Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DVD formáty III - Sony RW5120A (testy)

1.5.2002, Josef Brož, recenze
DVD formáty III - Sony RW5120A (testy)
Dnešní závěrečný článek celé série o vypalování DVD vám přináší výsledky testů jedné mechaniky, kterou jsme měli zapůjčenou k testům. Doufám, že pro vás bude vhodným příkladem toho co tato technologie přináší :-).
Čas potřebný pro vypálení CD-R média se díky vysokorychlostním 24x-40x mechanikám zredukoval na několik málo minut. Vysoké rychlosti zápisu kladou značné nároky na hardware počítače, který musí udržovat stabilní datový tok. Přesto v dnešní době nikdo během pálení nepřerušuje práci s počítačem. Tuto praxi umožňují i zapisovací DVD mechaniky. Sony RW5120A podobně jako CD-R mechaniky využívá moderní technologie, které zabraňují zničení média z důvodu podtečení bufferu. Během zápisu na DVD+RW musí počítač dodávat cca 3.2 MB/s. Pokud je CPU zaneprázdněn ostatními procesy a datový tok přerušen přichází ke slovu ochrana před "podtečením" bufferu (buffer underrun). Sony RW5120A je postavena na mechanice Ricoh a proto výrobce zvolil jako ochranu technologii JustLink, která je patentem společnosti Ricoh Company.

http://www.ricoh.cz/cgi-bin/impromat/vsys?s=2&b=15&o=40
http://www.cdr.cz/cojeco/burn_proof.html

JustLink - funkce zabraňující zničení vypalovaného média v momentě, kdy systém není schopen zajistit patřičný datový tok. Obecně řečeno - zmíněné technologie Burn-Proof a JustLink zachrání Vaše média při tzv. "podtečení bufferu . Technologie JustLink umožňuje navázat na "přerušený" proces vypalování v místech, kde k přerušení došlo. Záznam na médiu (např.CD) je v podstatě uložen ve "spirálovité" drážce. Mechanika musí laser po přerušení přesně synchronizovat a nastavit do polohy před "výpadkem". Mechanika si pamatuje poslední zapisovaný fragment - vrátí se zpět a čte poslední fragmenty, které porovnává se zapamatovaným - (mezitím dojde k doplnění bufferu) a po nalezení shodného fragmentu začne mechanika znovu zapisovat.

Během vypalování jsem několikrát zkoušel počítač maximálně vytížit ostatními aplikacemi (renderování v Maxon Cinema, formátovaní diskety :, atd.). Při vyprázdnění bufferu, kdy počítač nestačil dodávat data, zafungovala technologie JustLink. Po vypálení bylo médium bez problému čitelné v testovaných DVD-ROM mechanikách.

Na DVD+RW médium jsem uložil cca 700 souboru *.mp3 (256kBit/s) s oblíbenou hudbou. Díky tomu mám na jednom DVD+RW médiu skladby o celkové délce cca 54 hodin.

Cenový přehled DVD+RW mechanik (17.4.2002)


Tab.7 - Sony RW5120A cenový přehled

Ceny DVD médií


Tab. 8 - Cenový přehled DVD médií

http://www.diskus.cz/prehled_dvd.htm

Na jedno DVD+RW uložíte obsah cca sedmi CD-R medií. Bohužel, doba kdy cena jednoho DVD+RW bude odpovídat ceně sedmi 700MB médií CD-R zatím nenastala.