Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Foxconn 945P7AA-8KS2 - další základ postavený na i945P

3.8.2005, Karel Polívka, recenze
Foxconn 945P7AA-8KS2 - další základ postavený na i945P
Minule jsme se poprvé podívali na základní desku založenou na i945P. Jednalo se o model z produkce MSI, přičemž nyní si posvítíme na počin od obecně poněkud méně známého výrobce základních desek, který má ale v této oblasti rozhodně co říci. Předmětem dnešní recenze je totiž základní deska Foxconn 945P7AA-8KS2.
Otázku použité čipové sady jsme probrali již minule, takže nyní případné zájemce v tomto směru odkáži na závěr minulé recenze základní desky MSI 945P Platinum.

Pokud jde dále o možnosti základní desky, tak zde obsažený LAN adaptér od Broadcomu zvládá gigabitovou rychlost. V případě integrovaného audia je zde zvukovým kodekem Realtek ALC880, tedy samozřejmě High Definition Audio v konfiguraci 7.1. Výčet zakončuje přídavný diskový řadič ATA133, umožňující připojit další 4 pevné disky s možností RAID pole typu 0, 1, 0+1, JBOD.



BIOS lze hodnotit na dnešní poměry jako poněkud slabší případ. Jeho provedení je opět dle mého přehledné stejně jako jsou zde vše potřebné základní volby pro ladění výkonu. Mínus u mě však BIOS této desky získává díky absenci jakéhokoli zobrazování aktuálních hodnot. Pokud jde o možnosti nastavení paměťového subsystému, tak ty jsou zde, jak je u čipových sad Intelu zvykem, opět jen základní (ovšem hodlám si tvrdit, že pro drtivou většinu uživatelů zcela dostačující).

Co se týče přetaktování, tak v kombinaci s naším testovacím procesorem Pentium 4 EE 3.4 GHz (FSB 800MHz) byla dosažena poslední stabilní frekvence FSB na hodnotě 218MHz. Pamatujte však na to, že bezproblémový chod na standardních hodnotách modelů s FSB 1066MHz je zaručen díky použité čipové sadě i945P.

NorthBridge i SouthBridge jsou zde opět chlazeny pasivními chladiči, přičemž obzvláště ten na NorthBridge je vskutku nadstandardních rozměrů. Po výkonnostní stránce byl sice mírně vůči MSI 945P Platinum pozadu, nicméně rozdíly byly natolik malé, že bych to jako nějaké mínus neviděl. Výbava desky je mírně nadprůměrná, rozvržení konektorů však mohlo být lepší a BIOS poněkud slabší (v rámci platformy Intel).


 
Základní desku Foxconn 945P7AA-8KS2 (i945P) zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme