Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson L550: tisknu superlevně!

9.5.2013, Milan Šurkala, recenze
Epson L550: tisknu superlevně!
Epson to se snižováním tiskových nákladů myslí opravdu vážně a jeho nová multifunkce L550 tiskne až za směšně nízké částky. Pojďme se podívat, jak je na tom i s kvalitou a rychlostí tisku nebo skenováním.

Rozlišení skeneru


Test skeneru začneme zkoumáním skutečného rozlišení, které je schopen nabídnout. Hardwarově údajně nabídne až 2400 dpi.




naskenovaná předloha při 600 dpi, klikněte pro zvětšení



Při 600 dpi nabídne skener velmi pěkné detaily. Na funkce potlačování tiskového rastru se podíváme později. Nyní vám ukážeme tabulku, v níž na hlavní úhlopříčce uvidíte snímky naskenované v daném rozlišení. V levé spodní části najdete snímky softwarově zvětšené za zvolené rozlišení. Nemělo by se tedy stát, že softwarově zvětšený snímek bude vypadat stejně jako snímek naskenovaný v tomto vyšším rozlišení hardwarově. Pokud to nastane, skutečné užitečné rozlišení bude nižší (rozuměj, hardwarové nepřinese nic navíc).




klikněte pro zvětšení



Skener nenabízí hodnoty mezi 1200 a 2400 dpi, takže těžko podrobněji odhadneme skutečně rozlišení, pokud bude v tomto rozmezí. Skenování při 2400 dpi přináší výrazně ostřejší obraz, ten je ale hranatý možná až moc (jakoby roztažený algoritmem nejbližšího souseda ve vertikálním směru).




klikněte pro zvětšení



Toto duplikování řádků vidíte i zde. Výrazně ostřejší, ale i schodovitější kresba při rozlišení 2400 dpi. Dá se tedy předpokládat, že skutečné rozlišení skeneru je skutečně někde mezi 1200 a 2400 dpi, což je pro reflexivní předlohy určitě slušné.


Technologie úpravy obrazu


V této a další kapitole se podíváme na technologie pro úpravu obrazu. Začneme skenováním časopisu, předlohu jste viděli výše.




vypnuto



Pokud nemáte zapnutou žádnou pomocnou technologii, uvidíte přiměřené detaily a viditelné řádky, které nejsou na skutečné předloze patrné.




doostření



Doostření není u časopisů a jiných předloh s obrázky vytištěnými klasickým tiskovým rastrem vůbec vhodné. Snímek vypadá ostřeji, ale rovněž se znatelně zvyšuje viditelnost rastru.




odstranění rastru



Odstranění rastru funguje velmi slušně, není po něm ani památky. Každopádně v takovém případě musíte počítat se značně menší ostrostí.




obnovit barvy



Obnovení barev se na výsledku v podstatě nijak neprojevilo, kontrast i barvy na celé ploše jsou totožné.




korekce podsvícení



Ani s korekcí podsvícení se nedočkáte jiného výsledku. Alespoň ne u časopisů.




odstranění prachu



Prach nebyl přítomen, a tak není ani moc co posuzovat. Podrobněji se na to ale podíváme v další kapitole, kde už bude prach na testované předloze.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.