Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

eVGA GeForce GTX 295: 1 PCB pro dvě jádra

27.8.2009, Petr Štefek, recenze
eVGA GeForce GTX 295: 1 PCB pro dvě jádra
GeForce GTX 295 jsme už v testu měli, ale abychom učinili zadost povinnosti, zavítala k nám i nová verze, jež využívá jediného plošného spoje a dvou grafických jader. Tento článek je tedy aktualizovaným duelem mezi Radeonem HD 4870 X2 a GeForce GTX 295.
GeForce GTX 295 byla odpovědí na dvoučipový Radeon HD 4870 X2, který byl svého času nejvýkonnější samostatnou grafickou kartou na trhu. K vítězství mu pomohla dvě grafická jádra RV770, která sice nejsou pozicována jako top-end jádra, ale jejich výkon je ve srovnání s titánem v podobě Nvidie G200 velmi dobrý. Výkon dvou Radeonů spřažených pomocí technologie CrossFire se ukázal být přes počáteční problémy jako více než dostatečný.

Nvidia na tento fakt odpověděla grafickou kartou GeForce GTX 295, jež pracovala na úplně stejném principu, ale její výkon byl opět o něco vyšší než v případě Radeonu. Dvě jádra G200 nedávala menším RV770 příliš šancí na vítězství, ale porážka nebyla tak drtivá, jak by si možná Nvidia přála, tedy alespoň v tom případě, když CrossFire fungovalo bez problémů.


Radeon HD 4870 X2 - 1xPCB

Karty založené na principu dvou současně pracujících grafických jader mají své opodstatnění, protože jednak zabírají v systému podstatně méně místa, a můžete si tak bez problému užívat svého TV tuneru nebo dražší zvukové karty. To v případě konfigurace se dvěma samostatně fungujícími grafickými kartami ve SLI nebo CrossFire často dost dobře nejde.

Základní desky disponují sice dostatečným množstvím slotů pro tyto přídavné karty, ale vzhledem k velikost současných grafických karet, které mají v naprosté většině dvouslotové chlazení už asi chápete, v čem bývá onen příslovečný zakopaný pes. Dvoučipové grafiky tedy mají své světlo na slunci zajištěno, protože podávají podobné výkony jako SLI nebo CrossFire systémy v kompaktnějším balení.


2xPCB u původní GeForce GTX 295

GeForce GTX 295 se nyní objevuje v obchodech ve verzi s 1 plošným spojem, na kterém jsou umístěna dvě samostatná jádra G200. To samozřejmě na první pohled vypadá jako jistá inovace nebo výhoda, ale vpravdě jde pouze u úsporu výrobních nákladů. Jeden plošný spoj znamená opravdu podstatnou úsporu, která posunuje GeForce GTX 295 v cenových hladinách jen kousek nad konkurenční Radeon HD 4870 X2.


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.