Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax vs. Gelid: vyrovnaný souboj?

1.12.2011, Jan Vítek, recenze
Enermax vs. Gelid: vyrovnaný souboj?
Dnešním námětem na recenzi je celkem 6 procesorových chladičů, které mají na svědomí firmy Enermax a Gelid. Pojďme se podívat, jak se předvedou modely Tranquillo, GX-7 a řada ETS v přímém souboji při chlazení výkonného procesoru.

Gelid Tranquillo (rev. 2)


Dvojice chladičů sdílející název Tranquillo se od sebe podobně jako již popsané Enermax ETS-T40 liší jen v maličkostech, které však mohou být velmi podstatné. Především tu je to, že revize 2 umožňuje nastavení orientace na socketech AMD po 90°. To je důležité k tomu, abychom se nemuseli strachovat, zda tento chladič bude orientován tak, jak budeme potřebovat.




- klikněte pro zvětšení -


Dále u nové verze Gelid upravil uspořádání heatpipe, aby nevadily součástkám na nových základních deskách, s čímž byste se samozřejmě nemuseli setkat. A nakonec byla trošku upravena měděná základna, jež prý přinese lepší rozvedení tepla do heatpipe. Ve skutečnosti to znamená, že je o milimetr či dva mocnější.


Model
Gelid Tranquillo (rev. 2)
Rozměry
125 x 74 x 153 mm
Hmotnost
645 g
Materiál
4x duální 6mm heatpipe, hliníková žebra, měděná základna
Ventilátor
120 mm
750 - 1500 RPM (PWM regulace)
58 CFM (max.)
1,6 mm vodního sloupce (max.)
12 - 25,5 dBA
50 000 hodin MTBF
Hydro Dynamic Bearing (ložiska)
Kompatibilita
Intel LGA 775, 1155, 1156, 1366
AMD AM2, AM2+, AM3
revize 2 dovoluje otáčet na socketech AMD po 90°
Verze
Gelid Tranquillo (CC-TranQ-01-A)
Gelid Tranquillo rev. 2 (CC-TranQ-02-A)

Procesorové chladiče Gelid Tranquillo se dají sehnat za stejnou cenu, ať jde o první či druhou revizi, takže v podstatě nemá cenu pořizovat starší verzi. Ovšem stejně tak nemá cenu měnit starší za novější a zbytečně utrácet další peníze. Oproti předchozímu modelu Gelid GX-7 nebudeme očekávat lepší výkon už jen proto, že Tranquillo mají o tři duální heatpipe méně. Na druhou stranu už jsem zažil tolik překvapujících výsledků, že bych nerad soudil dopředu.





I tyto poslední chladiče v testu mají klasický věžovitý design včetně normální základny stvořené z měděné části sloužící i jako styčná plocha. Vedle toho je tu také hliníková část, která má v sobě zase otvory pro montáž chladiče na socket a také je opatřena žebrováním. To je u 2. revize trošku mohutnější a zkosené, ovšem to s sebou jen těžko přinese měřitelný rozdíl v chladicím účinku. Tyto části mezi sebou drží čtyři 6mm heatpipe.





Hliníková žebra mají stejně jako GX-7 tloušťku 0,4 mm a rozestupy kolem 2 mm. Celá jsou poseta malými výstupky, jež mají evidentně zvýšit celkový chladicí účinek pomocí lepšího předávání tepla proudícímu vzduchu. Takové zpracování žeber mají oba chladiče. Na žebře zcela nahoře pak sedí kus plastu se samolepkou, jenž zde slouží pouze jako dekorace.

Styčná plocha chladiče má malinko zdrsnělý, jakoby otryskaný povrch a když se díváme na model druhé revize, pak jeho základna nevypadá zrovna přesně vyrobena. Důležité ale je kvalitní spojení heatpipe s masou mědi uvnitř, kam samozřejmě nevidíme, takže pouze dle pohledu nelze soudit.





Ventilátor je k těmto modelům dodávaní jeden a také pouze jeden můžeme kvůli tvaru žebroví nainstalovat. To je další znak, v němž se Tranquillo liší od modelu GX-7. Nicméně k oběma verzím Tranquillo dostaneme 120mm model s klasickým designem, čímž mám na mysli především počet a tvar lopatek i vzhled rámečku.





Ventilátor je řízen pomocí PWM, stejně jako u ostatních chladičů, což je důležité pro to, aby se dokázal rozběhnout i na nízké otáčky.


Příslušenství


Vzhledem k tomu, co bylo již řečeno, nás nemůže ani překvapit odlišné příslušenství u chladičů Tranquillo a Tranquillo rev. 2. V obou případech dostaneme zadní i přední rámečky, teplovodivou pastu GC 2, drobné příslušenství včetně samolepek na počítačovou skříň a manuál. Ovšem v případě druhé revize je montážní systém jednodušší a neobsahuje toho tolik, využívá kovové rámečky namísto plastových a přitom dovoluje na socketech AMD natáčení po 90°. Zde tedy Gelid evidentně zapracoval na zlepšení.




Příslušenství modelu Tranquillo




Příslušenství modelu Tranquillo revize 2



Instalace


Instalaci chladiče Tranquillo první revize Gelid maximálně zjednodušil. U socketu AMD jde pouze o to, abychom na základnu přimontovali z každé strany jednu sponu a využili originální plastový rámeček, s nímž přichází každá základní deska pro procesory AMD. Systém montáže je tedy v podstatě stejný jako u BOXovaných chladičů.





U procesorů Intel už využijeme jeden z dodávaných černých rámečků a umístíme jej na zadní stranu základní desky. Pak vezmeme jeden z dvou párů vrchních rámečků a ty zase přimontujeme na základnu chladiče, po čemž vše smontujeme pomocí připravených šroubků. U první revize se Gelid tedy s ničím nepáral, ale co u druhé?

Tranquillo druhé revize láká na možnost natáčení po 90° na socketech AMD, takže ani nepřekvapí, že montážní systém je zde naprosto stejný jako u předchozího chladiče Gelid GX-7. Však také proč by se mělo vymýšlet něco jiného. Pro AMD tu tedy již máme dvě různě dlouhé vrchní rámečky, které nám právě dají na výběr co se týče orientace chladiče a pak tu je univerzální zadní rámeček pro sockety AMD i Intel. Instalace druhé revize tedy je o něco složitější, ale zato více funkční a chladič pak také sedí pevněji. A to je o moc důležitější než ušetřená minuta či dvě.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Gelid Tranquillo poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>