Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax ECA3052 Chakra: eSATA na dosah

3.1.2007, Jan Vítek, recenze
Enermax ECA3052 Chakra: eSATA na dosah
Dnes se mrkneme na novinku od Enermaxu. Jde o klasický middletower, jenž se chlubí dvěma specialitkami, z nichž ta první je dle výrobce světovým unikátem. Enermax se specializuje na výrobu kvalitních zdrojů, tak uvidíme, zda se to odrazí i v této skříni.
Jak jsem již řekl na začátku recenze, tato skříň se může oproti podobným produktům pochlubit dvěma prvky - bočním 250mm ventilátorem a eSATA konektorem na předním panelu. Bohužel jsou obě tyto výhody diskutabilní. eSATA konektor, jak jsem již podotkl, má jedinou výhodu ve své přístupné poloze a ani ta není vzhledem k prozatím malému rozšíření eSATA nějakým ternem. A boční ventilátor i přes svou schopnost ovívat téměř celou základní desku mě nepřesvědčil, že by využíval svůj plný potenciál (i kvůli nezanedbatelnému zvýšení pořizovací ceny). To by totiž výrobce musel k celé skříni přistupovat odlišným způsobem a ne aby jen využil standardní šasi a na to 'nalepil' vlastní prvky.



To je také problém, který doprovází tuto a všechny podobné skříně. Ty jsou vyráběny tak, že výrobce použije stejný vnitřek a vytvoří si pouze přední panel a bočnice, což k celkovému kvalitnímu návrhu samozřejmě samo o sobě nestačí. Vznikají tak popisované problémy s umístěním mechanik a disků a také celkově nepříliš dořešené proudění vzduchu ve skříní. I když zde by se toto dalo i tak označit za akceptovatelné. Osobně se mi však podobné finišování polotovarů z principu vůbec nezamlouvá.

Máme zde tedy skříň, která se se svým zpracováním řadí spíše k průměru, ze kterého se snaží zvednout svými nestandardními a vlastně i nadstandardními prvky a renomovanou značkou. V konečném důsledku však již záleží pouze na vás, zda si vyberete tento model, nebo jiný z porfolií firem Gigabyte (Triton, Poseidon), Cooler Master (Centurion 534, Ammo) a možná i dalších. Všechny se ve své podstatě liší pouze vnější skořápkou a několika dalšími, jasně viditelnými prvky.


Kvalitní zpracování
Využití šachet mechanik a pevných disků
Slušné chlazení
Vyšší cena
Boční 250mm a eSATA konektor mohou být výhodou
Přední porty by mohly být umístěny lépe
Cena v době testování: 2350 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Enermax Chakra poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně děkujeme firmě JSComputers





Vývoj ceny testovaného produktu: