Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Edge-Core WM4201: Skype v dlani

12.9.2006, Jan Vítek, recenze
Edge-Core WM4201: Skype v dlani
Telefon Edge-Core WM4201 je novinkou, která jistě stojí za zvýšenou pozornost. Jedná se o telefon s integrovaným Wi-Fi rozhraním, jenž je schopen komunikovat přes službu Skype. Není tedy nutné mít po ruce počítač, stačí otevřený Wi-Fi přístupový bod a můžete vesele telefonovat.
Kapitoly článku:
O klávesnici jsem již psal, že je sama o sobě příjemná, ale to už v žádném případě neplatí o její odezvě v telefonu. Ta se totiž blíží půlvteřině, což je velmi otravné, ale i tak to není nic proti tomu, když shledáme, že telefon se kdykoliv a kdekoliv na vteřinu až dvě prostě zasekne a nereaguje. Po tomto přemýšlení, k němuž nemá žádný zjevný důvod, se opět zase rozjede a snaží se vše ihned dohnat, alespoň v lepším případě. V horším případě zrovna píšete na klávesnici číslo, jméno, nebo nedej bože heslo, což se děje klasickým mačkáním jedné klávesy, až se dostaneme na kýžený znak - přesně jako na mobilních telefonech.

Jestliže se ale v tuto dobu telefon sekne, a že se to stává nepříjemně často, pak se zastaví na momentálním znaku, vy mačkáte jak zběsilí a poté, co se telefon vzpamatuje, si jednoduše vezme znak, na kterém se zasekl a až poté pokračuje dalším znakem. Takže vy skončíte se dvěma nechtěnými znaky, jež musíte smazat. Toto je zvláště při zadávání hesla, kde se samozřejmě zobrazují místo znaků hvězdičky, na svižné mrsknutí milého telefonu zdi v ústrety za vydatné vokální podpory.

Další nemilou zkušeností bylo i zjištění, že telefon se zasekává, a to tím způsobem, že do provozu jej můžete uvést jen odpojením baterie a následným opětovným spuštěním. Nejsem si jistý, co přesně toto způsobuje, ale co jsem stačil vypozorovat, telefon zatuhával pokud jsem jej nechal déle ležet a přitom bylo otevřené nějaké menu (kontakty, nastavení, atp.). Poté se obvykle spolehlivě kousl a nepustil.


Tato neblahá vlastnost je se vší pravděpodobností vina softwaru, ale do této chvíle nebyl k dispozici žádný update, tudíž se WM4201 zatím polehčující okolnosti nedočká. Druhým problémem je displej, jenž je na tom s odezvou velmi podobně jako klávesnice. Má totiž docela dlouhou paměť a jeho fall odezva je sáhodlouhá. Pořád je ovšem alespoň dvojnásobně rychlejší než klávesnice, za jejíž reakci by se musel stydět i dálnopis.



Dalším kritériem kvality displeje jsou jeho pozorovací úhly. Zde musím rovněž poznamenat, že nejsou ideální. Stačí se o pár stupňů odklonit a barvy i kontrast radikálně mění tvář. Na horním obrázku je displej vyfocen z úhlu asi 45°, kdy jsou již černé nápisy invertovány a displej celkově ztrácí i tak nevalný kontrast. Tato vlastnost ale není pro telefon, a tento zvlášť, tolik důležitá; svoji práci displej odvede i tak uspokojivě.

To nejdůležitější je ale samotné telefonování. Pokud jste si již pracně do telefonu namačkali kontakty, nebo lépe použili existující Skype účet, z nějž si telefon kontakty přebere sám, pak máte možnost jedním tlačítkem přejít mezi ně, vybrat si ten pravý a telefonovat. K tomu účelu můžete využít headset, po jehož připojení se nahoře vpravo na displeji objeví ikonka sluchátek a mikrofon s reproduktorem se na telefonu deaktivují.


Edge-Core WM4201 v kolébce

Co se týče aktivního dosahu, využili jsme k připojení router Linksys WRT54GS-EU (Speedbooster), s jehož pomocí se telefon bez problémů připojil i přes několik silných zdí, tudíž při vhodném umístění routeru byste se v domě a jeho blízkém okolí měli pohodlně připojit a komunikovat. Zvuk linoucí se z telefonu se samozřejmě kvalitou může podle připojení lišit, ale sám o sobě, když jsem mu zajistil kvalitní připojení (využívá QoS - Quality of Service), jsem si neměl na co stěžovat - prostě stejně jako na PC. 1100mAh baterie dokáže toto náročné zařízení napájet dle specifikací pouze 50 hodin standby režimu a 3 hodiny při hovoru, což mohu dle svých zkušeností potvrdit.




Můj celkový dojem je z tohoto výrobku rozporuplný. Na jednu stranu tu nabízí moderní a stále větší oblibu získávající volání VoIP s pomocí taktéž oblíbené služby Skype, ale technická realizace více než pokulhává, alespoň zatím. Pokud se spokojíte s dvěma dny pohotovostního režimu, což je vzhledem ke klasickým mobilním telefonům velmi málo a za což jistě může způsob připojení, spokojíte se s chatrným technickým zpracováním, jež nepřesvědčí, a nechcete čekat na alternativy, jež nabídnou vedle Skype třeba i SIP, pak je toto alternativa pro vás.

Jenomže WM4201 od Edge-Core je zoufale neovladatelný kvůli špatné odezvě kláves a častému zadrhávání, neposkytuje žádnou možnost synchronizace s PC, má nepřesvědčivý plastový kryt a vůbec je to vysoce specifické zařízení, jež sice splní to, co má, tedy nahradit PC klient Skype, ale nic víc. Můžete sice namítnout, že to je také vše, co slibuje, ovšem na cestě jsou další telefony, jako nová verze Nokie N80, nebo Linksys WIP330, které zatím vypadají lépe. Také si ale za ně podstatně připlatíme.


Skype do kapsy
Slabá kvalita samotného telefonu
Headset
Nízká výdrž baterií
Ikona Odkaz na databázi
Vzhledem k nabídce vysoká cena
Cena: 6 500,- Kč s DPH

Za zapůjčení telefonu Edge-Core WM4201 děkujeme firmě Abacus




Za zapůjčení Wi-Fi routeru WRT54GS-EU děkujeme firmě BGS Levi