Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson EcoTank L6190: kancelářský šetřílek

18.11.2019, Milan Šurkala, recenze
Epson EcoTank L6190: kancelářský šetřílek
Dnes se budeme v recenzi věnovat multifunkční tiskárně Epson L6190. Ta míří do domácích kanceláří a menších podniků. Nabídne totiž nízké tiskové náklady, podavač ADF a nechybí dokonce ani faxové připojení.

Podání barev

 
V této kapitole se podíváme na podání barev. Naskenoval jsem vytištěnou předlohu s dost věrnými barvami (pomocí Epson Photo Stylus PX720WD).
 
Epson L6190 sken 600dpi
600 dpi, bez úprav, klikněte pro zvětšení
 
V případě Epsonu EcoTank L6190 aplikace nenabízí žádné barevné úpravy obrazu, odstranění prachu nebo podobně, pouze doostření nebo odstranění rastru, které jsme probírali už i v minulé kapitole. Nebudeme se tedy opakovat a budeme se věnovat jen barevnému podání. Když se podíváme na barevnost výsledku skenování a předlohy, která byla skenována (včetně jiných naskenovaných výsledků), musím říci, že obrázky padající ze skeneru mají poněkud silnější fialové odstíny. Skutečná předloha má výraznější zelené odstíny a vyvážení bílé je u skeneru vytaženo více do fialova.
 
Epson L6190 kopírování
 
To, že skener a tiskárna táhnou do fialova, jde vidět i na skenování vytištěných kopií. Vlevo je předloha, pod ní kopie (tedy skenování+tisk). Pod touto kopií je její kopie a tak dále.
 
 

Skenování knih

 
Epson EcoTank L6190 má víko, které lze nadzvednout asi o 1,5 cm, takže se sem vejde i nějaká ta knížka. Pochopitelně je potřeba počítat s tím, že otevřená kniha bude na výšku zabírat obvykle podobně jako zavřená, a to kvůli vazbě.
 
Epson L6190 nadzvednuté víko
 
Skener je vybaven CIS snímačem, který se nemá moc rád s knihami a obecně předlohami, které se přesně nedotýkají skla. To je také důvod, proč je na skenování knih jen velmi těžko použitelný a fungovat může leda s takovými, kde se dá vazba hodně dobře ohýbat tak, aby kniha nebyla "ve vzduchu".
 
Epson L6190 skenování knihy
 
Aplikace Epson Scan 2 nabízí skenování do různých formátů, kde vedle JPEG, PNG a dalších najdete také PDF, které může být i prohledávatelné, tedy s OCR rozpoznáním znaků. V případě knihy (viz ukázka) to skoro vůbec nefungovalo. Byla příliš tlustá, kvůli čemuž tlak na jednu strany vazby lehce zešikmil strany. S tím si už systém neporadí. V případě časopisu (viz ukázka) to bylo mnohem lepší. Sice je stále potřeba text projít a opravit chyby, je to ale mnohem lépe použitelné. Občas měla aplikace problém s rozpoznáním čárek nad písmeny, místo " í " vložila " i' "), nebo některé dvojice písmen spojila do jednoho (např. "rt" na "h"). V rámci aplikace lze vytvořit vícestránková PDF z více naskenovaných listů.
 
Můžete skenovat i z prostředí skeneru (pomocí LCD tiskárny), pak ale nic nenastavíte. Resp. nastavíte, ale jen pokud spustíte Epson Scan 2 v počítači, pak se ale naskýtá otázka, proč skenovat z uživatelského rozhraní tiskárny a ne už rovnou počítače. V takovém případě lze skenovat i do vícestránkového PDF při spuštění skenování na tiskárně, ale jak už bylo řečeno, musíte mít v počítači spuštěný Epson Scan 2 a přidávání stránek odklikávat v PC. Vše přitom musí být nastaveno dříve, než začnete skenovat. 
 
