Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO L371 - 15" LCD monitor s digitálním vstupem

19.2.2001, Daniel Smička, recenze
EIZO L371 - 15" LCD monitor s digitálním vstupem
Monitor EIZO L371 je vybaven displejem o velikosti 15” (380 mm), rozestupem obrazových bodů 0.297 mm (v obou směrech shodný). Maximální rozlišení je 1024 x 768 bodů při škále 16 miliónů barev. A pokud by nás snad omrzel analogový vstup, je možné do monitoru posílat data digitálně a využít k tomu DVI-D konektor.
Zkušenosti z provozu:

Po skončení instalace (staženého DRV) se videokarta (opět testováno s MATROX G200 8MB pro možnost srovnání výsledků) automaticky nastavila na doporučené rozlišení 1024*768 a 75Hz. Nyní stačilo jen zmáčknou tlačítko “AUTO” – provedl se automatický adjusting pro dané nastavení (rozměry, fáze a kmitočet). Nutno zdůraznit, že vše jsem pozorně zkontroloval několikráte zmiňovaným NOKIA testem a s výsledkem automatu jsem byl plně spokojen. Toto už se nedalo říci o nastavení rozměru, kdy pravá část obrazu přesahovala (asi o 3 mm) viditelnou část. Subjektivně nepříjemná byla teplota barev (nějakou dobu jsem monitor provozoval již s výše zmíněným univerzálním driverem a obraz včetně automatického nastavení (absolutně bez problému) byl příjemnější. Zde ale monitor pracoval na frekvenci 85 Hz.

Pro testy kvality obrazu (barev, fáze atd...) lze použít i originál EIZO program (74kB). Jako lepší se samozřejmě jevil NOKIA test.
lcdadw95.exe

Při testu zelené, červené a modré barvy jsme s kolegy ani po několikerém zkoumání neobjevili ani jeden špatný (nesvítící) bod. Čistota barev v závislosti na pozorovacím úhlu se shoduje s výrobcem udanými hodnotami.

Dalším z mých oblíbených testů je rozlišení ve stařičkém DOSu (640*480). Po opětovném nastavení autoadjust byla kvalita obrazu dobrá. Lze říci, že aproximace pro "nestandardní" rozlišení se již natolik zlepšila, že je plně použitelná. V případě, že by se Vám přece jen zdál obraz rozmazaný nebo jinak degradovaný, není problém nastavit monitor do režimu NORMAL, kdy jednomu bodu opravdu odpovídá jeden zobrazený bod. Kvalita obrazu je pak výrazně vyšší i ve srovnání s klasickými CRT monitory - ale něco za něco, obraz je menší.

dosak


Ovládání nastavení monitoru se provádí ze šesti vlastních podmenu. Jak je vidět z obrázku, jednotlivé položky jsou vyznačeny ikonkami (hodně malinkými, i celkové okno menu je dosti malé a hůře čitelné) a popisem ve zvoleném jazyku:
Screen, Color, Power Management, Others, Information, Language – a samozřejmě Exit.
Screen – nastavení pozice, rozměrů fáze, jasu a kontrastu monitoru.
Color – teplota barev, kontrast, uložení nastavení a reset.
Power Management – volba tří nastavení (VESA, EIZO a vypnuto).
Others – velikost obrazu, jas okrajů, nastavení vstupů, automatické usínání monitorů bez ohledu na windowsy a BIOS desky (1-23 hodin), zvukové znamení, pozice menu a reset.
Information – o rozlišení, kmitočtu vertikálním a horizontálním.
Language – šest řečí (bohužel česká zde není).
osd


Je zde vše co je potřeba. Pro operativní nastavení jasu stačí zmáčknout pouze šipku nahoru/dolů a nastavit potřebnou procentuální hodnotu maxima. Stejné pravidlo je i pro kontrast – ovšem šipka vlevo/vpravo.

Ovládání je logické a vcelku rychlé; šipkami se snadno pohybuje a Enterem se vždy potvrdí požadovaný úkon. Tlačítek je na panelu poměrně hodně a nalezení toho pravého někdy chvíli trvá. Chybí tlačítko pro rychlý únik z menu, musí se postupně projit jednotlivými Exity.