Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Staray: jednoduše a levně

11.11.2009, Jan Vítek, recenze
Enermax Staray: jednoduše a levně
Počítačová skříň Enermax Staray je v nabídce firmy novinkou. Jedná se o typ skříně Middle Tower určený pro běžné počítačové sestavy, jaké využívají zákazníci v domácnostech. Pojďme se podívat, kam se Enermax s tímto produktem posunul a co nám zde nabídne.
Společnost Enermax si pro nás připravila levnou počítačovou skříň Staray, která se řadí mezi zástupce klasického typu Middle Tower. Nabídnuto je nám zpracování z 0,6mm materiálu SECC, což vyústí sice v malou hmotnost, ale také i nízkou celkovou pevnost konstrukce. Skříň tak přišla již trošku poškozená, konkrétně s ohnutým levým panelem. Ty samotné také nejsou zrovna pevné a mají tendence rezonovat, zvláště když do skříně umístíme boční ventilátor.



Výrobce se také zaměřil na moderní vzhled daný podsvíceným ventilátorem a lesklým plastovým rámem, jenž se velmi snadno ušpiní. Takový materiál je ale dnes velmi oblíbený a narážíme na něj v podstatě všude. A i když jde o skříňový low-end, dočkáme se přesto prachových filtrů a také otvorů pro hadičky vodního chlazení. Ty se také dnes již stávají standardní výbavou nových skříní, i když vodní chlazení je oproti vzduchovému stále spíše doménou nadšenců. Uvnitř nám Enermax nabízí jen malý prostor pro základní desku, která kolem sebe nemá téměř žádné místo navíc. To bude vadit při využití velkých procesorových chladičů a dlouhých grafických karet.



Enermax Staray tedy nabízí to, co bychom od skříně takové cenové kategorie očekávali. Není to tedy žádný zázrak, ale pro základní sestavy bude jistě stačit.


Čisté zpracování vnějšku
Málo pevný materiál
Slušná cena
Malý prostor pro základní desku
Ikona Odkaz na databázi
Nekvalitní mechanismus pro upevnění karet
Cena v době testování: cca 1 300 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Enermax Staray poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení skříně Enermax Staray ECA3170 děkujeme společnosti Enermax




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Enermax company created a cheap computer chassis Staray which belongs to a classical type of Middle Towers. We are offered 0,6mm SECC metal plates, and it is clear that the chassis will be on one hand very light, but on the other not so firm. It also arrived a bit damaged with bent left side panel. The panels themselves are not firm either and they tend to resonate, especially when we put an additional fan inside.

The manufacturer also focused on modern look using an illuminated front fan and glossy front plastic frame which tends to get dirty very soon. This material is nowadays very common, so it is not weird that it is used also in this case. And even though it is a low-end, we still get dust filters and also holes for water cooling tubes, but they are also in modern cases common, even though water cooling is still used rather by enthusiasts. Inside there is not much space around motherboard, especially when we use a Full-ATX format model, so there may be a problem installing large CPU coolers and long graphics cards.

Enermax Staray offers what one would expect from a case with such a price. It is no wonder, but it will certainly do for normal computer components.



Vývoj ceny testovaného produktu: