Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DirectX 11: Windows 7 vs. Vista

30.11.2009, Petr Štefek, recenze
DirectX 11: Windows 7 vs. Vista
Windows Vista mají nově možnost provozovat hry kompatibilní s DirectX 11. Windows 7 tak již není jedinou možností pro majitele DirectX 11 hardware, jak využít jeho možností. Podívejme se dnes, jestli existuje výkonnostní rozdíl mezi oběma operačními systémy.
Majitelé operačního systému Windows Vista mohou zůstat v klidu, protože jsme si jasným testem dokázali, že rozdíly mezi oběma systémy jsou v otázce herního výkonu opravdu zanedbatelné (rozuměj neměřitelné). Pokud tedy vlastníte legální kopii Windows Vista a plánujete pod vánoční stromeček pořídit novou grafickou kartu řady Radeon HD 5000, tak se nemusíte děsit nutnosti upgradu softwaru, který je dnes minimálně stejně drahý jako ten neustále se vyvíjející hardware.

Ochota hráčů investovat do nových operačních systémů je velmi malá, a tak se často setkáváme se systémy, kde není nainstalován legální operační systém (který má ale výhodu bezproblémových upgradů zabezpečení a případných dalších fuknčních vlastností), z čehož poté pramení potencionální nemožnost upgradu na DirectX 11.



Díky integraci DirectX 11 do dvou posledních operačních systémů Windows jsou vyhlídky pro rychlý nástup her podporujících nové API více než příznivé. Je pravdou, že zastoupení Windows Vista je vysoké zvláště díky notebookům a jejich předinstalovaným operačním systémům, nicméně faktem zůstává, že už i nejzavilejší odpůrci Vist a celkově nových Windows nebudou mít v následujících měsících příliš na výběr, pokud si budou chtít hry opravdu užít.