Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel pevných pouzder pro Palm Treo 650

12.9.2006, Ondřej Nývlt, recenze
Duel pevných pouzder pro Palm Treo 650
Dnes bych vám rád představil dva zástupce pevných pouzder (hardcase) pro velmi populární komunikátor Palm Treo 650. Z poměrně široké palety (tvarů i barev) dnes nabízených pouzder se mi do rukou dostaly exempláře až na barvu velmi podobných obalů (tvarově, materiálově i cenově) od firem PDair a InnoPocket. Podívejme se tedy teď na ně.
Aluminium Case for Palm Treo 650 (Pink) od firmy PDair

PDair je v České republice trochu neznámý, ale jedná se o významného producenta příslušenství nejen pro kapesní počítače. Ve své nabídce má všechny druhy pouzder pro Treo - kožené, kovové i silikonové. Hliníková pouzdra nabízí ve třech barvách (což není až tak obvyklé a konečně si uživatel může vybrat) - klasické stříbrné, černé a růžové. Právě růžová verze se mi dostala k recenzi. Mimochodem úplně ten samý model ve stříbrné barvě nabízí i Piel Frama a myslím, že nejen ta. Černá i stříbrná mutace je relativně pěkná, ale ta růžová... Tak příšernou barvu (těžko ji vůbec pojmenovat) jsem u pouzdra ještě neviděl - kdyby to byla alespoň čistá růžová....nejde jen o mne (muž by si asi jen těžko koupil růžové pouzdro), ale i většina dotázaných žen by si pouzdro podobné barvy nikdy nekoupila - tak nevím, pro koho má být vlastně určeno.



Použitý materiál je, jak tvrdí výrobce, hliník používaný v leteckém průmyslu. Vnitřek pouzdra tvoří vlepené kusy neoprénu, které jednak společně s čtyřmi úchyty drží Treo v obalu ,jednak absorbují část nárazů a otřesů. Treo se do pouzdra nasouvá bez větších potíží vrchem. Celé pouzdro se skládá ze dvou hliníkových dílu spojených kloubem. Kloub spojující oba díly je na pravé straně, na levé straně je pak západka, která drží velmi dobře, takže se pouzdro samo od sebe neotvírá. Na levé straně naleznete otvor pro postranní tlačítka. Po obou stranách pouzdra jsou vlysy , které mají zabránit vyklouznutí pouzdra s počítačem z ruky. Dostatečně velký otvor je také vyříznut pro nabíjecí a synchronizační konektory. Na druhou stranu jsou otvory možná až příliš velké - zvláště okolo kamery. Vrchní díl překrývající displej a klávesnici obsahuje otvory pro reproduktor (relativně malý), pro diodu a hlavní tlačítka klávesnice (ovládacího kříž, ON, OFF, Menu, Home, SMS, Datebook). Otvor pro klávesy je vyříznut lépe než u InnoPocket - lze pohodlně ovládat ovládací kříž a okolní tlačítka. První řada QWERTY klávesnice, kterou otvor také pokrývá, se ale ovládat nedá - což na druhou stranu ale vůbec nevadí. Jediné, co mi na tomto výřezu vadí, je, že při manipulaci s tlačítky Menu a Home si poškrábáte nehet o ostřejší hranu. Displej je překryt průhlednou umělou hmotou a tak lze PDA používat i při uzavřeném pouzdru - bohužel ale jen omezeně. Zadní strana obsahuje výřez pro kameru, mřížku pro reproduktor, závit pro našroubování konektoru pro klip na opasek a čtyři vyrovnávací nožičky, které zajišťují stabilitu, když Treo "leží" na zádech. Klip na opasek je klasický otočný - žádné novoty a experimenty. Velmi sympatické je, že lze celý konektor odšroubovat, aby nepřekážel. Pouzdro příliš objem ani váhu PDA nezvýší. Co se designu týče, nemá pouzdro příliš ladné tvary - na můj vkus je příliš hranaté. Mám raději oblejší pouzdra.



