Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DVD formáty III - Sony RW5120A (testy)

1.5.2002, Josef Brož, recenze
DVD formáty III - Sony RW5120A (testy)
Dnešní závěrečný článek celé série o vypalování DVD vám přináší výsledky testů jedné mechaniky, kterou jsme měli zapůjčenou k testům. Doufám, že pro vás bude vhodným příkladem toho co tato technologie přináší :-).
DVD+RW technologie má jistě zajištěnou budoucnost. Pro ukládání velkých objemů dat a tvorbu domácích DVD-Video disků je DVD+RW perfektní. Díky packet writtingu lze s DVD+RW médii pracovat jako s pevným diskem. Bohužel Sony RW5120 v testech čtení (DVD-ROM, CD) a vypalování CD-R dosahuje průměrné výsledky. Mechanika v podstatě potvrzuje fakt, že kombinované produkty nejsou vždy spojením toho nejlepšího z jednotlivých technologií. V dnešní době nikoho neohromí 32x rychlostní čtení CD-ROM a 12x rychlostní zápis také nelze považovat za nejsvižnější - o 8x DVD ani nemluvě. Moje představy o "combo" DVD+RW mechanice jsou trochu jiné - zápis 24x CD-R, čtení 16x DVD-ROM. Otázkou je o kolik by byla takto "vylepšená" mechanika dražší.

Základní softwarové vybavení k mechanice je dostačující. Softwarový přehrávač DVD-Video - WinDVD je poměrně kvalitní a pro zápis DVD+RW dostanete kolekci programů B'Recorder a B'Clip. Pro převod domácího videa vystačíte s produktem MyDVD. Pokud byste nebyli spokojeni s DVD authoringovým MyDVD, můžete používat složitější a dražší Gear Pro DVD 6.x. Výrobci programu Gear se vývoji software pro zápis na DVD věnují již několik let. Pokud by Vámi vytvořené DVD disky nefungovali ve "stolních" přehrávačích, doporučuji zkusit zapsat film znovu v Gearu.

Překvapuje mne, že výrobce k mechanice nepřikládá datový kabel, cenu by tím jistě nijak zásadně nezvýšil. Od výrobku za cca 17 000 Kč požaduji jistý komfort a rozhodně nehodlám po rozbalení krabice běžet zpět do prodejny !

Spornou otázkou je kompatibilita DVD+RW a stolních DVD přehrávačů. Firmy sdružené v DVD+RW Allianci uvádějí cca 70% kompatibilitu. Obecně platí, že novější "stolní" DVD mechaniky jsou kompatibilnější. Testovací médium s DVD-Video záznamem jsem vypálil v MyDVD s aktivovanou volbou "Enhanced player compatibility". DVD+RW obsahovalo úvodní menu a několik video sekvencí. Jako zdroj byly použity *.avi a *.mpg soubory s různou kompresí, formátem a rozlišením (Divx 4, MPEG-2, MPEG-1). Médium jsem otestoval v přehrávačích Sony (DVP-NS305/B, DVP-NS305/S a DVD-NS405/B). Ve všech jmenovaných bylo DVD+RW bez problémů čitelné, včetně menu, atd. Bohužel chybička se vloudí, některé použité renderované *.avi animace (Maxon Cinema), byly vypočítány bez "půlsnímků" a výsledné DVD-Video působilo trochu nepřirozeným dojmem.

Výběr kompatibilních DVD přehrávačů nejznámějších značek...


Tab. 9 - Tabulka kompatibilních stolních přehrávačů

Kompletní tabulku kompatibility najdete zde: http://www.dvdrw.com/dvdrw_compatibility.html

Mechanika Sony RW5120A nepodporuje nová média DVD+R - Sony však slibuje, že se brzo objeví upgrade firmware, který tento problém vyřeší.

Po stránce vibrací a hlučnosti mechanika opět nevybočuje z průměru. V porovnání s Toshibou SD-M1612 produkuje Sony RW5120A při vyšších otáčkách vyšší hladinu hluku. Během přehrávání DVD-Video filmů je provoz mechaniky poměrně tichý.

Jedním z aspektů, které brání masovému rozšíření technologie DVD+RW, je cena mechaniky. V době uvedení (podzim 2001) stály DVD+RW mechaniky kolem 30 000 Kč. Dnešní ceny se pohybují kolem 17-20 000 Kč. Přesto poměr cena/výkon určuje DVD vypalovací mechaniky stále spíše do firemní sféry. Pro domácí použití jsou stále poměrně drahé. Doufejme, že podobně jako u CD-RW postupně klesne i cena DVD+RW na přijatelnější hodnotu.

Konfigurace testovacího PC
  • AMD Athlon 1,4 GHz
  • 256 MB DDR SDRAM
  • základní deska ECS K7S5A SIS 735
  • Harddisk 40 GB (Seagate - IDE/ATA66 "master")
  • SB Live 1024 Player
  • ATI RADEON 64 DDR VIVO
  • Windows XP
  • testovaná mechanika byla zapojena jako "slave" na secondary IDE portu (ATA/33)
  • při testech ATA/100 jako "slave" na primary IDE portu.

Testovací software a použitá média :

Nero CD speed 0.85, Nero DVD speed 0.53, Clone CD 3.3.4.1., DVD decrypt 3.0.0.9, Info Tool
Windows 98 SE , DVD titul Rammstein Live aus Berlin, Datová média Verbatim (super AZO, 80 min), CDRW (Samsung, Philips, Teac) , DVD+RW (HP a Sony), Audio CD Theatre of Tragedy

Cena: 18 490 Kč s DPH
Záruka: 12 měsíců


Za zapůjčení mechaniky k testům děkujeme společnosti ProCA s.r.o.