Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO L371 - 15" LCD monitor s digitálním vstupem

19.2.2001, Daniel Smička, recenze
EIZO L371 - 15" LCD monitor s digitálním vstupem
Monitor EIZO L371 je vybaven displejem o velikosti 15” (380 mm), rozestupem obrazových bodů 0.297 mm (v obou směrech shodný). Maximální rozlišení je 1024 x 768 bodů při škále 16 miliónů barev. A pokud by nás snad omrzel analogový vstup, je možné do monitoru posílat data digitálně a využít k tomu DVI-D konektor.
Závěr:
Manipulovatelnost s vlastním panelem pro nastavení optimální polohy obrazovky je snadná. Jako problém se mi projevila mechanická stabilita vlastní “hlavy” displeje. Při razantnějším opření o stůl se tato část rozechvěla asi na 5 sekund. Tento jev se mi dosud u žádného z testovaných monitorů neprojevil. U kvalit tohoto výrobce bych také čekal možnost využití softwaru Pivot pro změnu orientace obrazu (což zřejmě umožňuje jiný model). Ovládání běžných funkcí je dobré, jen už jsem si poslední dobou zvykl na ovládací kolečko. Automatické nastavení fáze a hodin proběhlo vždy bez sebemenších problémů a obraz byl čistý a nemíhal se. Při použití originálního DRV systém špatně nastaví pozici obrazu (nutnost dostavit manuálně).

Ke kvalitě obrazu: čas odezvy tipuji někde kolem 40 ms (nikde v dokumentaci není uveden). Při pohybu kurzoru, posunu okna nebo ve hře se obraz netáhne, je poměrně rychlý. Projevila se však jedna nectnost, která mě hodně vadila: při posunu listu ve Wordu, stránky v prohlížeči atd. - se v okamžiku pohybu barva černých písmen měnila na modrou. Vznikal zajímavý efekt, který při déletrvající práci unavoval oči. Linearita obrazu byla samozřejmě bez chybičky, plusem je i absence špatných obrazových bodů.

Z hlediska ergonomie a designu je monitor vyřešen výborně. Model v černé barvě je výborný, změna z mého šedého okraje na černý byla příjemná. Obraz se stal subjektivně kontrastnějším, nebylo potřeba tolik jasit => šetřily se mé oči. Zajímavostí byla poměrně nízká provozní teplota displeje.

Nebyl přiložen žádný tištěný manuál (natož český), stejná situace byla i se software, což způsobilo v úvodu popsané problémy.

Záruka na monitor je tříletá, cena je přibližně 35990 Kč bez DPH.

DVI-D konektor (také viz slovník)
Vstupní konektor pro DVI signál (digitální signál, v současné době již jsou digitálním výstupem vybavovány některé modely grafických karet). Monitor FlexScan L351 je takovýmto vstupem - DVI-D konektorem již vybaven.

K testování zapůjčil: ProCA s.r.o.