Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.4.2002, Josef Brož, recenze
Mechaniky DVD+RW se na trhu začaly objevovat na podzim roku 2001. DVD+RW formát chce být mostem mezi dvěma segmenty trhu. Mezi oblastí spotřební elektroniky a oblastí počítačů...
Josef Jurák | 21.5.200218:04

No vidim ze rozsahly test DVD vypalovacek asi pokracovani mit nebude, ne ze bych od svethw ocekaval nejak moc, ale rozsahly test dvd vypalovacek, presneji teda jen jedne, je asi uz mimo ucekavani. Ono konec koncu co lze taky ocekavat platku ktery je zavisly (a nejspis i placny) na nasich dodavatelich hw ...

Odpovědět0  0
franta | 15.5.200220:03

nepochopim proc vsichni preferuji dvd-ram hlävne v americe to vetsina firem podporuje, vzdit dvd+rw je totez akorad to muzete prepsat jak obycejne rw a taky ta cena se neda srovnat dvd+rw stoji 3x 4x min nez dvd-ram.kdyby racatli podporovat +rw tak se v obchodech dvere nezastavi protoze kdo by nechtel za 10000 kc vypalovat celej hardisk na jedno dvd za 300kc ceny media.

Odpovědět0  0
Tomáš | 20.6.200213:26

DVD-RW se dá také používat jako HDD (narozdíl od DVD-RW). A rozhodně to není technologicky zastaralý formát...

Odpovědět0  0
Maxik | 2.5.200215:36

"Bohužel, při dešifrování přijdete o vlastnosti a speciality DVD - jazykové verze zvuku, interaktivní menu, alternativní filmové záběry, atd. "

Nepřijdeme, jde pouze o to kterým přehrávačem se to přehrává :)

Odpovědět0  0
Vaclav Dvorak | 4.5.200222:30

O rozdilu v cene medii DVD+RW a DVD+R rozhodne poptavka a tedy vyrobena mnozstvi. Smysl DVD+R vidim spise v nesmazatelnem zpusobu archivace, kdy je autenticnost dat nezpochybnitelna (dulezite pro ruzne audity v ucetnictvi atd.). Dalsi vyhoda by mohla byt v tom, ze u domaciho uzivatele nemuze dojit, po uzavreni zapisu, k nahodnemu smazani dat.

Odpovědět0  0
robin | 15.5.200222:32

Už jsem viděl technické specifikace Hitachi. Neví někdo, kde se dá tato mechanika podporující DVD-RAm a DVD-R koupit a za kolik?

Odpovědět0  0
Tomáš | 20.6.200213:19

Zdravím.
Nechci se míchat do vaší diskuze, ale nevim jestli jste si všimli že Sony DRU110 a Sony DRU120 jsou dvě různé mechaniky? Obě jsou založené na Ricohu, ta prvni na 1520, ta druha na 1525...

Odpovědět0  0
xaver | 1.5.200217:50

lidi ja furt nechapu co je lepsi jestli dvd rw nebo dvd ram oboje se da prepsat tak jakej je rozdil.

Odpovědět0  0
Josef Jurák | 1.5.200219:29

No krom detailu jako ze DVD+RW jde prepsat jen 1000x, DVD-RAM vice jak 100000x, ze DVD+RW je technologicky zastarale, nebo ze DVD+RW precte u trochu vice soucasnych DVD-ROMek nez DVD-RAM(ale to az tak nevadi), atd Tak DVD-RAM na rodil od jinych, se chova jako plnohodnotne medium, tedy chova se transparentne(tedy zadny packetwriting) napr. jako zip medium, muzete tedy soucasne cist a zapisovat z kterehokoliv mista na disku (RAM=random access memory), muzete si ho klidne naformatovat pro svuj oblibeny filesystem, napr. NTFS, a pouzivat jako vymeny hdd, je to proste format kterym by se meli ubirat snesni prepisovatelne DVD ...

Odpovědět0  0
Josef Jurák | 1.5.200219:36

sorry, vidim ze jste se ptal na na dvd-rw, ne na dvd+rw, nicmene z uzivatelskeho pohledu, jsou prakticky stejne (dvd-rw a dvd+rw), s tim rozdilem ze dvd-rw je jako format schvaleno dvd-forem, ze dvd-r je bezproblemove (na rozdil od dvd+r), s tim ze dvd+rw prakticky nikdo zasadne nepodporuje (jen sony a philips, a jejich pocitacovi spojenci hp a ricoh), a stim ze dvd+rw ma docela nejasnou budoucnost...

Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek | 1.5.200221:23

Jak vidím, kolegové ze serveru CDR v poslední době jen hýří obviněním z přebírání informací bez uvedení zdroje, i já jsem již byl takto napaden (pro změnu na vašem serveru). Příště bych prosil konkrétně, co odkud a hlavně to také nějak prokázat ! Ono to totiž jinak působí spíše jako trapné plácání, nemyslíte :-).

Mimochodem všímáte si vážený kolego, že u nás máte možnost se vyjádřit ke článku v komentářích ? Proč něco takového není na CDR ??? Když mě jeden z redaktorů CDR nařkl z přebírání informací bez uvedení zdroje, já tuto možnost neměl tak jsem mohl jen skřípat zuby :-( No a na email již samozřejmě nikdo neodpověděl a o možnosti publikovat vlastní vyjádření (o které jsem v onom emailu žádal jako náhradu chybějících komentářů) již ani nemluvím. Bojíte se snad názorů vašich čtenářů ?

No a v závěru bych si ještě dovolil malou slovní úvahu nad vaším výrokem. Jak sám uvádíte, cituji: "Pane kolego, když už si u nás berete copy/paste informace, tak tam alespoň nenechávejte chyby a překlepy! ;-))". Připusťme čistě akademicky, alespoň pro tuto úvahu, že bychom skutečně ukradli z CDR nějaké informace (diskuze na téma autorských práv na obecné specifikace, by byla na samostatné téma), pak proč bychom to nějak editovali a navíc ještě o cituji "chyby a překlepy" ? Proboha zamyslel jste se vůbec nad tím co jste napsal ? Vždyť takovéto počínání by odporovalo jakékoliv logice :-). Nebo to mám snad chápat, že nás obviňujete, že jsme při kradení informací z vašeho webu ukradli i existující chyby ? Musím poznamenat, že použitá slovní formulace skutečně vede k tomuto, značně úsměvnému, závěru :-)))

Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 2.5.200215:45

OK, chcete to prokázat, tak prosím. Podívejte se do specifikaci u vás a u nas (autor jistě ví, co myslím). Jsou tam naprosto čirou náhodou naprosto stejné věci nepřeloženy, i když jinak vše ostatní je česky. Jinak nevím, proč se tu ozýváte jménem autora. V tomto jaksi trapně plácáte vy. Ale já se do takové konfrontace pouštět nechtěl, já chtěl jen upozornit na nedostatky a chyby. Že by vám takové informace vadily?
Reakce na články. OK, nemáme to přímo pod články, ale je na to vyčleněné celé jedno auditorium. Tam jste se mohl vyřádit jak je libo. Takže ani zde, bohužel, nemáte pravdu. Že jste to nenašel není naše věc, ale vaše.
Proboha, vysvětlete mi, co jsem proboha napsal tak nelogického. Autor jistě ví sám nejlíp jak jsem to myslel. Já to rozmazávat nechtěl! Jinak jste to ale pochopil správně. Vzali jste si to i s chybami. Ale o tom jsem ve svém příspěvku moc mluvit nechtěl.
Podstatne je, že už tu ve třech dílech tvrdíte, že firmware DVD+R mechaniku naučí, což rozhodně není pravda, a vašim čtenářům podáváte naprosto chybnou a zavádějící informaci. To je daleko horší, než když si z lenosti prostě kousek textu vypůjčíte (a v tomto rozsahu mi to tedy určite něvadí, jen jsem si na to dovolil upozornit, pane!).

Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 2.5.200215:59

Ohledně názvu. Nevšiml jsem si, že by to tam tak bylo napsané, ale možné to jistě je. Nicméně si myslím, že by bylo vhodnější používat název, který Sony používá třeba na svém WEBu, či pod jakým si ji může čtenář koupit v nějakém obchodě.
Copy/Paste. Ja to myslel jen jako drobne pošťouchnutí. Přišla dost podobná vaše specifikace a specikace, kterou máme v naší recenzi my. Jsou tam totiž naprosto náhodou zcela stejné části nepřeloženy, což jsme my zatím neopravili. Ta je vše. Dokázat vám to nemohu, ale podoba je víc než zajímavá.
Třetí odstavec vůbec nechápu. To je asi reakce na poznámku někoho jiného, nebo ne? Nicméně jste jaksi čtenářům nevysvětlil, kde se ta referenční rychlost DVD 1× speed vzala, což jsem si dovolil uvést na pravou míru.

Odpovědět0  0
Autor | 2.5.200217:04

Vazeny pane ...

Co se tyce specifikaci, vycitam si, ze jsem Vam o tom v zertu vubec rikal.....

Neverim svym ocim, ze muzete neco takoveho pouzit proti nam !!! Ano prelozil jsem spefikace z firemniho webu Sony a z papirovych podkladu, ktere byly k mechanice. Co je na tom spatneho ? Mel jsem si je snad vymyslet ? Vetsina firem uvadi specifikace na webu - firma teac dokonce i v *.pdf formatu.

Budte tak laskav a podivejte se jeste jednou na zminene specifikace !!! A nesnazte se za kazdou cenu hledat chyby. Muzeme se bud bavit konstruktivne (viz DVD+R vs firmaware) a nebo na sebe navzajem hazet spinu ...

A ze jsou nektere casti "specifikaci" (Vase i moje) neprelozeny ? Mam snad doslovne do cestiny prekladat pojmy jako "TAO, DAO, SAO, Multisession, Packet Writing ". Nebo mam rozmery mechaniky, ktere Vy uvadite v milimetrech prevadet na centimetry ??? Jen proto abych za kazdou cenu odlisil svuj clanek od Vaseho !

Co je tohle za argumentaci ?

Odpovědět0  0
Autor | 2.5.200217:16

"nemáme to přímo pod články, ale je na to vyčleněné celé jedno auditorium" ... :-)))

vyborne, ale o tom prave pan sefredaktor mluvil. Pokud o nem uvedete pravdivou/nepravdivou informaci - myslite, ze se ctenar bude proklikavat stovkou Vasich diskusi, jen proto aby hledal jeho odpoved ?

neni nad diskusi primo nad (zde spise pod :-) clankem

At zije pluralita ....



Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 3.5.200210:09

Podívejte, já se vám můžu taky vykašlat na to, abych vám tu uváděl věci na pravou míru. Rochňáte se tu v tom, že jsem si dovolil poukázat na podobnost údajů u vás a u nás:
SH:
formáty CD: CD-DA, CD-ROM, CD-ROM XA, CD Extra, CD-I, Mixed-ModeCD, VideoCD, PhotoCD, CD TEXT and Bootable CD
formáty DVD: DVD-ROM, DVD-R (čtení), DVD-Video, Random Write, Sequential Write, DVD+RW, UDF
CD-R server:
formáty CD: CD-DA, CD-ROM, CD-ROM XA, CD Extra, CD-I, Mixed-ModeCD, VideoCD, PhotoCD, CD TEXT and Bootable CD
formáty DVD: DVD-ROM, DVD-R (čtení), DVD-Video, Random Write, Sequential Write, DVD+RW, UDF
Za povšimutí stojí to, že v prvním řádku zůstalo nepřeloženo "and", kdežto v tom druhem je česky "DVD-R (čtení)". Že by autor srovnal formáty stejně za sebou jako u nás je také dost divné.
Nicméně jsem vám napsal, že to nepovažuju za žádnou krádež, JEN JSEM SI DOVOLIL upozornit na podobnost. Ale asi se vám nesmí šlapat na kuří oka.
Daleko důležitější mi přijde, že absolutně ignorujete mé faktické připomínky, které jsem k článkům měl. Místo abyste to uvedli na pravou míru, plácáte se tu v nepodstatných věcech. Nevím. Třeba to děláte právě proto.
Podobně jako jsem dostal vynadáno na Živě, zavazuji se i vám, že se na komentáře pod vašimi články vykašlu. Nemám to zapotřebí a ani na to nemám čas. Inu, za dobrotu na žebrotu.
Přeji vašim čtenářům ještě více nepřesných, nesprávných i zavádějících informací. Třeba je to váš cíl. Je mi čtenářů opravdu líto.