Nehledě na barvu se mi toto pouzdro příliš (především ve srovnání s modelem od InnoPocket) nezamlouvá. Sice v něm Treo krásně sedí, ale okénko pro displej je nesmyslně příliš malé - proč proboha výrobce udělá výřez jen pro zhruba polovinu displeje? Dalším záporem je trochu "odfláklé" nalepení neoprénu. Osobně bych si toto pouzdro už kvůli barvě nekoupil, ale každý má jiný vkus, raději bych volil druhé představované pouzdro, které je více stylové a má ladnější tvary. Cena pouzdra PDair činí 28$.


Innopocket Metal Deluxe Case for Palm Treo 650/700w/700p Smartphone

Druhé recenzované pouzdro je od u nás již známější firmy Inno Pocket, která vyrábí příslušenství pro PDA již pěknou řádku let. Inno Pocket nabízí kromě totoho hliníkového pouzdra i velmi zajímavé, extrémně lehké a odolné magnéziové pouzdro (to se mi bohužel do rukou nedostalo). Předem řeknu, že hliníkové pouzdro od Inno Pocket se mi líbí více než od PDair (nehledě na barvu). Tento pěkný hardcase je určen pro komunikátory Treo 600 ,Treo 650 a Treo 700w. Inno Pocket s barvou neexperimentoval a pouzdro je tudíž vyvedeno v obvyklé barvě hliníku. Použitý materiál by měl být obdobně jako u PDair velmi kvalitní a odolný - dosahuje stejných kvalit jako hliník používaný v leteckém průmyslu. Váha pouzdra je pouhých 47 gramů a na objemu díky němu Treo příliš nepřibere.



Obal je sestaven opět ze dvou částí, které jsou spojeny chatrně vypadajícím kloubem. Spodní část, která celé Treo drží, obsahuje všechny potřebné otvory pro bezproblémové používání - tentokráte ale není nikde vyříznuto zbytečně mnoho materiálu, na rozdíl od PDair (viz otvor pro kameru je na milimetr přesně vyříznut, kdežto u PDair je raději uříznut větší kus hliníku). Bohužel záda krytu neobsahují nožičky, takže pokud leží pouzdro na zádech, je i s odmontovaným klipem nestabilní. Konektor pro klip lze celý odšroubovat - přesto zůstane malý hrb. Klip na opasek je otočný, ovšem samotná přezka má malý zobáček, který lépe drží pouzdro na opasku. Po stranách pouzdra jsou gumové protiskluzové proužky, které zároveň s neoprénem pomáhají držet PDA pevně uvnitř obalu. Vnitřek pouzdra je opět vystlán neoprénem, tentokráte je ale daleko lépe a pečlivěji nalepen. Druhá část pouzdra překrývající displej a klávesnici obsahuje mřížku pro reproduktor, otvor pro diodu a ovládání hlavních kláves. Tento otvor je sice hezky tvarován, ale je podstatně méně funkční než ten u PDair, protože především postranní (ON OFF) klávesy se hůře (špatně) ovládají. Ovšem není tu tak nepříjemná ostrá hrana. Displej je překryt průhlednou umělohmotnou destičkou, která umožňuje výhled na celý displej - ne na polovinu jako u výše popisovaného pouzdra od PDair. Takže se dá PDA relativně bez problémů ovládat i při uzavřeném pouzdru.



Treo se stejně jako u hardcase od PDair nasunuje svrchu. Celkově má pouzdro od Inno Pocket velmi ladné, oblé tvary, které jsou daleko sympatičtější než u hardcase PDair. Dalším pozitivním momentem je velmi kvalitní zpracování a dobře odvedená práce při lepení neoprénu. Metal Deluxe Case lze pořídit za 29.9 dolarů, což je jen o dolar více než za pouzdro od Pdair, a proto, kdybych se rozhodoval, určitě bych si vybral Inno Pocket. Toto pouzdro považuji za skutečně, až na pár drobností, povedené a myslím si, že se jedná o jeden z nejlepších hardcase pro Treo.

Pouzdro do testu zapůjčil Innopocket, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 660 Kč