Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dva externí disky s USB 3.0 v testu

27.5.2010, Jan Vítek, recenze
Dva externí disky s USB 3.0 v testu
Rozhraní USB 3.0 v dnešní době prosazuje celá řada firem, a tak se stále více začínají na trhu objevovat příslušně vybavené produkty. My se dnes podíváme na dva 500GB externí pevné disky od výrobců A-Data a Transcend, které se chlubí rozhraním USB 3.0.

Výkonnostní testy


V této kapitole půjde téměř o jedinou věc - otázku výkonu v porovnání s normálním externím pevným diskem v rámečku vybaveném rozhraním USB 2.0. Dříve než se do toho pustíme, tak odbydeme otázku provozních teplot. Po cca hodinovém testování disků pomocí PCMark Vantage byly jejich povrchové teploty měřené infračerveným teploměrem Fluke 62 Mini v pořádku. A-Data Nobility NH01 dosáhl 37 °C a druhý Transcend StoreJet 25D3 o dva stupně více, tedy 39 °C.

A nyní již k výkonnostním testům. Jednak jsem hodlal využít výsledky ze zmíněného HDD testu PCMark Vantage (kolem 2200 - 2300 bodů), avšak ty byly podezřelé, protože se nelišily od disku s USB 2.0, který dokázal model Nobility NH01 dokonce předhonit o nějakých 100 bodů. On ani Total Commander nechtěl s tímto diskem zpočátku pracovat odpovídajícím způsobem a kopíroval rychlostí ukazující na rozhraní USB 2.0. Proto výsledky PCMark Vantage raději jen mlčky přejdeme a zaměříme se na ostatní testy. Jednak to byl ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.34, pak Everest a jeho sada testů čtení a nakonec reálný test kopírování v Total Commanderu.

Nejdříve přichází na řadu Everest:













Sada šesti testů ukázala, že nejvíce se může svými výsledky pyšnit Transcend StoreJet 25D3, jehož výkon o pár MB/s předčil druhý A-Data Nobility NH01. A zatímco výsledky těchto modelů byly ovlivněny výkonem pevného disku uvnitř nich, pak v třetím případě mělo hlavní slovo rozhraní USB 2.0, které nám poskytlo maximálně 33,5 MB/s a víc ani ťuk.





Při kopírování jednoho velkého souboru se vyšší výkon disku Transcend projevil v praxi, kdy dosáhl při čtení dat rychlosti o cca 9 MB/s vyšší než A-Data. To už je citelný rozdíl, ovšem otázkou je, zda tyto firmy pro své externí disky používají stále stejné modely HDD, nebo je obměňují. Pokud se nedrží stejného modelu, pak vámi zakoupený externí disk na tom může být s výkonem jinak.

A nakonec si ukážeme výsledné obrazovky testu ATTO Disk Benchmark.


A-Data Nobility NH01


Transcend StoreJet 25D3


Disk s rozhraním USB 2.0

Ten ukazuje, že disky s rozhraním USB 3.0 dosahují svého maxima již při kopírování 16kB bloků dat (pravda, modelu Transcend pár MB/s schází), zatímco u disku s USB 2.0 dosáhneme maxima až na 64 kB. Při kopírování menších souborů bychom tedy s USB 3.0 neměli čekáním zešedivět.