Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FIC K7M-400: S3 UniChrome pod palbou

22.1.2004, Igor Viduna, recenze
FIC K7M-400: S3 UniChrome pod palbou
Základní deska FIC K7M-400 je na první pohled určena spíše méně náročným zákazníkům. Její hlavní "zvláštností" je integrované grafické jádro S3 UniChrome, které není u nás moc "okoukané". A to byl hlavní důvod, proč jsme se rozhodli si ho blíže prohlédnout.
Nyní přejděme k samotnému popisu desky. Zde pravidelně začínáme popisem zadního panelu s konektory: kromě klasických dvou PS/2 a jednoho LPT portu zde nalezneme VGA port; dále čtyři porty USB 2.0, síťový konektor RJ45, výstupy a vstupy zvukové karty.



Obr.06 - Vše je krásně přehledné...
Pro detail klikněte myší

O celém čipsetu jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom fotku North Bridge VIA VT8378. Chladič je klasicky pasivní. Samozřejmostí je i přítomnost teplovodivé pasty. Grafickému jádru S3 UniChrome můžete přiřadit paměť o velikosti 16, 32 či 64 MB. O podpoře FSB 166 MHz (resp. 333 MHz DDR ), DDR333 či AGP 8x není také třeba dlouze povídat.


Obr.07 - North Bridge VIA VT8378


Obr.08 - Chladič North Bridge

Teď vám ukážeme přímo South Bridge VIA VT8735. Jeho hlavním nedostatkem je absence podpory Serial ATA-150 či podpora pouze šesti USB 2.0 portů. Naproti tomu umí 6-kanálová audio, ATA 133 či FireWire.



Obr.09 – South Bridge

Také jsme se již zmínili o tom, že "náš" FIC podporuje LAN. Nečekejte ale žádný Gigabit - s klasickým 10/100 Mbit řešením se budete muset spokojit. O fyzickou vrstvu se stará čip VIA VT6103L.


Obr.10 - Síťový čip

Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od FIC čip Realtek ALC650, tedy čip zvládající 6-kanálový Surround. Deska ale bohužel žádný takovýto výstup neobsahuje, nalezneme zde pouze konektor pro připojení bracketu, který není součástí nabídky.
Ikona Odkaz na databázi


Obr.11 – Zvukový čip


FireWire sice již v současnosti není takový hit, jako tomu bylo za dob čipové sady SiS745, ale rozhodně patří k dobrému standardu, který se stává nepostradatelným ve všech cenových segmentech. O fyzickou vrstvu FireWire se pak stará čip VIA VT6307L. K dispozici máte celkem dva porty na přídavném bracketu (součást dodávky), což je dostatečný počet.



Obr.12 - Čip VIA VT6307L

Nakonec vám přinášíme foto manuálu a instalačního CD. K desce pak dostanete také jeden kabel ATA133, jeden disketový kabel, rámeček na zadní stranu PC (I/O Shield) a bracket IEEE 1394 (FireWire).



Obr.13 - Všechno pohromadě...

Nyní se tedy blíže zmíníme o taktovacích možnostech desky, které jsou žalostné:
  • frekvence CPU: nejde měnit
  • napětí CPU: nejde měnit
  • násobič: nejde měnit
  • možnost fixního nastavení frekvence AGP i PCI: nejde měnit
  • napětí AGP: nejde měnit
  • časování pamětí: viz. obr. níže
  • verze BIOSu: nejnovější stažená z webu

I nyní se BIOS honosí pár vymoženostmi, kterým FIC říká NOVUS Feature (iNOVation for USer). Jak tomu ale obvykle v těchto případech bývá, jde tak trošku o výrobu „velbloudů“ (z komára samozřejmě :-). BIOS Guardian je obyčejná antivirová ochrana BIOSu. HotKey vám zase umožní rychlejší přístup k některým funkcím BIOSu (např. nastavení parametrů procesoru, popř. urychlení bootování apod.) prostřednictvím klávesové zkratky, což je sice pěkné, ale nic převratného to také není. Další z řady je funkce LogoGenie, která umožňuje prostřednictvím programu pro Windows nahrát si jako úvodní obrazovku při bootování vlastní obrázek.





Obr.14 - Omluvte nižší kvalitu obrazu... :-)
Pro detail klikněte myší