Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel: Primecooler Hypercool III+ vs. Zalman CNPS7000B-Cu

13.10.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Duel: Primecooler Hypercool III+ vs. Zalman CNPS7000B-Cu
V návaznosti na megatest chladičů, který jsme Vám přinesli před měsícem, se podíváme ještě na dva titány v chlazení. Za prvé je to obnovená premiéra celoměděného Zalmanu CNPS7000, za druhé úplná novinka od Primecooleru, chladič Hypercool III+ s 12 cm větrákem. Podrobili jsme je testům na Athlonu 64 i na Pentiu 4.
Teploty a grafy

V této části se tedy konečně podíváme na teploty, kterých chladiče dosahují. Protože se nám za poslední týdny poměrně hodně ochladilo, vypadaly podle toho i testovací podmínky a naměřené teploty. Testoval jsem zhruba při 22 °C, takže kdybyste chtěli teploty porovnávat s megatestem, bylo by třeba nějaký ten stupínek přičíst (při megatestu byla teplota okolí asi 26 °C).

Primecooler Hypercool III+

U tohoto chladiče bych se chtěl zpočátku omluvit za neúplné výsledky. Bohužel se stala nějaká chybka u regulace otáček, a tak jsem nepřinutil chladič pracovat rychleji než na 1800 ot./min. Protože se jednalo o prototyp, neměl ani distributor možnost jej vyměnit, a tak jsem otestoval, co bylo k dispozici. Následující grafy jsou tedy naměřeny pro nejnižší otáčky (nejspíše kolem 1100rpm) a pro 1800rpm.

Podívejme se tedy na graf naměřených teplot a průběh křivek na Pentiu 4:


Graf 1 - Primecooler Hypercool III+ na nízké otáčky

Graf 2 - Primecooler Hypercool III+ na vysoké otáčky

Jak vidíte, nový Primecooler dosahuje opravdu vynikajících výsledků. Na 1200 ot./min dokáže uchladit Pentium 4 na 32 °C a při zátěži teplota nepřekročí 53 °C. Pokud se zvýší otáčky na 1800 ot./min (a u prodejní verze půjde ještě více), pohybují se teploty mezi 30 °C a 50°C, což řadí Hypercool III+ mezi nejlepší vzduchové chladiče vůbec.

Maximální naměřené teploty na Athlonu 64 byly 52 °C pro nízké otáčky, resp. 49 °C pro vysoké, což jsou také skvělá čísla (viz porovnání se Zalmanem).

Co se týče hluku, který chladič vyluzoval, bylo to velmi přívětivé. Vzhledem k použití velkého 12cm větráku stačily na dobrou účinnost již nízké otáčky. V pomalém režimu, kdy otáčky dosahovaly cca 1200rpm, byl chladič téměř neslyšný, při 1800rpm se již začal ozývat a hluk bych ohodnotil na 3/10, možná o něco výše. S rostoucími otáčkami totiž Hypercool III+ opravdu hlučí výrazněji.

Zalman CNPS7000B-Cu

Nový Zalman s novou regulací již samozřejmě pracoval tak, jak měl. Regulace je zde drobet posunutá, takže testy na nízké otáčky probíhaly při 1400rpm, na vysoké pak přibližně 2500rpm. Regulace se mi u Zalmanu velmi líbila, je velmi plynulá a připojuje se jen jako odbočka mezi napájecím konektorem a chladičem.


Graf 3 - Zalman CNPS7000B-Cu na nízké otáčky


Graf 4 - Zalman CNPS7000B-Cu na vysoké otáčky

Již na první pohled je vidět, že Zalman má výkon velmi podobný novému Hypercoolu. Na 1400 ot./min jsou ale jeho teploty lehce vyšší a pohybují se mezi 33 °C a 54 °C. Pokud ovšem zvýšíme na stále poměrně tichých 2500 ot./min, chladič exceluje.

Co se týče Athlonu 64, jsou teploty následující - 53 °C na nízké, resp. 47 °C na vysoké otáčky.

Hodnocení hluku bude pro Zalman o něco přívětivější než tomu bylo u Primecooleru. Na nejnižší otáčky (1400rpm) je Zalman suverénně nejtišším aktivním chladičem, který lze na trhu sehnat - ze vzdálenosti větší než 20 cm není slyšet zhola nic. Při maximálních 2500 ot./min bych mu přisoudil známku 3/10 a dokonce je o něco tišší než Primecooler na 1800 ot./min. Série CNPS7000 se prostě Zalmanu povedla.