Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DVD formáty II - Sony RW5120A (recenze)

30.4.2002, Josef Brož, recenze
DVD formáty II - Sony RW5120A (recenze)
Mechaniky DVD+RW se na trhu začaly objevovat na podzim roku 2001. DVD+RW formát chce být mostem mezi dvěma segmenty trhu. Mezi oblastí spotřební elektroniky a oblastí počítačů...
B'Clip

B'Clip je program, který pracuje s packet writing zápisem - podobně jako Direct CD či PacketCD na CD-R/RW mechanikách. Po vložení DVD+RW disku se nastartuje Wizzard, ve kterém lze médium zformátovat. Smazání DVD+RW media trvá cca 1 min 30 s (quick-format).


Obr. 5 - B'Clip

B'Recorder Gold

B'Recorder Gold je poměrně vyspělý software, který svým vzhledem připomíná starší verze WinOnCD. Program umí zapisovat na DVD+RW, CD-R/RW media, provádí diagnostiku, atd. Zajímavou funkcí je tzv. "Emphasizes the reading compatibility" - která zajišťuje kompatibilitu Vámi vytvořených DVD s mechanikami DVD-ROM a stolními přehrávači.

Pro vypalování DVD+RW médií lze zvolit pouze jednu rychlost 2,4x (3.240 KB/s). Před vypalováním začne program B'Recorder Gold vytvářet na harddisku image, z kterého potom vypaluje. Pokud chcete svá data pálit přímo, lze vytváření image v nastaveni zrušit. Pokud zapisujete například archiv svých mp3 (uložených na HDD) - nemá smysl, aby program zabíral další místo přípravou image …

Pro zápis datových souborů využívá platforma DVD+RW souborový systém UDF (Universal Disk Format). Program Nero 5.5.7.2 využívá mimo UDF i datové struktury ISO 9660.

MyDVD 3.0 - (DVD+RW a DVD-Video)

MyDVD umožňuje běžnému uživateli vytváření vlastních DVD-Video disků. Program je přehledný a nevyžaduje hlubší znalosti problematiky DVD authoringu, MPEG-2 komprese, datového toku, atd. Práce s MyDVD ke poměrně intuitivní a snadno se s ovládáním sžijete. Příprava Vašeho DVD-Videa je zjednodušena na několik kliknutí myši a výběr vhodných bitmap bitmap.

Při tvorbě úvodních menu s ovládacími prvky můžeme využít nabídky předdefinovaných stylů. Pokud by Vám grafika menu nevyhovovala, můžete si vzhled DVD menu navrhnout sami. Bohužel, editační schopnosti programu jsou primitivní - kapitoly a ovládací prvky nelze graficky upravovat nebo volně rozmísťovat po obrazovce. V podstatě jen spojujete Vaše obrázky, cliparty, textury do jednoduchého menu, z kterého budete DVD-Video ovládat. Na složitější grafické komposice, efektní úvodní obrazovky a detailní ovládání raději zapomeňte. Jediné prvky, které ovlivníte jsou bitmapy na pozadí, velikost fontu a vzhled tlačítek.. Připravený projekt můžete zapsat na DVD+RW nebo si vytvořit zkušební DVD přímo na harddisku. Sony dodává spolu s ostatním software i přehrávač WinDVD, kterým můžete DVD uložené na pevném disku přehrát.


Obr. 6 - Program MyDVD 3.0 - převod videa

V MyDVD nemusíte nastavovat výstupní kompresi nebo rozlišení videosekvencí. Zdrojové video si musíte upravit v externích programech (Adobe Premiere, Media Studio, VDub, atd). Na DVD+RW médium uložíte cca 70 minut záznamu.

Zkusili jsme převést část *.avi filmu (70 min) ve formátu DivX 4 (bitrate 1100). Vlastní překódování souboru do MPEG-2 je závislé výkonu počítače. V případě naší testovací konfigurace (CPU Athlon 1.4 GHz) zabral převod a zápis na médium cca 2 hodiny a 38 minut. Video uložené na DVD+RW využívá formát MPEG2 s proměnným datovým tokem (VBR - Variable Bit Rate). Datový tok se mění podle složitosti scény - při rychlých akčních scénách stoupá, ve scénách s pomalu se měnícím obrazem datový tok klesá.

MyDVD podporuje vstupní soubory v těchto formátech - AVI (.avi ), MPEG-1 (.m1p, .m1v, .mp1, .mpg, .mpeg), MPEG-2 (.m2p, .m2v, .mp2, .mpg, .mpeg, .mpv),) a DVD Video Recording Format movies (.vro). MyDVD dále umožňuje převod záznamu z DV/Digital8 kamery do počítače pomocí IEEE 1394 (FireWire) rozhraní.

Délku jednotlivých filmových sekvencí upravíte kliknutím na ikonu filmu v menu. Programu nezáleží na kvalitě, kompresi, formátu nebo rozlišení zdrojového videa - MyDVD si samo vstupní data přepočítá do požadovaného rozlišení a komprese.

Pokud doufáte, že po zakoupení mechaniky začnete kopírovat DVD-Video filmy musím Vás zklamat. Jednou z překážek je paradoxně "malá" kapacita DVD+RW média. Originální DVD filmy mají kolem 7-8.5 GB, DVD+RW médium "pouze" 4.7 GB

DVD-Video disky s filmy, které jsou delší než (cca) 120 min bývají mnohdy uloženy ve dvou vrstvách, případně jsou média DVD oboustranná (viz. tabulka). Záznam laserem prakticky neumožňuje zápis do dvou vrstev. Další překážkou je fakt, že data jsou na DVD uložena v šifrované podobě. K šifrování je používaná metoda tzv. scramblování - konkrétně Content Scrambling System (CSS). Scramblovací data jsou uložena DVD-Video disku v místech, která nejsou na DVD+RW disku zapisovatelná. Na dešifrování potřebujete speciální software - např. DVD Decrypter, CladDVD, atd. Bohužel, při dešifrování přijdete o vlastnosti a speciality DVD - jazykové verze zvuku, interaktivní menu, alternativní filmové záběry, atd.

MyDVD funguje na systémech Windows 98/ME a 2000/XP. Minimem pro běh programu je 128 MB RAM paměti a procesor Pentium III na 550 Mhz.


Tab.2 - DVD média

Pokud chcete podrobněji proniknout do problematiky vytváření DVD-Video doporučuji specializovanější software - například GEAR. Na internetu je ke stažení 30-ti denní trial verze.

http://www.gearsoftware.com/products/prodvd/index.cfm

Pozn.: To již bylo vše k popisu DVD+RW mechaniky a v zítřejším článku si projdeme výsledky testů.