Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dva externí disky s USB 3.0 v testu

27.5.2010, Jan Vítek, recenze
Dva externí disky s USB 3.0 v testu
Rozhraní USB 3.0 v dnešní době prosazuje celá řada firem, a tak se stále více začínají na trhu objevovat příslušně vybavené produkty. My se dnes podíváme na dva 500GB externí pevné disky od výrobců A-Data a Transcend, které se chlubí rozhraním USB 3.0.

A-Data Nobility NH01


Prvním ze dvou testovaných externích pevných disků je tedy Nobility NH01 od společnosti A-Data. Už jen název má bezpochyby napovědět, že máme před sebou něco výjimečného, i když dle specifikací nás kromě rozhraní USB 3.0 ani nemá co překvapit.



Výrobce svůj disk zabalil do průhledné plastové krabice, kde je ještě dodatečně chráněn dalším plastovým výliskem, jenž je už ale pevnější. Vedle něj v balení najdeme už pouze datový/napájecí kabel pro připojení k počítači či jinému zařízení. Ten je na straně externího disku velmi odlišný od klasického Mini USB A, ale to nevadí, protože důležitá je druhá koncovka, která zůstala tvarově kompatibilní i se staršími standardy rozhraní USB.

Model
A-Data Nobility NH01 (500 GB)
Rozměry
134 x 82 x 15,7 mm
Hmotnost
240 g
Rozhraní
USB 3.0
Rychlost čtení
až 88 MB/s
Rychlost zápisu
až 81 MB/s
Pevný disk
2,5" 5400 RPM
Záruka
3 roky
Přibližná cena
2 400 Kč s DPH

Dle specifikací nám tedy tento disk umožní dosáhnout přenosových rychlostí nad 80 MB/s, což zhruba odpovídá možnostem dnešních běžných 2,5" pevných disků, pokud tedy bereme v úvahu sekvenční čtení či zápis na jejich začátku. V jiných případech to bude dle scénáře určitě méně, ale těšit nás může to, že už nejsme omezeni rozhraním.

Nutno také poznamenat, že disk přišel naformátovaný na systém FAT32 a pokud jsme třeba pomoc WinCommanderu na něj kopírovali data, z nějakého důvodu rychlost odpovídala pouze rozhraní USB 2.0. Po naformátování na NTFS se však vše spravilo a výkon již víceméně odpovídal specifikacím, i když mě nenapadá, jak by mohla datová propustnost takto souviset se souborovým formátem.



A-Data k tomuto zařízení také poskytuje možnost stažení aplikací HDDtoGO, OStoGO a také 60denní zkušební verzi Norton Internet Security 2010. Jinak ale disk přichází zcela volný.



Z útrob průhledné krabice jej vyjmeme jako malou tenkou cihličku, na níž nás asi nejdříve zaujme její zrcadlová vrchní strana, v níž se skutečně můžeme spatřit jako v normálním zrcadle. Výrobce tím asi chce dát svému NH01 punc luxusu, ovšem také to znamená, že na disku bude vidět sebemenší smítko a otisk prstu, což zase není moc praktická vlastnost.



Postranní rám disku s hlubokým zářezem má povrch s černou metalízou a na kratší straně blízko vrchnímu nápisu označujícího model disku také příslušný konektor pro USB 3.0. Přímo pod nápisem je pak u samotného kraje malá modrá kontrolka indikující práci disku.



Spodní strana vybavená štítkem se sériovým číslem je provedena stejně jako rám a má v sobě čtyři paprskovitě umístěné výčnělky. Disk tedy není vybaven měkkými podložkami, jež by působily protiskluzově a tlumily vibrace, a to je mnohdy znát.

Jinak je ale tělo disku pevné a vypadá, že by mělo něco vydržet. Na druhou stranu bude jeho povrch především seshora náchylný na poškrábání, takže jako čistě cestovní úložiště se tento disk až tak nehodí.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu A-Data NH01 500GB, 2,5", USB 3.0, ANH01-500GU3 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>