Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dva externí disky s USB 3.0 v testu

27.5.2010, Jan Vítek, recenze
Dva externí disky s USB 3.0 v testu
Rozhraní USB 3.0 v dnešní době prosazuje celá řada firem, a tak se stále více začínají na trhu objevovat příslušně vybavené produkty. My se dnes podíváme na dva 500GB externí pevné disky od výrobců A-Data a Transcend, které se chlubí rozhraním USB 3.0.
Dnes se nám tedy představily dva 500GB externí pevné disky A-Data Nobility NH01 a Transcend StoreJet 25D3, jež přichází za velmi podobnou pořizovací cenu točící se kolem 2400 Kč s DPH. Při cenovém porovnání s modely vybavenými rozhraním USB 2.0 přijdeme na to, že si zde za novější rozhraní USB 3.0 připlatíme kolem 400 Kč. Vyplatí se to?



Dle mého názoru rozhodně ano, a to s ohledem na neporovnatelně větší přenosové rychlosti. Nyní již nejsme omezeni propustností rozhraní, ale výkonem pevných disků uzavřených uvnitř, takže místo kopírování rychlostí kolem 30 MB/s si sáhneme klidně na 80 MB/s, což už je u větších objemů dat velmi znatelné. V našem testu byl StoreJet 25D3 o několik MB/s lepší než Nobility NH01.

Vyvstává ale otázka rozšířenosti rozhraní USB 3.0, které mají jen moderní základní desky a hrstka nejnovějších notebooků. Zde pak je lékem kromě celkové výměny hardwaru koupě další karty s řadičem USB 3.0 do slotu PCI/PCIe, popřípadě také ExpressCard pro notebooky, nebo se můžete poohlédnout po modelu s rozhraním eSATA, popřípadě kombu eSATA/USB. Nebo si prostě koupíte disk s USB 3.0 a s obměnou hardwaru počkáte, což je možné díky zpětné kompatibilitě s USB 2.0/1.1.


Za zapůjčení disku A-Data Nobility NH01 děkujeme firmě A-DATA



Za zapůjčení disku Transcend StoreJet 25D3 děkujeme firmě Transcend




------------------------------ English translation of the conclusion ------------------------------

Today we had an opportunity to examine two 500GB external hard drives A-Data Nobility NH01 a Transcend StoreJet 25D3 which come for similar prices at about 2400 CZK. In comparison with other similar external drives of the same capacity, but with older USB 2.0 interface, the tested drives with USB 3.0 are about 400 CZK more expensive. The question therefore stands: are they worth it?

In my opinion, they certainly are with respect to their much higher transfer speed. Now we are not limited by the used interface anymore and the "bottleneck" is simply the performance of the actual drives inside. It means that instead of weak 30 MB/s these drives can easily reach 80 MB/s, which can make a big difference. And in our tests StoreJet 25D3 exceeded Nobility NH01's performance by several MB/s.

Another question is compatibility of today's systems with the new USB 3.0 interface, because it is offered only by modern motherboards and a few new notebooks. When one does not wish to buy a new board or a whole computer, there is another way - buy an USB 3.0 controller for PCI/PCI Expres or even ExpressCard slot, or choose a drive with eSATA port, possibly even an eSATA/USB combo. Another option is simple - buy an USB 3.0 drive and take your time to upgrade, because USB 2.0/1.1 works just as well.