Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax ECA3052 Chakra: eSATA na dosah

3.1.2007, Jan Vítek, recenze
Enermax ECA3052 Chakra: eSATA na dosah
Dnes se mrkneme na novinku od Enermaxu. Jde o klasický middletower, jenž se chlubí dvěma specialitkami, z nichž ta první je dle výrobce světovým unikátem. Enermax se specializuje na výrobu kvalitních zdrojů, tak uvidíme, zda se to odrazí i v této skříni.
Instalace komponent do této skříně a samozřejmě i ostatních podobných je bezproblémová. Šroubovák tak můžete využít v podstatě pouze jednou na připevnění základní desky, pokud tedy věříte plastovým zámkům. Nejzdlouhavější záležitostí tak i zde je umístění distančních sloupků, k čemuž jsou třeba kleštičky, nebo nejlépe šestihranný klíč.


- klikněte pro zvětšení -

Základní deska má viditelně kolem sebe dostatek prostoru - jak seshora směrem od zdroje, tak z pravého boku od pozic mechanik a disků. K tomu přispívá i orientace šachty pro pevné disky, ke kterým máme velmi dobrý přístup, ale to je také jediná výhoda tohoto uspořádání. Naproti tomu stojí donekonečna omílané ucpání předního ventilátoru, jehož efektivita se sráží dolů a také ztížený management kabeláže, kde je velmi těžké vést kabely rozumným způsobem tak, aby nepřekážely a nehyzdily vnitřek. Nakonec je kvůli tomuto uspořádání nemožné pro montáž pevných disků použít šroubky. Musíme tedy vzít zavděk plastových ližin, které příliš tepla na konstrukci skříně také nepřenesou.



Testovací sestava pro skříň Enermax Chakra:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


Testování probíhalo při okolní teplotě 20°C a pomocí aplikací Prime95, 3DMark03 (Mother Nature) a h2benchw (seek). Tentokrát jsem se rozhodl vynechat zadní ventilátor, jehož role je zcela jasná z předchozích testů a zaměřil se na funkci ventilátoru bočního, tedy jak ten dokáže s teplotami zamávat. Nabízely se tak celkem čtyři konfigurace - oba ventilátory vypnuté / přední zapnutý a boční vypnutý / přední zapnutý a boční směr dovnitř / přední zapnutý a boční směr ven.


přední OFF / boční OFF
CPU
32,5°C
54°C
Chipset
37°C
55°C
GPU
58°C
86°C
HDD
N/A
43°C

První test s oběma ventilátory vypnutými přinesl samozřejmě ty nejhorší výsledky, s kterými můžeme porovnat ostatní výsledky. Zde tedy zatím žádné překvapení nekoukejme.


přední ON / boční OFF
CPU
32,5°C
54°C
Chipset
37°C
54,5°C
GPU
57°C
85°C
HDD
N/A
35°C

Poté co se zapnul přední ventilátor, se tato skutečnost projevila především na teplotě pevného disku, jež klesla o celých 8°C a je zcela jasné proč. U ostatních komponent se pokles celkem nijak neprojevil, snad až u grafické karty můžeme hledat náznaky poklesu. Nyní však přichází ke slovu boční ventilátor. Ten se svými specifikacemi 650RPM, 17dBA a 90CFM musí zcela jistě promluvit do celkového chlazení, ale záleží na tom, jak moc se u něj projeví aerodynamický odpor, který mu bude klást vlastní mřížka a vůbec celá skříň. Zatím mohu jen říci, že hodnota 17dBA je celkem reálná. Motorek a ložiska ventilátoru nejsou téměř slyšet, a tak jediný zaznamenatelný hluk tvoří mohutné lopatky, které se projevují hlubokým hučením.


přední ON / boční DOVNITŘ
CPU
28,5°C
46,5°C
Chipset
34°C
47,5°C
GPU
53°C
77°C
HDD
N/A
35°C

Z těchto výsledků je jasné, jak moc dokáže boční ventilátor komponentám pomoci k chlazení. Kromě pevného disku, na který neměl další proud vzduchu dovnitř žádný vliv, zaznamenal procesor, čipová sada i grafická karta velmi hluboké poklesy teplot. Nesmíme však zapomínat, že boční ventilátor zde supluje funkci zadního vysávacího ventilátoru a pokud by ten byl na svém místě, nebyly by poklesy teplot tak dramatické.


přední ON / boční VEN
CPU
28°C
46°C
Chipset
34°C
47,5°C
GPU
52°C
75°C
HDD
N/A
34°C

Rozhodl jsem se ještě ventilátor obrátit, aby se ukázala jeho chladicí síla při tahání vzduchu ven ze skříně. Pokud mám přiřadit jeho sílu 90CFM nějakému typickému 120mm ventilátoru, pak ten by se musel otáčet rychlostí cca 3000RPM, za což by nám vlastní uši asi nepoděkovaly. Na druhou stranu si nejsem jistý, zda tento pomaloběžný 250mm kousek dokáže překonat stejný vzduchový odpor jako 120mm verze. Jinými slovy - zda jeho účinnost v uzavřeném prostředí rapidně neklesá. Jisté však je, že dle dosažených teplot je tato konfigurace o něco málo lepší než v předchozím případě.

Pokud ale mám dle svých zkušeností a parametrů porovnat výkony této skříně s jejím 250mm ventilátorem a podobné s prostým 120mm ventilátorem, vychází mi Chakra jen o něco málo lepší. A to má prosím pěkně papírovou výhodu nějakých 60CFM protečeného vzduchu. Výsledný obrázek si již udělejte sami.