Jo a co se týče těch reakcí pod články. Ty tam nejsou proto, že my si musíme všechno vydupat sami, za námi žádný velký bohatý strýček není. My si nemůžeme dovolit koupit redakční systém jako vy, my si ho tvoříme sami. Ale nebojte, taky k tomu dojde. A možná už brzy!

Odpovědět0  0
Autor | 3.5.200211:57

AHA ... takze se timto omlouvam firme SONY, ktera uvedla specifikace na svem webu - specikace, ktere jsem TRESTUHODNE oprasknul a nedokanale zamaskoval svym prekladem.

Mimochodem ! Pane kolego mam neblahy dojem, ze specifikace z Vaseho clanku jiz nekde videl ? Nebylo to nahodou na serveru CDRlabs.com nebo jste je oprasknul z zive/pctuningu ?? To snad ne ?

Mimochodem, jak vysvetlite, ze jsou v nasich specifikacich zcela ruzne pristupove doby ??? (140 ms vs 150 ms, ktere jsou ve firemnich specifikacich sony ???

Na napraveni firmavere vs DVD+R se pracuje .. dekuji

Odpovědět0  0
Vaclav Dvorak | 4.5.200222:15

Tak nevim, jestli Sony a Philips jsou nikdo. Nebo to byla ironie?! Pak bych cekal u slova nikdo uvozovky...

Odpovědět0  0
Josef Jurák | 5.5.20020:42

Ne nebyla to ironie, Sony a Philips na pocitacovem trhu opravdu nic neznamenaji, a na poli domaci elektroniky zatim nadelali vice skody nez uzitku (bohuzel marketingem vetsinou "hloupy" hry presvedci o opaku), proto (konecne) napr. DVDforum ignoruje jejich marketingove vyjevy (DVD+RW) ... (doufam ze to konecne uz pochopi i trh...)

Odpovědět0  0
Alex | 5.5.20028:14

Hm, zajimave - a kdo dovolil DVD foru, aby urcovalo co je ci neni standard ? maji snad oni patent nebo je poverila nejaka organizece ? kdo vlastne stoji v IT za definovanim "standardu" ??? mam dojem, ze DVD forum je tak trochu samozvana organizace

Odpovědět0  0
Josef Jurák | 5.5.200218:24

Mate pravdu, ale kde si myslite ze dnes bylo (resp. spis nebylo) DVD nebyt nejake nezavisle sjednocujici organizace???? Vsichni vyrobci dnes (trochu pozde) uznavaji ze nejvetsi brzdou v rozvoji DVD byla prilis velka volnost ...

Odpovědět0  0
honza | 15.5.200210:09

Pepiku,jste jak malej Jarda.
" bohuzel to rozhodne trh... (ktery je za prve hodne ovlivnen marketingem firem, a za druhe cim dal men vidi na skutecny problem veci)."

No Vy zrejme vidite dal."Diky" smejdum,kteri rozhoduji jako v nasi socialisticke minulosti,co je vhodne a co ne,dnes mame horu formatu,svet rozdeleny na Ameriku a zbytek sveta v regionech a dalsi finty se pripravuji.
A Vy si napisete,ze jen tak dal.
Oni to opravdu rozhodnou lidi,at se Vam to libi nebo ne.Klidne si kupujte extra masiny na DVD-RAM,zatimco zbytek i na drahych strojich muze prehravat to,co Vy zatracujete.

I kdyz neverim,pri Vasi nenavisti k Sony,ze byste navstivil jejich Web,najdete tam prehled kompatibilnich prehravacu (uz ted a jmenovite).
U tech Vasich DVD-RAM najdete jen opravdu novy(a drahy) stroje.

Lezi nam jich par na kramu a dali bychom je uz i se slevou.

Bezte do haje.

Odpovědět0  0
Autor | 15.5.200213:38

zajimavy nazor ... predpokladam, ze tim reagujete na nazor p.Josefa Juraka ..

Odpovědět0  0
Josef Jurák | 21.5.200217:55

Vite vubec u cem je rec? ... Asi ne jinak bz jste tady neplacal takove nesmysly ...

