Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dva externí disky s USB 3.0 v testu

27.5.2010, Jan Vítek, recenze
Dva externí disky s USB 3.0 v testu
Rozhraní USB 3.0 v dnešní době prosazuje celá řada firem, a tak se stále více začínají na trhu objevovat příslušně vybavené produkty. My se dnes podíváme na dva 500GB externí pevné disky od výrobců A-Data a Transcend, které se chlubí rozhraním USB 3.0.

Transcend StoreJet 25D3


Americká společnost Transcend a její StoreJet 25D3, to je téma této kapitoly. Testovaný externí disk je zrovna v této době největší chloubou této firmy v oblasti externích úložišť, a tak se podívejme, zda má být Transcend na co pyšný.



StoreJet 25D3 přišel zabalený v papírové krabici, kde byl chráněn ještě pomocí plastového výlisku a samostatnou krabičku si vysloužilo také příslušenství, které je oproti A-Data Nobility NH01 nepoměrně bohatší. Podívejme se nyní ale na specifikace.

Model
Transcend StoreJet 25D3 (500 GB)
Rozměry
130 x 82 x 17,3 mm
Hmotnost
191 g
Rozhraní
USB 3.0
Rychlost
až 90 MB/s
Pevný disk
2,5" 5400 RPM, 8 MB cache
Záruka
3 roky
Přibližná cena
2 400 Kč s DPH

Dle nich by měl tento disk dosahovat o něco lepších výsledků v porovnání s Nobility NH01, ale pouze nepatrně. Oba totiž využívají stejný typ pevného disku, a sice 2,5" model s 5400 otáčkami za minutu, které se od sebe výkonem až tak neliší, zvláště když oba mají 500GB kapacitu.



Zpracováním tento disk připomíná v některých ohledech Noblity NH01. Také má vrchní stranu zrcadlově lesklou a také má podobně umístěný nápis. Jeho tvar je však více zakulacený a není zde výrazný okraj s drážkou.



V balení vedle disku najdeme také malý a stručný manuál dále datový/napájecí USB 3.0 kabel, k tomu další kabel pro USB s kulatou koncovkou coby napájecí posila, kdyby se disk na některém počítači či jiném zařízení nerozběhl a nakonec je tu měkký černý cestovní váček. Především ten nám bude u disku A-Data chybět.



Na spodní straně disku jsou kromě informačního štítku také čtyři malé gumové nožky, díky nimž na desce stolu disk neklouže a především nám nebude rezonovat. Celá spodní část je jinak vyrobena z černého plastu s drsným povrchem. Ten je po stranách pevný, ale vespod je místo, které lze prohnout až k vnitřnímu pevnému disku. Nobility NH01 tedy působí odolněji, i když se daleko snáze ušpiní.



Nakonec se podívejme na dva konektory - jeden pro rozhraní USB 3.0 a druhý pro dodatečné napájení. To jsme v našem případě ale vůbec nepotřebovali. Ještě poukážu také na funkci pro šetření energií, která tento disk po deseti minutách nečinnosti vypne.


StoreJet Elite v3.0


Na disku se také nachází software StoreJet Elite ve verzi 3.0, který nabízí řadu více či méně užitečných funkcí. Jednak je tu možnost zálohovat poštu a nastavení Outlook Express / Windows Mail a sychronizovat ji pro vytvoření přenositelné kopie. Dále je možné synchronizovat také oblíbené adresy prohlížečů Internet Explorer či Firefox a využívat funkci pro tzv. surfování bezestop, třetí v nabídce je funkce AutoLogin pro uložení vašich přihlašovacích jmen a hesel na disk, abyste je měli po ruce chráněné jedním a nejlépe velmi bezpečným heslem.



Funkce Secret-Zip umožňuje šifrovat vybraná data pomocí 256bitového AES, další v pořadí je DataBackup a DataSync pro zálohování a synchronizaci dalších dat, tedy nejen pošty a oblíbených internetových adres, v Obecném nastavení si můžeme zapnout automatické spouštění této aplikace a podporována je i funkce One Touch Backup, což nám je ale v tomto případě zbytečné, protože disk příslušným tlačítek nedisponuje.

Zajímavou možností pak je Sync All, tedy synchronizace všeho (pošty, dokumentů, internetových adres a vybraných dat), což je možné nastavit na automatické spuštění ve zvolený čas. A nakonec se lze v posledním menu přesvědčit, jestli nevyšla jeho novější verze. Poukázat musím bohužel na lokalizaci do českého jazyka, která vypadá na to, že ji měl na starosti Google Translate a ne živá duše. Dokládá to už jen kouzelný překlad poslední položky About, jež si vysloužila písmeno O, nebo jen z poloviny přeložený výraz Data záloha & DataSync. No ale aspoň že se výrobce jen trochu snažil.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu TRANSCEND StoreJet 25D3 500GB, 2,5", USB 3.0 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>