z kovové slitiny­-kolem konektorů je už místy odřená barva. Jinak IBM X41 se dá pořídit kolem 40tis. a zdá se mi jako daleko lepší volba.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 16.11.200514:19
No, ja ti neviem, ale našiel som IBM ThinkPad X41 M778­/ 1.60­/ 512MB­/ 40GB­/ 12­"/ XPP a stojí 55 634 Kč s DPH a to už sa mi zdá byť pekná pálka.
Odpovědět0  0
beneton | 16.11.200514:43
Já ho kupoval na firmu ve velkoobchodě, tak jsem psal ceny bez dph.
Můj Asus stál něco přes 37 a X41 je za od cca 42. Obojí bez dane v ATComputers.
Odpovědět0  0
morris@host.sk | 16.11.200515:44
IBM je spicka, najlepsie profi notebooky ake sa daju kupit. Inak X41 je odos drahsia ako tento DELL, minuly rok sa neake kupovali a cena bola 2000 EUR ­- vybava aj s docking station. Inak IBMka mozem led doporucit
Odpovědět0  0
eraser (344) | 17.11.20052:29
Ak mi ho dosponzoruješ, tak do neho pôjdem... :o­))
Odpovědět0  0
beneton | 16.11.200514:33
Je hlučnější, přirovnal bych to k Aceru Aspire s Athlonem ­(má sestra­).
Jo a nikdy nevypne větrák, ani když jede na min. výkon.
S teplem problém není, trochu se hřeje, ale nic neovyklého.
Odpovědět0  0
petr3 (15) | 15.11.20058:51
2autor: v tabulce na str. ­"Testy ­- referencni notebooky­" mate v tabulce dvakrat uvedeny HP nx8220 a dole na strance ujel font.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 15.11.20059:19
Pridám zopár opráv aj ja.

str 1. obrázok 2
str 2. obrázky 1,3,4,5,6

Buď opraviť titulok alebo pridať odkaz na zväčšený obrázok.
Odpovědět0  0
MadCap (57) | 15.11.20052:05
hlavne nad zapormi ... napisete ze to je ­"business­" notebook a potom zrazu vadi jeden reproduktor ... to je teda solidne mimo ­(koho to trapi pri pracovnom nastroji ze ma jeden reprak? IMHO nikoho­) ... programovatelne klavesy? naco sa to vlastne pouziva? uplna zbytocnost na hocijakom notebooku ... ­(ano autor tvrdi ze sa ­"s oblubou pouziva­" to je dost mimo, vsetko co tie uzasne tlacitka vedia, donutim robit aj klavesovy skratky­)
Rad by som tiez vedel, preco vadi opticka mechanika mimo notebook, hlavne ked je mala a nepotrebuje napajanie tj. zoberem si ju so sebou iba vtedy ked ocakavam, ze ju budem potrebovat, co je podla mojich skusenosti cca ­"nikdy­" ­(este sa mi nestalo ze by mi niekedy chybala opticka mechanika nutne ­"v terene­")
a vydrz ... ano je vkutku slaba, neviem jak to dell robi ze im to tak moc zere, ja urobim s X31 co ma uz len 27Wh baterky asi 2:30 kancelarskej vydrze ... verim, ze dellu by slo pomoct spravnym nastavim, ale to je trosku ina kapitola ;­) ­)
Inak trosku ma pobavil ten popis trackpointu a staznost na velkost touchpad­-u, ktory ziadny normalny uzivatel nebude pouzivat ked je k dispozicii trackpoint ­(a o tom mozeme kludne flame­-ovat ;­) )
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.