Odpovědět0  0
xaver | 1.5.200217:49

lidi ja furt nechapu co je lepsi jestli dvd rw nebo dvd ram voboje se da prapsat tak jakej je rozdil.

Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 30.4.200216:30

Jak už jsem psal u prvního dílu. Tato mechanika se normálně jmenuje DRU110A. To vase označení jsem opravdu nikde neviděl.
2,4× zápis. Poměr není dán samozřejmě hustotou záznamu, jak uvádíte, alebrž stejnou analogií jako u CD. Tam byla 1× speed rychlost rychlostí, kterou se přehrávala CD-DA. Tedy 150kB/s. U DVD je to stejné. Jde o stream pro přehrávání videa :-))
Kde ja to už viděl. Pane kolego, když už si u nás berete copy/paste informace, tak tam alespoň nenechávejte chyby a překlepy! ;-))

Odpovědět0  0
Autor | 30.4.200220:38

Cely nazev mechaniky je Sony DRU110A/RW5120A. V dokumentaci, ktera je k
dispozici jsou oba udaje.

Co se tyce - "copy/paste" - je to od Vas trochu nefer tvrzeni. Pochopitelne znam Vasi
recenzi na tuto mechaniku. Nevsiml jsem si vsak, ze by se na CDR vyskytovala obdobna tabulka ????. Na druhou stranu, mohl byste tvrdit, ze jsem "nekde opraskl" specifikace mechaniky. Specifikace, ktere jsou volne dostupne kdekoliv na webu (napr. i v pdf u vyrobce).

V nasi tabulce se porovnavaji hodnoty, ktere vychazeji z faktu, ze 2.4x zapis na DVD+RW = (cca) 22x zapis na CD-R ... proto nevidim nic spatneho na tvrzeni, ze 8x cteni DVD-ROM odpovida cca 72x rychlostnimu cteni CD-R. Svym zpusobe v tabulce srovnavam jablka a hrusky. Jina vec je skutecna rychlost cteni (viz testx mechaniky), kde hodnot 8x mechanika nedosahne ani omylem ... Jedna se o teoreticke hodnoty, porovnavame teoreticke datove toky a udaje.

Co se tyce tvrzeni """Tento "poměr" je dán technologií s vyšší hustotou záznamu""" netvrdim, ze je to nejstastnejsi formulace. Timto jsem chtel ctenarum sdelit, ze DVD je disk s vyssi technologii zaznamu coz doufam nepoprete). Fyzikalni hustota zaznamu DVD (obecne) je cca 4,6 vyssi a roztec stop DVD je 0,74 ?m, u CD¨1,6 ?m . Jedna se vlastne o obecne prirovnani, ktere ma ctenari umoznit pochopeni "vztahu" rychlosti u DVD a CDR.

Odpovědět0  0
Josef Jurák | 30.4.200212:05

Nechapu proc jste do testu vybrali prave jednu z nejhorsich DVD vypalovacek, s nepouzitelnym (a neschvalenym) formatem DVD+RW. Kdyz testovat DVD vypalovacku tak nejakou poradnou nejlepe ktera umi vsechny formaty (ktere jsou schvaleny a provereny DVD forem) napr. od Hitachi (nebo od Toshiby, ci Panasonicu (ale ty v soucasnych verzich jeste neumi DVD-RW)). Taky nechapu proc testujete neco co sice podporuje nejake podivne DVD+RW, ktere neni schvaleno (a asi ani nikdy nebude), je po technicke strance prakticky to nejhorsi co je, a zastarale, skoro nikdo jej primo nepodporuje (sony a philips (kteri uz predvedli dost zmatku), a na pc trhu spojenci hp a ricoh), ale nepodporuje nic standartniho. Puzivajici zatarale vypalovani a zastaraly packetwriting (dnes se slusne DVD medium chova jako vymeny disk). Zkuste otestovat neco poradneho co ma budoucnost ...

Odpovědět0  0
Autor | 30.4.200213:46

Souhlasim s Vami ve veci, ze Sony nema prilis kvalitni vypalovaci mechaniky. Na druhou stranu bych si odpustil emotivni zavery na tema budoucnost DVD+RW. Za timto formatem stoji silne firmy, mnohe maji zastoupeni i v DVD foru. Uvidime jak se bude situace vyvijet dal.

