Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel: Primecooler Hypercool III+ vs. Zalman CNPS7000B-Cu

13.10.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Duel: Primecooler Hypercool III+ vs. Zalman CNPS7000B-Cu
V návaznosti na megatest chladičů, který jsme Vám přinesli před měsícem, se podíváme ještě na dva titány v chlazení. Za prvé je to obnovená premiéra celoměděného Zalmanu CNPS7000, za druhé úplná novinka od Primecooleru, chladič Hypercool III+ s 12 cm větrákem. Podrobili jsme je testům na Athlonu 64 i na Pentiu 4.
Srovnání chladičů

Nejprve se podívejme na souhrnný graf s oběma chladiči na Pentiu 4, který prozradí mnoho:


Graf 5 - Srovnání výsledků na Pentiu 4

Při pohledu na graf se Vás možná na chvíli zmocnil chaos, ale ve skutečnosti je vše jasné. Hypercool III+ na nízké otáčky vyniká, protože i přes 200rpm deficit dosáhnul o stupeň lepší teploty než Zalman. Co se týče hlasitosti, jsou na tom oba stejně, dokonce neslyšně. Na vysoké otáčky se již projevuje rozdíl 700rpm, ale protože je rozdíl teplotní jen 2 °C, řekl bych, že Primecooler umí chladit o něco lépe.

Zde je ještě souhrnná tabulka s teplotami, otáčkami a hlukem:


Chladič (otáčky)
Pentium 4
Athlon 64 burn
ot./min
hluk
idle
burn
Primecooler Hypercool III+ (min)
32 °C
53 °C
52 °C
1200
1/10
Primecooler Hypercool III+ (med)
30 °C
50 °C
49 °C
1800
3/10
Zalman CNPS7000B-Cu (min)
33 °C
54 °C
53 °C
1400
1/10
Zalman CNPS7000B-Cu (max)
31 °C
48 °C
47 °C
2500
3/10
Tab. 2 - Srovnání teplot, hluku a otáček obou chladičů

Celkově shrnuto je Primecooler Hypercool III+ o chlup lepším chladičem - dosahuje lepších teplot. Na druhou stranu se se zvyšujícími se otáčkami zvyšuje hluk mnohem výrazněji než u Zalmanu, takže kdyby se bývalo podařilo rozběhnout Primecooler rychleji, hluk by byl odhadem tak na 5-6/10.

Závěr

Rozetnout Gordický uzel v podobě duelu dvou novinek od Zalmanu a Primecooleru není vůbec snadné. Natož když se nepodařilo prototyp Primecooleru rozeběhnout na maximální otáčky, jak to bude možné u prodejní verze. Co se týče specifikací, tak v nich by měl Hypercool III+ průtok vzduchu při 2500 ot./min skoro 80 CFM, což je neuvěřitelná hodnota.


Obr. 15 - Ze souboje chladičů těžko vybrat vítěze
Klikněte pro zvětšení

Co ale ukázala praxe - na nízké otáčky vítězí Primecooler, který dosahuje o stupeň lepších teplot než Zalman. V hlučnosti jsou na tom při této rychlosti oba chladiče stejně a v podstatě je neuslyšíte. Při srovnání Hypercool na 1800 ot./min a Zalmanu na 2500 ot./min už samozřejmě vítězí CNPS7000B-Cu, ale jen o 2 °C, což podle mě značí lepší schopnosti Primecooleru.

Druhou věc je hlučnost na vyšších otáčkách, která hovoří pro změnu pro Zalman. U Hypercool totiž s otáčkami výrazně narůstá i hluk a nedokážu odhadnout, jak moc by byl slyšet při 2500rpm. A ještě jedna poznámka k Hypercoolu - musíte si dát pořádný pozor na to, aby se Vám vůbec vešel do skříně, protože 12cm větrák už není žádné škvrně.

Posledním hlediskem je cena, kterou vidíte o pár řádků níže. Řekl bych, že cena přesně vystihuje rozdíl mezi chladiči, proto bych uzavřel recenzi následujícím resumé. Pokud sháníte tichý vzduchový chladič na vysoký overclocking, pořiďte si určitě Zalman CNPS7000B-Cu. Pokud máte dostatek místa ve skříni a nevadí Vám silnější hučení, Hypercool III+ nabídne na nejvyšší otáčky ještě lepší výsledky než Zalman. Dostupný bude v listopadu.

Cena chladiče Primecooler Hypercool III+: 1427 Kč vč. DPH
Cena chladiče Zalman CNPS7000B-Cu: 1740 Kč vč. DPH
Záruka: 24 měsíců

Za zapůjčení chladičů děkujeme společnosti TNtrade (www.tntrade.cz)