 

Rychlost skeneru

 
Podíváme se také na rychlost skeneru, což otestujeme v několika různých rozlišeních od minima až po maximum.
 
rozlišení
čas skenování
čas ukládání
75 dpi
11 s
-
100 dpi
27 s
-
150 dpi
27 s
-
200 dpi
27 s
-
240 dpi
30 s
-
300 dpi
30 s
-
400 dpi
1 min 56 s
-
600 dpi
1 min 56 s
14 s
1200 dpi
5 min 19 s
30 s
 
Rychlost skeneru je přijatelná, ve 300 dpi máte jednu stránku hotovou za 30 sekund, potíž je spíše např. při 150 dpi, kde by člověk při nižší kvalitě očekával značnou úsporu času, která se nekoná. Ukládání si začnete všímat nejprve tak u 600 dpi.
 
rozlišení
čas skenování a úprav
300 dpi, žádné 30 s
300 dpi, odebrat pozadí 30 s
300 dpi, upřesnění textu 30 s
300 dpi, doostření 30 s
300 dpi, odstranění rastru 2 min 09 s
 
Pokud jde o úpravy, které lze provádět s obrazem, pouze odstranění rastru se projevuje na rychlosti skenování. Při 300 dpi to tak znamená nárůst skenovacího času z 30 sekund na více než 2 minuty na jednu stranu A4.
 
Test rychlosti při 300 dpi (ADF)
rozlišení doba skenování rychlost
300 dpi (10 stran A4) 2 min 10 s 4,6 str./min
 
Epson EcoTank L6190 umí také využívat horního automatického podavače ADF. Pokud tak chcete naskenovat větší množství dokumentů, je tohle to pravé místo, které značně ušetří práci. Nutné je však počítat s tím, že není oboustranný, ale pouze jednostranný. Jeho rychlost je docela slušná, v testu jsem dosáhl na 4,6 strany za minutu. Všimněte si faktu, že při využití ADF je skenování rychlejší, na jednu stranu potřebuje méně než 13 sekund.
 
 

Kopírování

 
Nesmí chybět ani test velmi důležité funkce multifunkcí, kopírování. To využívá systému skeneru a tiskárny. Možnosti konfigurace v tiskárně na první pohled vypadají jako dost omezené, ale nesmíte zapomenout na to, že je zde tlačítko "upřesnit nastavení", které možnosti znatelně rozšiřuje a lze si tu vybrat např. kvalitu (standard/nejlepší), počet kopií, skládání více kopií na jeden list, lupu, orientaci, odstranění stínu a dokonce děr po děrovačce a podobně. Nechybí ani kopie identifikačních karet.
 
Epson L6190 kopírování
zkopírovaná předloha (naskenovaná následně pomocí L6190 při 600 dpi), klikněte pro zvětšení
 
Pro běžné potřeby je kvalita kopií dostatečná, nicméně si můžete všimnout např. toho, že se tu už začal objevovat bílý proužek (test kopírování probíhal ke konci testování, přičemž na začátku testu byla tiskárna zkalibrována). Pokud jde o kvalitu tisku, opravdu těžko říci, zda je lepší standard nebo nejvyšší varianta. U černobílého tisku působí vyšší kvalita detailněji a nemá proužky, na druhou stranu je více zrnitá a na první pohled vypadá spíše hůře než lépe. U barevného kopírování je nejvyšší kvalita znatelně hutnější (plnější barvy) a má většinou trochu celistvější linie, což ale nemusí být vždy pravda, protože některá písmena (zejména bílá na barevném podkladu) se četla znatelně lépe u standardní verze.
 
kopírování
čas
ČB standardní 13 s
ČB nejvyšší 52 s
Barevné standardní 31 s
Barevné nejvyšší 2 min 20 s
 
Rychlost kopírování je dobrá, pokud skenujete a tisknete v černobílé na základní kvalitu (standard). Pokud chcete barevnou kopii, tak si na první stranu počkáte půl minuty. Vyšší kvality pak mohou znamenat téměř minutové kopírování první strany u černobílé verze a hodně přes dvě minuty u barevné.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.