Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson WorkForce M200: černobíle, ale skoro zadarmo

28.5.2013, Milan Šurkala, recenze
Epson WorkForce M200: černobíle, ale skoro zadarmo
V další recenzi multifunkčních zařízení se budeme věnovat černobílé multifunkci Epson WorkForce M200. Jde o originální CISS systém s extrémně nízkými tiskovými náklady. Pojďte se s námi podívat, jaká tato multifunkce vlastně je.

Tiskové náklady


Epson WorkForce M200 patří k originální CISS systémům značky Epson. Zásobníky jsou tedy částečně mimo tiskárny a inkoust se pumpuje z velkoobjemových nádrží. Jedna lahvička inkoustu má objem neuvěřitelných 140 mililitrů a stojí jen necelých 400 Kč. V balení s tiskárnou pak najdete nejen startovací lahvičku se 70 ml inkoustu, ale také jedno celé balení se 140 ml. Celkem tedy 210 ml inkoustu s výdrží na 8000 stran.

Náplň
Objem
Počet stran
Cena (Kč s DPH)
Epson T7741 (černá)
140 ml
6000
398 Kč

Tiskové náklady na vytištění jedné strany A4 tak dosahují 6,6 haléře, což je opravdu velmi nízká částka (jedna z nejmenších, které jsme tu kdy měli).





Pokud do tiskových nákladů započteme i cenu tiskárny a dodaný inkoust, pak je Epson WorkForce M200 provozně nejlevnější tiskárnou po dobu čtyř let při vytížení 250 i 1000 stran na měsíc. Oproti druhé nejlepší tiskárně Epson L550 boduje o dva tisíce korun nižší pořizovací cenou. Při ještě větším vytížení začíná být L550 výhodnější kvůli levnějšímu inkoustu, ale rozdíly jsou to jednak minimální a jednak proti mnoha jiným tiskárnám jsou tyto dvě drtivě levnější.



 

Závěr


Epson WorkForce M200 je další multifunkcí, která prošla naším redakčním testem. Je hodně podobná minule testovanému modelu L550, proti němu však nabídne jen černobílý tisk a chybí mu i fax. Na druhou stranu je také za nižší cenu. WorkForce M200 nabídne jednostranný ADF podavač, ale také relativně pomalý skener se slušnými obrazovými výsledky. Jak již bylo řečeno, tisk je pouze černobílý a jednostranný. Oboustranný tisk je sice podporován, ale pouze v ruční verzi. Papíry tedy musíte otáčet ručně, ale tiskárna se postará o správný tisk odpovídajících stran na rubovou stranu. Zklamáním byly nepříjemné vysokofrekvenční zvuky, které WorkForce M200 občas vydává.



Ocenění TREFA získává Epson WorkForce M200
za extrémně nízké provozní náklady. Logo ocenění je ke stažení zde


Tiskárna pracuje dobře jak přes USB připojení, tak i přes LAN síť. Kvalita tisku je solidní, standardní nastavení sice přináší trochu roztřepené písmo, ale rychlostní ztráta vůči konceptu je velmi malá a patří tak k poměrně rychlým tiskárnám (na standardní kvalitu). Samozřejmě můžete tisk zkvalitním vyšším nastavením, ale pak už je tisk pomalejší. Inkousty bohužel nejsou voděodolné jako u některých jiných tiskáren Epson.

Na druhou stranu jsou tyto inkousty extrémně levné a jsou tedy i největší výhodou této multifunkce. Tiskové náklady jsou skutečně extrémně nízké, jednu stranu A4 vytisknete za necelých 7 haléřů, což je opravdu velmi nízká cena. I se započítáním ceny multifunkce jde o jednu z provozně nejlevnějších kancelářských multifunkcí na trhu, a to proti konkurenci s dosti velkým náskokem, alespoň pokud jde o takto kompaktní přístroje.

Pokud vám tedy nevadí trochu investovat, pak v multifunkci Epson WorkForce M200 najdete vynikající možnost jak tisknout s opravdu velmi nízkými provozními náklady, a to ať se týká nákladů na inkoust nebo na elektrickou energii. I to je důvodem, že od nás dostává ocenění TREFA, přestože jí chybí např. duplexní tisk.


Tiskárna je vhodná pro:


1) Menší i střední kanceláře s prakticky jakýmkoli tiskovým zatížením (ideální tam, kde se tiskne hodně často po malých dávkách)


Plusy


+ Extrémně nízké tiskové náklady
+ Solidní rychlost při "standardní" kvalitě tisku
+ Pěkná kvalita tisku u vyšších nastavení
 
 

Minusy


- Chybí duplexní tisk
- Pomalý skener
 

Cena v době testování: cca 7.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení multifunkce Epson WorkForce M200 děkujeme Epsonu.
Jak hodnotíte Epson WorkForce M200?
V anketě šlo hlasovat od 28.5.2013 do 14.5.2014. Počet hlasujících: 6
Výborná67 %
Průměrná0 %
Špatná33 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.