Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drobo FS: BeyondRAID v akci

23.8.2010, Jan Vítek, recenze
Drobo FS: BeyondRAID v akci
V dnešní recenzi si představíme zástupce produktů společnosti Data Robotics, která se zaměřuje na úložné systémy. Je jím Drobo FS, což je NAS server disponující gigabitovým připojením na Ethernet a také pěti pozicemi pro 3,5" pevné disky.
Drobo FS od společnosti Data Robotics je bezpochyby velmi vyspělý produkt, jenž dokáže poskytnout bezpečné síťové úložiště pro vaše data. Samotný box je vyroben kvalitně a je vidět, že důraz byl kladen především na jednoduchou a rychlou obsluhu, na což ukazuje magneticky přidržované čelo a systém šachet pro disky, díky nimž je výměna vadného kusu za nový dílem okamžiku.

Zde se již bohužel objevil jeden problém s rezonancí disků projevující se nepříjemným drnčivým zvukem. V blízkosti pracovního stolu tak nebude Drobo FS oblíbeným kusem hardwaru.



Výrobce navrhl tento produkt evidentně také tak, aby jeho obsluha byla co nejjednodušší. Systém BeyondRAID ve spojení s kvalitním obslužným software na nás nechává jen velmi málo práce a (pro někoho bohužel) i velmi málo možností volby. O zapojené disky, jejich formátování a nastavení pole se systém postará zcela sám, takže po prvotním nastavení těch několika málo voleb na nás nezbývá už téměř žádná práce. Ochranu dat je pak možné nechat na základním nastavení, kdy systém přežije jednu havárii pevného disku, nebo se můžeme pojistit další zálohou, abychom se při procesu obnovování pole nestrachovali.

To ovšem nepočítám DroboApps, čili doprovodné open source aplikace třetích stran, jež můžeme snadno do systému nainstalovat a zprovoznit si na něm třeba FTP server, Apache server, multimediální server s podporou DLNA, atp. Tyto aplikace dokáží velmi podstatně zvýšit potenciál celého zařízení a můžeme předpokládat, že jejich počet bude dále narůstat.

Reálná rychlost gigabitového připojení pod protokolem Samba bohužel trochu strádá, což je u rozhraní FTP výrazně lepší. Neočekávejme tedy vysoké přenosové rychlosti jako u lokálně připojených disků, ovšem lze říci, že pro účely tohoto zařízení jsou dostatečné. Posledním hlediskem, kterého se dotkneme, je cena. Ta se u holého zařízení bez disků pohybuje kolem 18 tisíc korun a ty rozhodně nebude ochoten zaplatit každý.


Dobré zpracování
Disky uvnitř rezonují
Snadná obsluha
Pomalé přenosy přes SMB
Fungující ochrana dat
Cena
DroboApps
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 18 000 Kč s DPH
 

Za zapůjčení NAS boxu Drobo FS děkujeme společnosti Alza.cz




Za zapůjčení pěti disků Samsung HD103SJ děkujeme společnosti Alfa Computer