Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Džungle webových stránek výrobců LCD

8.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Džungle webových stránek výrobců LCD
Pokud vybíráte LCD monitor, tak se jistě řídíte našimi recenzemi. Pokud však navštívíte stránky výrobce, často narazíte na jejich nepřehlednost či nemožnost monitory dostatečně třídit. Někdy také obsahují technické nepřesnosti. Porovnejme si je mezi sebou.

LG

-

http://www.lg.com/cz/it-produkty/monitory/monitory.jsp


Firma LG je hodně známá právě díky monitorům. Je to také tím, že její jméno nesou všechny IPS panely. Proto lze očekávat i slušné rozdělení samotných monitorů. Ale postupně. Grafická podoba stránek je docela strohá, ale účelná. Hned na základní stránce si můžete vybrat mezi 3D, IPS, TV a ostatními. Pokud tedy hledáte běžný monitor bez vyšších nároků na kvalitu, tak zavítejte do sekce "Ostatní monitory". Naopak náročnější uživatele osloví sekce IPS a milovníky 3D filmů a her sekce 3D. Rozdělení je tedy zcela logické a správné. Nenajdete zde sekci Grafické monitory, ale vzhledem k tomu, že LG žádné takové vlastně ani nevyrábí, tak to není problém.





Další třídění je na první pohled skryto. Musíte totiž kliknout na položku "Všechny monitory". Tím se dostanete do zcela jiné sekce, kde již můžete filtrovat podle rozlišení, kontrastu a volitelné výbavy. Bohužel nepřišel jsem na to, jak aktivovat všechny položky. Vždy byla aktivní jen jedna. Takže třídění sice lze, ale je k ničemu. Můžete však porovnávat produkty mezi sebou, a to pěkně 1:1. Zde dokonce vidíte v případě IPS displejů technologii, u ostatních však nikoli.











Po kliknutí na "Více informací" již získáte pěkný přehled. Bohužel v záložce "Technické údaje" se nachází buď spousta informací, nebo žádné. Některé monitory zkrátka zcela postrádají jakékoli info. Nejprve jsem si myslel, že je na vině prohlížeč, resp špatná optimalizace, ale info zkrátka chybí.





No a takto vypadá jiná stránka s technickými specifikacemi.





Krásný monitor, že? Hned víte, co si kupujete. Bohužel tyto chyby zcela shazují jinak dobré specifikace. Ty jsou totiž docela obsáhlé a obsahují jak technologii, tak povrchovou úpravu. Trošku mi zde chybí klasický kontrast., uváděn je pouze ten dynamický.

Porovnávat produkty nelze, a tím je celkový uživatelský komfort docela ochuzen. LG trh zaplavuje navíc velkou řadou monitorů, a tak se v nich vyznat dá začátečníku docela zabrat. Lepší stránky by tomu jistě pomohly. Bohužel.

Americká verze stránek je zcela odlišná. Graficky lehce podobná, ale funkčně odlišná. Monitory můžete třídit dle úhlopříčky a také dle IPS, LED, 3D apod. Navíc zde nechybí specifikace jako v případě českých stránek. Proto tomu, kdo má zájem o monitory LG, výrazně doporučuji se přepnout na americkou variantu stránek. Přehledná a funkční.




NEC

-

http://www.nec-display-solutions.com/p/cz/cs/products/choice.xhtml


A máme tu dalšího výrobce, který stejně jako EIZO poskytuje jak běžné, tak hlavně profesionální a grafické monitory. Stránky takových výrobců jsou obvykle daleko více propracované, mají sklony se zaměřovat víc na technickou stránku věci a mají minimum marketingového slovíčkaření kolem. Zkrátka odpadá omáčka kolem.





A NEC toto vše dodržel. Hned při prvotním výběru máte možnost si pěkně nechat setřídit monitory dle jakéhokoli parametru, a to včetně technologie, odezvy, úhlopříčky nebo ceny. V podstatě celé stránky fungují podobně jako v tabulkovém procesoru. Navíc jsou monitory roztříděny do logických celků, a tak si třídíte zvlášť low-end (Entry-Level displeje), Enterprise atd. Vše na jedné stránce, zcela přehledné a funkční. Tady je krásně vidět, že jedna stránka naprosto bohatě stačí pro celkový přehled nemalého množství monitorů, a přesto zůstává přehledná. Navíc díky tomu, že má tabulka každý sudý řádek podbarvený lehkou šedou barvou, tak se nikdy nespletete v parametrech. Co víc si přát? Porovnání. A vlastně i to tu je. Sice není tak komfortní jako při porovnání pouhých dvou monitorů, ale prostým přejetím okem o pár řádek níž hned víte, který monitor je v daném parametru lepší.





Stránka konkrétního monitoru je již docela standardní. Až na to, že zde je pořád daleko víc informací, než je běžné. Navíc i ve stručném přehledu vidíte mnoho informací a ty nejzákladnější (včetně technologie) vidíte v samotné hlavičce, která zůstává neměnná i například u galerie. Už nyní asi tušíte, která stránka výrobce monitorů asi zvítězí.



Záložka se specifikacemi monitoru je zcela vyčerpávající. Chybí asi jen označení panelu, ale to výrobce neuvádí nikdy a vlastně to po něm ani nepožaduji. Občas se vyskytne chybka, resp. chybějící údaj u velikosti a pokrytí Adobe RGB. Obvykle je zde jen velikost a pokrytí se vyskytuje méně častěji. Škoda, že tento údaj chybí zrovna u nejvyššího modelu SpetraView Reference 301. Takže přece jen je zde drobné, ale opravdu drobné klopýtnutí. Ale kdo je dokonalý, že? Kritizuje se dobře, a tak si na to vzpomeňte v diskuzi :-)