Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson AcuLaser C2800: laserová těžká váha

19.3.2009, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Epson AcuLaser C2800: laserová těžká váha
Březnový seriál recenzí barevných laserových tiskáren se zaměřuje na zařízení střední třídy v cenové hladině od 10 do 15 tisíc Kč. Největším zástupcem je dnes testovaný model společnosti Epson, který svými rozměry skutečně ohromí.
Kapitoly článku:
  1. Epson AcuLaser C2800: laserová těžká váha
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a závěr
Při pohledu na tiskárnu Epson AcuLaser C2800 vás na první pohled překvapí její rozměry - velikostí se vyrovná menší ledničce a hmotnost přes 25 kg jí na přenosnosti také nepřidá. Mimochodem, už krabice, ve které je zařízení dodáno, má imponující rozměry se snad ještě třikrát větším objemem než samotná tiskárna. Ovšem vzhledem k tomu, že jde o zařízení pro středně velké firmy, u kterého se nepředpokládá časté přemisťování, nelze tento fakt brát jako nedostatek. Design je kancelářsky strohý, v tradiční světle šedé barvě, pouze kolem tmavošedého ovládacího panelu je jakási dekorace ze stříbrně zbarveného plastu.


Na fotografii to tak nevypadá, ale jde skutečně o pořádný kus hardwaru

Ovládací panel se nachází na horní straně tiskárny, stejně jako výstupní zásobník se solidní kapacitou 250 listů. Vstupní zásobník je pak umístěn rovněž tradičně vpředu dole a jeho kapacita je stejná. Pro přístup k manuálnímu podavači je třeba otevřít přední víko tiskárny, což je poněkud nepraktické, ale jeho použití nebude nejspíš příliš často zapotřebí.


Pokud se vám rozměry i přesto zdají přijatelné, můžete tiskárnu "nastavit" o dalších cca 15 cm přidáním druhého zásobníku médií

Vybavení ovládacího panelu je dobré, především potěší víceřádkový podsvětlený displej, na kterém lze provádět úpravy nastavení tiskárny a zjišťovat informace o stavu. Navigace se čtyřsměrným ovladačem pak činí z obsluhy zařízení jednoduchou záležitost. Kromě toho na panelu najdete ještě tři LED indikátory a dvě tlačítka. V dané třídě jde o vybavení standardní a kdyby chyběl například displej, dalo by se to považovat za nedostatek.


Standardní vybavení tiskáren střední až vyšší třídy

Manipulace se vstupním zásobníkem je jednoduchá, stačí jej vysunout a doplnit papír. Je však třeba počítat s dostatečným prostorem před a za tiskárnou, aby bylo doplňování bezproblémové. S tiskárnou jsem obdržel i dodatečný druhý zásobník, který dále rozšiřuje standardní vstupní kapacitu až o 550 listů.


Pohled na pootevřený vstupní zásobník. Papír se ukrývá až v jeho zadní části, takže je třeba jej poněkud více vysunout.

Konektivita tiskárny je standardní, v dodané verzi zařízení disponuje jedním USB portem (2.0 Hi-Speed) a ethernetovým portem RJ45. S tiskárnou je dodávána dvojice CD s ovladači a síťovými nástroji, návod a napájecí kabel. Samozřejmě jsou přibaleny i tonerové kazety všech čtyř barev s kapacitou 3000 (černá), respektive 2000 stran (barevné).

Jak je v této třídě obvyklé, tiskárnu lze různě rozšiřovat - kromě zmíněného druhého vstupního zásobníku lze přikoupit duplexní jednotku pro automatický oboustranný tisk a rozšíření vnitřní paměti až na 640 MB. Ovladače obsahují ještě položku "Pevný disk", ale o takovém příslušenství se v návodu nepíše, takže zřejmě půjde jen o využitelnost ovladačů i pro jiné modely výrobce.


Na pravé straně tiskárny najdeme také síťový vypínač

Tabulka níže obsahuje výrobcem deklarované technické údaje tiskárny. Upozorním jen na příjemnou rychlost barevného tisku a vyšší spotřebu, která je však v dané třídě obvyklá. Výrobce u tiskárny vyzdvihuje také nízkou hlučnost, což ovšem platí jen, pokud je v pohotovostním režimu. Během tisku rozhodně tichostí nevyniká a patří spíše mezi ty hlučnější (v dané třídě však mezi průměrné).

Vlastnost Parametr
Rychlost tisku (formát A4) černobíle/barevně 25/20 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení ? / 60 000 stran*
Rozlišení tisku 1200 x 1200 dpi
Procesor 400 MHz
Tiskové jazyky ESC/Page-Color, PCL5c, PCL6, Adobe® PostScript3
Gramáž médií 60 - 216 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku 250 (+550) /250 listů
Datová rozhraní USB 2.0 High-Speed
Ethernet (RJ45)
Instalovaná paměť/možnost rozšíření 128 MB / 640 MB
Příkon (maximální/průměrný/pohotovostní režim/úsporný režim) 750 W / 361 W / < 78 W / < 17 W
Hlučnost (při tisku / v pohotovostním režimu) < 51 dBA / 30 dBA
Rozměry (š x v x h) 408 x 477 x 501 mm
Hmotnost s tonerem a válcem 24 kg