Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drobo FS: BeyondRAID v akci

23.8.2010, Jan Vítek, recenze
Drobo FS: BeyondRAID v akci
V dnešní recenzi si představíme zástupce produktů společnosti Data Robotics, která se zaměřuje na úložné systémy. Je jím Drobo FS, což je NAS server disponující gigabitovým připojením na Ethernet a také pěti pozicemi pro 3,5" pevné disky.
Pokud se přihlásíme pod administrátorským účtem, zpřístupní se nám okno Advanced Controls se dvěma záložkami Data a Tools. První záložka nám podá přehled o diskových jednotkách, jejich kapacitách a volném prostoru. Ten je zde ale zobrazen jen vágně a pokud chceme zjistit, kolik místa je zpřístupněno pro data, kolik rezervováno pro další rozšíření, kolik využito pro ochranu a kolik pro správu zařízení (viz předchozí kapitola).


- přehled diskových jednotek a kapacity NAS serveru -

Zobrazí s zde také stav ochrany dat a návrhy na další akce ze strany uživatele. V případě potřeby nás může systém vyzvat třeba k doplnění kapacity úložného systému, výměně disku, apod. Jak ukazuje screenshot vespod, zařízení nás umí informovat i o tom, kolik času bude asi trvat obnovení pole, aby data byla opět pod ochranou. Takový případ nastane třeba tehdy, když se v systému poškodí jeden z disků.



Druhá záložka Tools (nástroje) obsahuje jednak Commands (příkazy), kde můžeme tlačítkem Blink Lights nechat připojený Drobo FS zablikat, abychom jej případně mohli fyzicky identifikovat, pak jej můžeme vypnout (Shutdown), restartovat i resetovat do továrního nastavení. Poslední možnost není určena pro náš model.

Dále se zde zvolí, kdy má Drobo FS zasílat zprávy, zda všechny, které se mu zdají užitečné, nebo jen ty důležité, popřípadě jen opravdu kritické. Dole si můžeme ověřit aktuálnost aplikace Dashboard i firmwaru samotného boxu, registrovat se a nechat kontrolu aktuálnosti softwaru na automatice. Tlačítko Settings uprostřed okna nás posune dále.


- příkazy a nástroje pro další nastavení -

Drobo FS Settings, to je další okno s pěti záložkami General, Network, Admin, Shares a Email Alerts.


- základní nastavení -

Záložka General obsahuje volbu Dual Disk Redundancy. Ta nám zajistí, že když selže jeden disk a my začneme s obnovou pole, nebudeme v takovém případě vystaveni při další havárii ztrátě dat. Jednoduše řečeno tedy dokáží data přežít i dvě po sobě následující havárie disků a to by musela být již opravdová smůla, abychom vlivem prosté havárie disku o data přišli. Znamená to ale také snížení celkové kapacity, takže s využítím třech 160GB disků (tři kusy jsou minimum pro tuto funkci) budou dva využity pro zálohu a jen jeden pro data, což znamená třetinovou kapacitu. Pro zaktivování Dual Disk Redundancy je tedy třeba mít v poli dostatek místa a také času, který zabere jeho "přestavba".

Další možností je nastavení hodnoty Spin Down, tedy zastavení disků po určité době nečinnosti od 15 minut po 1 den (popřípadě nikdy). K této příležitosti můžeme také nechat světla na předním panelu trošku pohasnout.


- nastavení síťového připojení -

V záložce Network není nic zvláštního. Zvolíme si název zařízení a pracovní skupinu, ponecháme přiřazení nastavení sítě na DHCP, nebo si je nakonfigurujeme ručně a pak lze také upravit hodnotu MTU v rozmezí 1500 a 9000 (tzv. Jumbo Frames). Pro optimalizaci přenosů velkých objemů dat se zde hodí co nejvyšší hodnota, na niž ovšem musíme nastavit také naší síťovou kartu.


- nastavení administrátorského účtu a DroboApps -

Třetí záložka Admin obsahuje nastavení administrátorského účtu, čili jména a hesla a také aktivaci DroboApps. Poté se aktivuje nový síťový disk (čili share) se stejným označením, do nějž budeme moci vkládat přídavné aplikace pro rozšíření funkčnosti (viz další kapitola).


- nastavení ostatních účtů, síťových disků a práv -

Po nastaveni administrátorského účtu lze v Shares nastavit také ostatní účty, zprovoznit další síťové disky, přiřadit k nim ony účty a také práva čtení a zápisu. Je to velmi jednoduché a přímočaré nastavení bez složitých voleb. Nastavujeme zde totiž pouze názvy, případně hesla a zatrháváme práva pro zápis/mazání dat.


- zasílání upozorňovacích e-mailových zpráv -

Poslední záložka obsahuje nastavení zasílání upozorňujících zpráv na vybranou e-mailovou adresu. Zde je možné posílat stejné zprávy i na více adres, stačí je v kolonce oddělit čárkou.