Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

eVGA GeForce GTX 295: 1 PCB pro dvě jádra

27.8.2009, Petr Štefek, recenze
eVGA GeForce GTX 295: 1 PCB pro dvě jádra
GeForce GTX 295 jsme už v testu měli, ale abychom učinili zadost povinnosti, zavítala k nám i nová verze, jež využívá jediného plošného spoje a dvou grafických jader. Tento článek je tedy aktualizovaným duelem mezi Radeonem HD 4870 X2 a GeForce GTX 295.
eVGA GeForce GTX 295 je povedeným produktem, který se sice nijak výrazně od referenční karty GeForce GTX 295 neodlišuje, ale alespoň patří mezi levnější kousky, které lze v našich e-shopech najít. Ukázalo se, že GeForce GTX 295 je stále tou nejvýkonnější grafickou kartou na trhu (nepočítáme-li limitované verze Asus Mars) a stále je o něco výkonnější než konkurenční Radeon HD 4870 X2. Popravdě řečeno ale náskok není nijak veliký a podstatnou část z nej tvoří vynikající výkon ve hře Crysis Warhead, kde Radeon příliš neexceluje.
Pokud vezmeme v úvahu, že ani jeden ze soupeřů se příliš dobře nepřetaktovává, tak zde máme takový trošku nudný výsledek. GeForce GTX 295 je výkonnější a dražší kartou a Radeon HD 4870 X2 je o chlup méně výkonnou kartou, ale také levnější. Pokud bych se měl zamyslet nad tím, zda si připlatím cca 1500 korun na GeForce GTX 295, tak asi řeknu ano, neboť zde již zohledňuji i faktory jako přítomnost PhysX technologie nebo CUDA.


nejvýkonnější karta
jen malý náskok před Radeon HD 4870 X2
levnější než minulá revize
přetaktování
PhysX
absence DirectX 10.1
Cena v době testování: 10 900 Kč s DPH


Za zapůjčení grafické karty eVGA děkujeme společnosti CzechComputer.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.