Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Staray: jednoduše a levně

11.11.2009, Jan Vítek, recenze
Enermax Staray: jednoduše a levně
Počítačová skříň Enermax Staray je v nabídce firmy novinkou. Jedná se o typ skříně Middle Tower určený pro běžné počítačové sestavy, jaké využívají zákazníci v domácnostech. Pojďme se podívat, kam se Enermax s tímto produktem posunul a co nám zde nabídne.
Nyní se zaměříme na interiér této skříně. Nabídne nám jednoduché zpracování, kterým nijak nepřekvapí a není ani vlastně proč. Tray základní desky je jedna kovová deska s prohlubněmi, které mají za úkol ji zpevnit, což potřebuje jako sůl. Výrobce nám také již od výroby připravil šest umístěných distančních sloupků pro instalaci základní desky. Nahoře je pak vykouslá, aby se podpořil ve své pozici napájecí zdroj.


- klikněte pro zvětšení -

Z druhé strany toho moc k vidění není. Nejsou tu žádné zvláštní možnosti pro vedení kabeláže, ovšem to u skříně této cenové hladiny ani nemůžeme příliš očekávat.



V zadní části skříně si dále můžeme prohlédnout způsob montáže rozšiřujících karet, který již dlouhá léta s úspěchem používá především společnost Chieftec. Ta ovšem vyrábí své skříně z 1mm oceli a navíc má svůj mechanismus z kvalitního kovu, kdežto zde je kov měkký a snadno ohnutelný, takže se nedá říci, že by se jednalo o bezpečný způsob uchycení karet. Naštěstí tu ale pořád jsou staré dobré otvory pro šroubky. Kabely vedoucí od předních tlačítek mají standardní konektory, pro něž najdeme na dnešních základních deskách odpovídající headery a přední ventilátor má pro napájení připraven konektor Peripheral Power.



V přední části není samozřejmě nic jiného než šachty pro mechaniky a pevné disky - čtyři 5,25", jedna externí 3,5" a pět interních 3,5". Všechny jsou vybaveny jednoduchými zámky s otočným klíčem, díky němuž se pevně zajistí v šachtě. Ty na rozdíl od zadního mechanismu pro karty vypadají na to, že svou práci odvedou dobře.



Dole pak máme ventilátor s modrým podsvícením, o němž nám ale výrobce neprozradí vůbec nic a otáčky změřit nejdou. Dle hluku, který vydává, půjde ale o normální 1200otáčkový model, jaký se dnes dává do skříní běžně.



Přední maska lze snadno menším trhnutím ze skříně sundat, aby se mohla skříň a její přední prachové filtry vyčistit. Ventilátor má před sebou rošt se stejným zpracováním jako vzadu, takže celkem špatným. Zde je navíc ještě zcela zbytečný, ovšem to nás nepřekvapí.



Příslušenství je tu pouze to nejnutnější s výjimkou dvou pásků - suchých zipů, jež se budou moci dobře využít pro zkrocení kabeláže. Pak je tu jednoduchý manuál, šroubky pro upevnění základní desky a ventilátorů a také feritové toroidní jádro pro odrušení kabelů vedoucích z předního panelu.