Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO S2433W: čtyřiadvacítka bez kompromisů

26.3.2012, Pavel Kovač, recenze
EIZO S2433W: čtyřiadvacítka bez kompromisů
Pokud do redakce dorazí monitor EIZO, těšíme se vždy na kvalitní podání barev a perfektní polohovatelnost. Jak na tom je dnes testovaný S2433W, který má S-PVA panel a 10-bit zpracování obrazu?

Pozorovací úhly


Ačkoli se nejedná o IPS panel, jsou pozorovací úhly velmi dobré. S-PVA technologie má stále co říci a navíc jsou díky kvalitní antireflexní vrstvě prakticky shodné s IPS panelem. V některých ohledech jsou i lepší, protože nedochází k přechodu do fialových odstínů.





Povrchová úprava monitoru je extrémně jemná a přesto není lesklá. U PVA panelů je to sice zvykem, ale u EIZO evidentně ještě trochu zapracovali a povrch je jemnější.


Kontrast


Díky 10bitovému zpracování je kontrast prakticky při jakémkoli nastavení stejný. Maximální kontrast jsem naměřil ve spodní části obrazu o hodnotě 1068:1. Oproti teoretické hodnotě 1200:1, co udává výrobce v temné komoře, jde o dobrý výsledek. Sice probíhalo testování za tmy, ale rozhodně ne v laboratorních podmínkách.


Rozložení kontrastu


Obvykle se setkáváme s výrazným poklesem kontrastu v rozích obrazovky, kde dochází k průsvitům. EIZO S2433W však žádným takovým neduhem netrpí. Díky tomu kontrast kolísá výrazně méně. Kdyby však použil výrobce ještě plošné podsvícení pomocí LED, dosáhl by jistě lepších výsledků. Cena takového monitoru by však byla ještě vyšší.





Minimální hodnota 836:1 je stále velmi dobrý výsledek. Okem si ani nevšimnete místa, kde je kontrast lehce nižší. Až sonda odhalila toto mírné kolísání.


Průběh jasu


Samotná regulace jasu jde od 300 cd/m2 až po 59 cd/m2, což je velmi vhodné pro noční pracanty. V EIZO si však připravili ještě jednu možnost, jak snížit jas. Stačí zapnout režim EyeCare a hodnoty se ještě výrazně sníží.





Regulace v režimu EyeCare přinesla již nelineární průběh, ale na druhou stranu extrémně vysoký rozsah. Od 2,3 cd/m2 do 300 cd/m2. Zásadní je však hodnota jasu při 33 %. V tomto inflexním bodě se mění princip regulace. Nad 33 % je regulace pomocí CCFL trubic a pod tím pomocí 10bitové softwarové přesnosti. O barvy tedy nepřicházíte, ale kontrast už klesá. Dále se v tomto bodě mění barevná teplota bílého bodu, což nevím, čím je způsobeno, nebo jestli je to záměr, ale není to úplně příjemné. Změna je o 293 (v mém případě měření z 6933 na 7226). Nad 33 % je barevná teplota nižší (teplejší), pod 33 % se obraz lehce ochladí.





Stabilita jasu


Protože jde o monitor s CCFL podsvícením, je potřeba se podívat, jak dlouho trvá, než se monitor uvede do plnohodnotného režimu. Zde není žádný problém. Hned po 60 sekundách dojde k navýšení jasu na maximální hodnotu, která se už v průběhu času nemění.





Podsvícení


Homogenita podsvícení bývá u levných monitorů problém. Tento monitor je ale high-end, a tak se podsvícení ukázalo v celé své kráse. I přesto, že jde o CCFL podsvícení, nemusíte se ničeho bát. Jas klesá na krajích, a to velmi pozvolně. Nejsou zde žádné špičky a střed obrazu je prakticky "rovný".














Minimální jas 77 % (230 cd/m2) je velmi příjemný. Opět si toho při běžné práci ani nevšimnete. Pokud zobrazíte čistě bílou barvu, lze pozorovat lehký úbyt jasu, ale jelikož je pozvolný, tak to oku nevadí.