Co se tyce Vami uvedeno DVD-RAM - tento format neni vhodny jako budouci standard. Hned z nekolika duvodu - DVD+RW a DVD-RW jsou vice mene kompatibilni se stolnimi DVD-ROM. Svym zpusobem jsou tyto formaty mostem mezi
dvema svety/segmenty trhu. Vyhody jsou zrejme. Filmy, zvuk, atd, ktere si zakaznik upece na domaci DVD vypalovacce muze kdekoliv dale prehravat v stolnich DVD. Coz je dalsi plus pro rozsirovani technologie DVD - a samozrejme dalsi duvod pro firmy, aby do formatu DVD+RW a DVD-RW investovaly.

Bohuzel klasicky DVD-RAM si v stolnich mechanikach v nejblizsi dobe neprehrajete. Uznavam, ze i tento format ma sve vyhody .. Presto z vyse uvedenych duvodu sazim spise na rozsireni DVD-RW a DVD+RW.

Myslim, ze o budoucim standardu na poli zapisovatelnych DVD rozhodne trh :-))


Odpovědět0  0
Josef Jurák | 30.4.200215:06

Za tim to formatem stoji sice silne firmy, ale jen dve, Sony a Philips, ktere uz nadelali dost skod, takze si myslim(a doufam v to) ze trh k nim nebude jiz tolik naklonen (predevsim si to uvedomilo dvd forum), samozdrejme jak to dopadne uvidime (doufam ze se prosadi jednotne standardy dvd fora (dvd trh to potrebuje jako sul).
Ano dnes pouzivane stolni DVD prehravace vetsinou nepodporuji DVD-RAM, ale DVD neni zalezitosti toho to roku, a proc mit nekdy v nasledujich letech DVD s formatem o dva rady horsim, jenom proto ze nekdy v roce 2001 zrovna jeste nebyli na trhu potrebne pristroje. to za prve. za druhe v dnesnim PC svete kazda lepsi DVD-ROM mechanika podporuje DVD-RAM, co se tyce stolnich pristroju, tak letosni modely (vetsinou zatim ty zamorske) vetsinou umi cist i DVD-RAM. za treti. DVD-RAM je predevsim urceno jako medium ve spojitosti s DVD-RAM mechanikou (to ze pujde precist i nekde jinde je sice plus, ale ne dulezite, je to jako by exsitovala napr. ZIP mechanika ktera by umela jenom cist (ne zapisovat), ale byla by levna, je to sice plus, ale plneho potencialu vyuzijete jen s plnohodnotnou mechanikou), tzn pokud nekde jinde nepujde precist, vetsinou to nikomu vadit nebude, ktomu je prece urceno DVD-R a DVD-RW.
Jinak mate pravdu pro svet filmu, jsou jine hodnoty, kde ale opet DVD-RAM skvele zapada. DVD-RAM pouzijete jako medium pracovni, kde si muzete treba film sestrihat, komprimovat, atd. (DVD-RAM se chova jako bezny HDD), to vam napr. DVD+RW neumozni, a finalni praci vypalit na DVD-R nebo DVD-RW.
Jinak bych Vas jeste rad vyvedl z omylu (i kdyz jsteto primo neuvedl) ze DVD-RW a DVD-RAM si nejak konkuruji, ne, naopak se skvele doplnuji (a jednotlive firmy hodlaji pouzivat oboje (prvni vlastovka je hitachi))).
Jinak taky fandim DVD-RW, ale nechapu proc nekdo muze podporovat DVD+RW, vzdyt je temer stejny jako DVD-RW (ale neni nikym schvalem, technicky je horsi a ma problemy se svym pridruzenym formatem DVD+R).
Jinak vim, bohuzel to rozhodne trh... (ktery je za prve hodne ovlivnen marketingem firem, a za druhe cim dal men vidi na skutecny problem veci).

Odpovědět0  0
Solaris104 | 30.4.200210:22

Kdo by si kupoval tuto mechaniku na vypalovani JEN DVD+RW, kdyz za ty same penize koupi vypalovacku s podporou DVD+R? Rozdil v cene medii DVD+RW a DVD+R neni urcite zanedbatelny!!!

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.