Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DiRT 2: závody na plný plyn

15.12.2009, Petr Štefek, recenze
DiRT 2: závody na plný plyn
Závody aut jsou vděčné téma a rallye je téma ještě vděčnější. A na tento fakt sází nový díl Colin McRae Dirt 2, který může svou popularitou směle konkurovat nekonečné sérii Need For Speed. Důležitá vlastnost nového DiRTu je ale plná podpora DirectX 11.
Colin McRae DiRT 2 je závodní hrou, která má ambice řádně pozlobit Need For Speed Shift, kde je sice také rovněž velmi vysoká hratelnost, ale obě hry si nejsou příliš podobné. Největší devizou DiRT 2 měla být dopředu avizovaná podpora DirectX 11, bohužel se žádný zázrak nekoná a musíte se opravdu snažit, abyste někde zpozorovali výhody nového rozhraní. Kvalita zobrazení není nijak zásadně ovlivněna a v zápalu hry si toho příliš nevšimnete, takže byste očekávali alespoň výkonnostní bonus.

Bohužel zase vedle. Zvolením DirectX 11 se okradete o pořádnou porci FPS. Pro karty typu Radeon HD 5800 to nepředstavuje ani ten nejmenší problém, ale u méně výkonných karet, jako je například Radeon HD 5750, ale už můžete narazit. Toto je chyba spíše narychlo spíchnuté podpory, která nijak zvlášť nepříspívá ke kvalitě.

Obecně ovšem v DirectX 9 Radeony válcují konkurenční GeForce GTX 285/260 na plné čáře, ale na to si prostě musíme zvyknout, dokud se neobjeví Fermi a neukáže svůj potenciál. GeForce GTX 285 nestačí ani na Radeon HD 5850, což možná většinu majitelů zamrzí, ale dobře to ukazuje mezigenerační náskok v oblasti grafických karet. Dobrá zpráva pro všechny závodníky ovšem je, že na rozjetí DiRT 2 s přehledem postačí i starší hardware, kde sice budete muset oželet "ultra" detaily a vyhlazování, ale rovně si velmi dobře zahrajete.

Všechno je dáno také tím, že tyto hry jsou primárně vyvíjeny pro konzole, které jsou velmi limitovány svým hardwarem. Každopádně si můžete DiRT 2 užívat ať už jako demoverzi, či zakoupenou plnou hru.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Colin McRae DIRT 2 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Vývoj ceny testovaného produktu: