Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Detonátory, Detonátory a ještě jednou Detonátory

25.2.2002, Pavel Švéda, recenze
Detonátory, Detonátory a ještě jednou Detonátory
Srovnávací test posledních devatenácti Detonátorů řady 4 a další informace o jejich správné instalaci a dalších nastaveních, to vše na Vás čeká v následujícím článku. Váháte-li v rozhodnutí která verze je právě ta nejlepší, nebo máte nějaké nejasnosti ohledně Detonátorů, je následující článek právě pro Vás.
Detonátory jsou obvykle distribuovány ve dvou typech formátů:

a) EXE soubor - kompletní instaler, který po spuštění rozbalí instalační soubory a celou proceduru provede automaticky bez zásahu uživatele. Ten v tomto případě pouze potvrzuje jednotlivé kroky instalace.
b) ZIP (výjimečně jiný) komprimovaný soubor - obsahuje instalační soubory, které uživatel musí depakovat a instalaci provést manuálně (náročnější a delší postup než v případě a).

Paradoxně vlastní instalace začne odinstalováním a to původních driverů grafické karty (v případě, že máme čerstvě nainstalovaný systém se bude postupovat až podle příštího odstavce). Tento krok je vhodné udělat vždy (i když není bezpodmínečně nutný), neboť v systému mohou zůstat soubory původního ovladače a činit později potíže. V případě, že byly původním ovladačem Detonátory, jejich odinstalaci provedeme skrze Přidat nebo odebrat programy ze složky Ovládací panely, kde se skrývají pod názvem NVIDIA Windows 2000/XP Display Drivers. V případě, že dříve užívané ovladače nejsou přímo Detonátory, popřípadě jsou nějakým způsobem modifikovány a nelze je nalézt v seznamu Přidat nebo odebrat programy, jejich odebrání provedeme skrze Ovládací panely - Systém - Hardware - Správce zařízení - Grafické adaptéry - dvojklik na název adaptéru (např. NVIDIA RIVA TNT2/TNT2 Pro) - Ovladač - Odinstalovat a potvrdit OK. Po restartu počítače systém spustí Průvodce nově rozpoznaným hardwarem.

Máme-li k dispozici Detonátory ve formě EXE souboru, Průvodce stornujeme a soubor spustíme. Instalační setup nás postupně vede až do zdárného (většinou) konce instalace a uživatel víceméně jen "odklikává" postup vpřed.

Jsou-li Detonátory které chceme instalovat v komprimované formě, ještě před instalací je rozbalíme do nějakého dočasného adresáře. V Průvodci nově rozpoznaným hardwarem - zvolíme Vyhledat ovladač tohoto zařízení - Další - zaškrtneme Určit další umístění (všechna ostatní políčka necháme prázdná) - Další - vybereme cestu k adresáři s rozpakovaným archivem souborů ovladače a potvrdíme OK - v dalším okénku s názvem Výsledky vyhledávání souborů ovladače zkontrolujeme zda se cesta ke zdrojovému souboru instalace shoduje s naší původně zadanou cestou (je možné, že se nám systém bude snažit do poslední chvíle vnutit vlastní ovladač).
  • Jsou-li cesty shodné stiskneme tlačítko Další. Následujícím okénkem s nápisem Nebyl nalezen digitální podpis (neplatí u Microsoft certifikovaných WHQL driverů) se nemusíme vzrušovat a sebevědomě potvrdíme Ano. Proběhne vlastní kopírování souborů ovladače a jeho inicializace (obrazovka může párkrát zablikat) a konečným stiskem tlačítka Dokončit instalaci dokončíme.
  • V případě, že se cesty neshodují, zaškrtneme checkbox Instalovat jeden z dalších ovladačů a stiskneme Další. V následujícím okně Nalezené soubory ovladačů zvolíme ze seznamu podle kolonky Umístění ovladač se správnou cestou a potvrdíme stiskem Další. Instalaci dokončíme stejným způsobem jako v předchozím případě.

V případě, že se po odinstalování starých ovladačů a restartu počítače Průvodce nově rozpoznaným hardwarem nespustí, přejdeme do Správce zařízení - Grafické adaptéry - dvojklik na název adaptéru - záložka Ovladač - Aktualizovat - Další a pokračujeme podle postupu uvedeného výše.

Bolí Vás už oči?

Možná jste si už všimli, že při hraní her nebo provozování jakýchkoli jiných celoobrazovkových aplikací pod rozhraními DirectX/OpenGL je na grafických adaptérech s čipy nVidia u systémů Windows 2000/XP vertikální frekvence obrazu standardně nastavena na 60 Hz. Tato nízká frekvence způsobuje blikání obrazu, čímž nepříjemně působí na zrak a vyvolává rychlejší únavu očí. Tuto "vadu" lze velmi pohodlně odstranit pomocí utilitky NVidia Refresh Rate Fix. Pro jednotlivá rozlišení a barevné hloubky můžeme zvolit takové obnovovací frekvence obrazu, jaké nám budou vyhovovat a jaké samozřejmě zvládne náš monitor. Instalační soubor prográmku má pouhých 468 KB a je ke stažení například zde.


Obr. 2 - Nastavení opakovací frekvence obrazu v NVidia Refresh Rate Fix

Pozn.: Program v současné verzi 2.1 (build 169) zatím nepodporuje úpravu vertikální frekvence obrazu u Detonátorů verze 27.xx.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.