Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Ostrog GT: herní etalon

15.4.2013, Jan Vítek, recenze
Enermax Ostrog GT: herní etalon
Společnost Enermax nám poslala pro recenzi svou novou skříň Ostrog GT, kterou představila na začátku tohoto roku. Jde o Middle Tower vybavený prosklenou bočnicí a podsvíceným předním ventilátorem, takže jej můžeme označit za herní model.
Kapitoly článku:

Pohled dovnitř skříně


Skříň je vybavena klasickými posuvnými bočnicemi, které drží jednak za packy v těle skříně a jištěny jsou vzadu pomocí velkých přítlačných šroubků. Samotné bočnice si díky svému profilu drží stabilní tvar, takže je nebude složité nasunout na stojící skříň, což by bylo jiné v případě, kdyby se kroutily. Holé šasi skříně je však příliš "měkké", takže se při tlaku seshora snadno zkroutí, za což může především slabý levý bok. Pravý je posílen trayem základní desky. Nicméně díky bočnicím se samozřejmě celá struktura upevní, ale i tak by přišly vhod rohové výztuže.




- klikněte pro zvětšení -


Tray základní desky je vybaven standardně. Máme tu otvor pod pozicí procesoru, který se postupem času u skříní stále zvětšuje (snad za chvíli nezůstane z traye jen tenký rám) a pak tu je několik otvorů posázených kolem desky, stejně jako obvyklá poutka pro připevnění kabelů. K tomu Enermax dodává několik stahovacích pásků.

Z horního panelu také vede poněkud neuspořádaný svazek kabelů, jež si budeme muset sami zkrotit, pokud tedy budeme chtít. Ony v podstatě ničemu nevadí, takže jde spíše o estetický problém, i když by bylo samozřejmě lepší, kdyby se Enermax a ostatní výrobci naučili tyto kabely vést skrytě hned u hran skříně a ne takto napříč, abychom měli pro ostatní kabely co nejvíce místa.




- klikněte pro zvětšení -


Enermax nám také usnadnil práci, když do skříně již namontoval distanční sloupky pro montáž základní desky, takže uživatel může hned začít s instalací komponent. Zadní 120mm ventilátor s klasicky vypadajícími lopatkami je zde vybavený třípinovým konektorem, k němuž ale v příslušenství dostaneme také redukci na Peripheral Power pro napájení přímo ze zdroje. Tu ale nejspíše nevyužijeme.

Co se týče záslepek, pak zde Enermax trošku ušetřil, neboť využil jen klasické šroubky a ne velké přítlačné. Tím je ale vybavena osamělá vertikálně uložená záslepka. Pozice zdroje je dobře vybavena, takže ten si bude moci sednout na měkké podložky, seshora ho bude jistit vyražená packa a dole zase je zvenčí přístupný prachový filtr. Nicméně se můžete setkat s tím, že zvláště výkonnější (a tím i delší) zdroje vybavené modulární kabeláží budou omezeny malou šachtou pro 2,5" zařízení. I náš testovací zdroj se standardními rozměry se zapojenými kabely silně opřel o tuto šachtu.





Přední mechaniková šachta je vybavena pouze pro 5,25" zařízení, takže nebude možné snadno nainstalovat externí 3,5" zařízení. K dispozici zde jsou plastové zámky s malými páčkami, ale využít budeme moci i šroubky.

Diskové šachty jsou dvě, přičemž spodní je napevno přinýtovaná, ale vrchní můžeme velmi snadno a rychle vysunout. Stačí stisknout směrem k sobě její dvě packy, čímž se uvolní z pevného sevření. Šachty jsou vzdušné, ale kdyby snad pro chlazení jejich disků nestačily přední ventilátory, mají na své levé straně také montážní otvory pro další dva 120mm modely. Do 2,5" šachty je třeba obě zařízení přišroubovat, což půjde, i když ji necháme na místě, ale šroubky pak budou pouze z jedné strany. To však nebude vadit, protože šachta má vyražené packy, které budou připojené zařízení podporovat zespoda. Krom toho ji můžeme také odšroubovat a umístit namísto horní HDD klece, popřípadě přímo do ní.





Nakonec se podíváme na odstrojený předek skříně, kde se ukáží dva přední modře podsvícené 140mm ventilátory, za nimiž je (minimálně v dolní pozici) nepotřebná mřížka, která bude jen snižovat průtok vzduchu a zvyšovat hluk. Záslepky mechanik jsou jinak opatřeny tenkými molitanovými filtry a pak je tu jeden velký přímo před ventilátory, který je připevněn pomocí šesti šroubků. To je celkem zajímavý kontrast při porovnání s filtrem nahoře, který je možné okamžitě sundat, neboť drží jen pomocí magnetů.




- klikněte pro zvětšení -


Nicméně přední panel není se skříní spojený žádnými kabely, takže jej můžete klidně vzít a třeba celý prolít vodou (ale poté také dobře osušit).


Příslušenství


Enermax si pro nás v menší krabičce připravil manuál, osm sad černých ližin pro instalaci stejného počtu pevných disků, dále tu jsou nezbytné šroubky, dvě redukce pro napájení ventilátorů přímo ze zdroje, PC Speaker, pár černých pásek pro ukotvení kabelů a nakonec také dvě textilní pásky se suchými zipy pro ten samý účel.