Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson AcuLaser C2800: laserová těžká váha

19.3.2009, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Epson AcuLaser C2800: laserová těžká váha
Březnový seriál recenzí barevných laserových tiskáren se zaměřuje na zařízení střední třídy v cenové hladině od 10 do 15 tisíc Kč. Největším zástupcem je dnes testovaný model společnosti Epson, který svými rozměry skutečně ohromí.
Kapitoly článku:
  1. Epson AcuLaser C2800: laserová těžká váha
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a závěr
S tiskárnou jsou dodávány všechny čtyři barevné tonerové kazety, jejichž kapacita je 3000 (čb), respektive 2000 (b) stran. Kromě nich jsou k dispozici i kazety velkokapacitní s výtěžností 8000/6000 stran. Jejich instalace je snadná, ale může se stát, že se trochu ušpiníte - alespoň v mém případě tomu tak bylo.


Černá tonerová kazeta. Ostatní vypadají stejně, jen barevné odlišení a označení se mění.


Pokud netrpíte poruchou barvocitu, nemělo by pro vás správné umístění kazet být problém

Jako obvykle platí, že velkokapacitní tonery vycházejí cenově výhodněji, ovšem to si potvrdíme nebo vyvrátíme v následujícím vyhodnocení. Nejprve ale shrnující tabulka s cenami spotřebního materiálu.

Položka
Cena
Standardní černá kazeta (3000 stran)
2500,- Kč
Standardní barevná kazeta (2000 stran)
2080,- Kč
Velkokapacitní černá kazeta (8000 stran)
5000,- Kč
Velkokapacitní barevná kazeta (6000 stran)
4620,- Kč
Fixační jednotka (100000 stran)
4140,- Kč
Přenosová jednotka (100000 stran)
4140,- Kč

Ceny velkokapacitních tonerů jsou skutečně výrazně výhodnější, dle obvyklého vzorce ale zjistíme náklady na tisk s oběma typy kazet. Z uvedených údajů můžeme vypočítat náklady na tisk jedné černobílé stránky dle námi používaného vzorečku (při započtení ceny papíru 0,17 Kč/strana a 5% pokrytí):

náklady na stránku = cena papíru + cena / kapacita toneru + cena / životnost fixační jednotky + cena / životnost přenosové jednotky


Náklady na vytištění jedné černobílé stránky dle tohoto vzorce vycházejí na 1,09 Kč/strana při použití kazety se standardní kapacitou a 0,88 Kč/strana při použití kazety velkokapacitní. V obou případech jde o výrazně nadprůměrné hodnoty, které nejsou obvyklé ani u zařízení nižší třídy (z principu by tomu mělo být naopak). Zde tedy tiskárna zrovna neboduje.

Náklady na tisk jedné barevné stránky dle námi používaného vzorečku (při započtení ceny papíru 0,17 Kč/strana):

náklady na stránku = cena papíru + cena / kapacita černého toneru + ((cena / kapacita barevného toneru) * 3) + cena / životnost fixační jednotky + cena / životnost přenosové jednotky


V případě barevného tisku jsem došel k ceně 4,21 Kč/strana se standardními kazetami a 3,19 Kč/strana s velkokapacitními kazetami. Zatímco v prvním případě jde opět o podprůměrný výsledek, použití velkokapacitních kazet přece jen tiskárně mírně vylepšují reputaci, stále však jsou náklady spíše průměrné.

Po poněkud nepříznivých zprávách si teď trochu spravíme náladu při výkonnostních testech. Výrobce slibuje slušných 25 stran za minutu při černobílém tisku a vynikajících 20 při barevném. Při naměřené hodnoty prakticky přesně odpovídaly deklarovaným.

Tiskárna se poněkud déle zahřívá a na zahájení tisku po zapnutí nebo po delší době v úsporném režimu si počkáte kolem 35 sekund (v závislosti na vychladnutí a okolní teplotě). I to však lze považovat za přijatelnou hodnotu, vzhledem k tomu, že v této třídě tiskáren se předpokládá zapnutí na začátku pracovní doby a vypnutí na jejím konci. Velmi dobrého času pod 5 sekund dosáhla tiskárna při měření prodlevy mezi odesláním úlohy a zahájením tisku, pokud je tiskárna v pohotovostním režimu. Všechny parametry shrnuje následující tabulka.

Měřený parametr Hodnota
Zahřívání 38 s
Start z pohotovostního režimu 4,5 s
Start z úsporného režimu 34 s
Průběžná rychlost (čb/b. tisk) 25,1/ 20,1 str./min

Rychlost tiskárny lze celkově považovat za dobrou, následující sada testů nám však prozradí, zda to není na úkor kvality. Čekají nás zkušební výtisky. Vytiskl jsem jednu stránku černobíle a jednu barevně. Výstup můžete porovnat s levnou barevnou laserovou tiskárnou Samsung CLP-315 recenzovanou v loňském listopadu. Tiskárna automaticky rozpozná vstupní data a černé prvky tiskne skutečně černým tonerem, nikoli kombinací všech barevných složek.

V prvním testu se zaměřuji na kvalitu velmi malého textu, a to jak standardního, tak i inverzního. Zatímco standardní text je takřka perfektní (s lupou přečtete i velikost 1 bod), u inverzního se tiskárna moc nepředvedla. Přijatelná čitelnost je pouze do velikost 5, s přímhouřenýma očima snad ještě 4, což skutečně není zrovna nejlepší výsledek.


Čitelnost text malých velikostí - černobílý tisk v nejvyšší kvalitě

Detail tisku standardního 12bodového textu odhaluje velmi ostré a čisté linie textu, které má na svědomí vysoké rozlišení tisku 1200 dpi. Výstup je zcela bez výhrad.


Standardní text - černobílý tisk v nejvyšší kvalitě

Tisk textu v odstínech šedi dobře ukazuje vysoké rozlišení tisku - písmo působí velmi dobře a z běžné čtecí vzdálenosti takřka nepoznáte rastr. Hrany písmen jsou přesně vykreslené.


Šedý text - černobílý tisk v nejvyšší kvalitě

U následujícího obrázku se v plné míře projevil jeden z největších neduhů testované tiskárny (mohlo však jít jen o vadu kusu) - chyba soutisku jednotlivých barevných složek. Purpurová a zejména pak žlutá složka jsou viditelně výše než černá a azurová. To nejvíce zaznamenáte právě na barevném textu a čárové grafice. Na většině fotografií se tento problém tak dramaticky neprojeví.


Barevný text - barevný tisk v nejvyšší kvalitě

S čárovou grafikou nemá tiskárna nejmenší problém, linky jsou hladké a syté.


Čárová grafika - černobílý tisk v nejvyšší kvalitě

Tisk plynulého přechodu z bílé do černé barvy dopadl velmi dobře. Nejsou patrné žádné schody ani nerovnoměrnost kontrastu, takže lze předpokládat, že i černobílé fotografie by mohly vypadat k světu.

Černobílý přechod - černobílý tisk v nejvyšší kvalitě

Stejně tak i plynulý přechod barvami spektra je vcelku pěkný, i když ne tak sytý jako u testovaného Samsungu. Na druhou stranu se v něm bylo méně chyb než u druhé zmíněné tiskárny. Purpurová opět není příliš přesná (i když je o něco lepší), Azurové a žluté trochu chybí jas.


Barevný přechod - předloha



Barevný přechod - barevný tisk v nejvyšší kvalitě

S černobílými fotografiemi si tiskárna poradila velmi dobře. Odstíny jsou odlišeny a výstup netrpí neduhy jako proužkováním či přílišnou zrnitostí (jistě i díky vysokému fyzickému rozlišení). Snímky mají dobrý kontrast. Kvalitu srovnatelnou se skutečnými černobílými fotkami však samozřejmě nečekejte.


Fotografie - černobílý tisk v nejvyšší kvalitě

Barevné fotografie dopadly ještě lépe. Barvy (včetně pleťových odstínů) jsou přirozené a docela hladké (termosublimační tisk však nezastoupí). Dobré je také prokreslení detailů, ani malé podrobnosti nesplývají. Nebýt vady soutisku, možná by vypadaly ještě o chlup lépe, ale i tak je výstup použitelný například pro prezentační dokumenty nebo ukázání fotek přátelům.


Fotografie - barevný tisk v nejvyšší kvalitě

Na detailu výše uvedeného snímku je dobře vidět, jak moc se projeví rozlišení 1200 dpi oproti 600 dpi tiskáren nižší třídy. Srovnejte opět s barevným Samsungem. V barevné verzi nelze nezaznamenat červené a světle modré kontury obrysů ve vertikálním směru - takto se na snímcích projevuje vada soutisku. Jinak je ovšem vykreslení dobré.


Detail fotografie - černobílý tisk v nejvyšší kvalitě



Fotografie - barevný tisk v nejvyšší kvalitě

Poslední fotografie testu ukazuje, jak si tiskárna poradí s obtížně napodobitelnou barvou růže - a musím uznat, že si s tímto úkolem poradila docela dobře. Výstupu samozřejmě chybí sytost předlohy, ale chválím za dobré vykreslení struktury a čistý celkový dojem.


Fotografie - barevný tisk v nejvyšší kvalitě


Závěr


Jaký dojem ve mně tedy zanechala dosud největší laserovka, kterou jsem měl možnost recenzovat? Nejprve budu chválit. Tiskárna dosáhla dobrých výsledků v testech rychlosti tisku a také jeho kvalita byla celkově na dobré úrovni. Horší je to s náklady na tisk, které patří mezi nejvyšší z dosud zjištěných a nic na tom nezmění ani dostupnost velkokapacitních tonerových kazet. To je vzhledem k nemalé ceně samotné tiskárny docela nepříjemný fakt, navíc jsem v nabídce českých e-shopů nenašel neoriginální náplně, které by cenu jistě srazily.

Druhým nedostatkem je výše popisovaná vada soutisku barevných složek, která se projevuje ve formě nesprávně "posazených" barevných písmenek a viditelných barevných kontur kolem obrysů na barevných obrázcích. Věřím však, že jde skutečně o vadu testovaného kusu (který toho navíc, soudě dle stavu exteriéru, má už docela dost za sebou) a servisní zásah by ji eliminoval. Také hlučnost během tisku by ještě nebylo od věci snížit, ale při dané rychlosti to jistě není nejjednodušší.

Abych tedy vše shrnul, až na tiskové náklady se tiskárna předvedla v dobrém světle, a pokud je pro vás důležitá rychlost tisku, která není na úkor jeho kvality, může být pro vás Epson AcuLaser dobrou volbou.


Kvalitní tiskový výstup
Vysoké náklady na tisk
Dobrá průběžná rychlost a odezva na tisk z pohotovostního režimu
Vada soutisku
Ikona Odkaz na databázi
Delší zahřívání
Cena v době testování: cca 12 000 Kč s DPH


Za zapůjčení tiskárny děkujeme společnosti Epson.