Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R5: ještě lepší než R4?

21.4.2015, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define R5: ještě lepší než R4?
Na recenzi k nám dorazila nová verze skříně Define R, čili etalonu tzv. tichých skříní, který je dnes tedy již k dispozici ve verzi R5. Neočekáváme od ní přitom žádnou revoluci, ale spíše evoluci reagující na moderní trendy a potřeby uživatelů. Jaká tedy je?
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Piledriverům tak aktuální (ani ty už nejsou žádná novinka), ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP, takže my jej používáme pouze jako takové hi-tech topítko.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Před instalací si můžeme připravit nejdříve pevné disky, které přišroubujeme do kovových šuplíků s využitím gumových vložek a speciálních šroubků s velkými hlavičkami. Díky tomu mají disky pružné uchycení a je šance, že nebudou ve svých pozicích rezonovat, či alespoň ne tolik. Do těchto šuplíků také můžeme umístit i 2,5" zařízení, pro něž jsou určeny 4 vnitřní montážní otvory.



S instalací komponent nebyl žádný problém, spíše to byla radost. Distanční sloupky pro základní desku si musíme umístit sami, ale k tomu nám výrobce poskytne malý adaptér pro křížový šroubovák a závity jsou protažené a nezalepené barvou.


- klikněte pro zvětšení -

Za trayem je pak více než dost místa pro vedení či případně uskladnění nepotřebných kabelů, 12V EPS kabel pro dodatečné napájení procesoru na své místo dosáhl naprosto bez problémů, a to díky vhodně umístěným krytým otvorům.


- klikněte pro zvětšení -

Zkrátka a dobře je vidět, že jde již o několikrát vylepšovanou skříň, u níž výrobce postupně vychytává mouchy, což se zde projevilo především na zpracování traye základní desky a také jeho 2,5" pozic.


Chlazení skříně


Nová Define R5 se od staré R4 liší především s ohledem na chlazení. Zůstal tu sice jednoduchý třístupňový regulátor otáček pro 3 ventilátory, i když trochu přepracovaný, ovšem ventilátorové pozice byly řádně rozšířeny a také máme lepší možnosti pro instalaci vodního chlazení. K tomu přispěje i fakt, že z modelu Define R5 můžeme vymontovat veškeré diskové a mechanikové šachty, čímž se nám přední část skříně zcela vyprázdní.

Základní ventilátorová výbava zůstala stejná. I zde máme dva 140mm modely s otáčkami 1000 RPM umístěné vpředu a vzadu. Další ventilátorové pozice se ale rozšířily o jednu horní i spodní, takže tu máme 2 přední, 3 horní, 2 spodní, 1 zadní a v naší verzi také 1 boční. Celkově jde o 9 ventilátorových pozic, z nichž je každá určena pro 120mm nebo lépe 140mm model. A právě tomu zhruba odpovídají i možnosti pro instalaci radiátorů vodního chlazení, i když v jejich případě jeden nikdy neví, jestli se opravdu vejdou. Záleží na jejich tloušťce a také na tom, jaký mají tvar a celkovou velikost, protože takový 240 x 120mm radiátor nikdy nemá takovéto rozměry. Ty pouze vyjadřují, že je určen pro dva 120mm ventilátory, ale jeho tělo (především na délku) je výrazně větší.

Dle specifikací výrobce můžeme instalovat radiátory do 4 pozic ve skříni, a to dopředu (až 360 mm), nahoru (až 420 mm), dolů (až 240 mm) a dozadu (až 140 mm). Teoreticky můžeme jeden 140mm nainstalovat do bočnice, ale to jednak není zrovna praktické a potom by si mohl překážet s kartami.

Nepotřebné pozice v horní části skříně i jejím levém panelu jsou kryty plastovými panely, přičemž přední zase kryjí dvířka, takže ačkoliv jich tu máme velké množství, skříň nevypadá jako řešeto. Spíše naopak, její vzhled se téměř nezměnil a pokud ano, pak spíše k lepšímu.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C. Tato skříň přišla vybavena dvěma 120mm ventilátory s otáčkami 1200 RPM vpředu a vzadu a dalším 140mm ventilátorem nahoře. My jsme ji doplnili o jeden další, což byl Noctua NF-P12, který jsme využili především pro chlazení pevného disku.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, není nic snazšího než je umístit před přední ventilátor. Ten v našem případě dokázal testovací model HDD zchladit o 6 °C, což je výsledek, s nímž můžeme být velmi spokojeni. V našem případě nemělo valný smysl zapojovat i vrchní ventilátory, které by narušovaly proudění vzduchu skrz skříň. Spíše se podíváme na to, jak nám poslouží další 140mm přední ventilátor, který jsme si vypůjčili z chladiče Noctua NH-U14S.

A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:

Zadní 140mm ventilátor
CPU
27 °C
49 °C
Chipset
41 °C
59 °C
GPU
60 °C
83 °C

Chlazení s využitím i předního ventilátoru je lepší, ale ne o moc. Však ten má nasávání čerstvého vzduchu poměrně složité a ve skříni je dost i jiných otvorů, kudy se dovnitř může dostat čerstvý vzduch, a to především ve spodním panelu.

Zadní + přední 140mm ventilátor
CPU
26 °C
48 °C
Chipset
39 °C
57 °C
GPU
59 °C
81 °C

Když byl přidán do přední části i další ventilátor, nic moc se toho nezměnilo. Za tím stál i fakt, že tento ventilátor měl před sebou spodní šachtu s diskem, která jej zablokovala z vnitřní části. I bez této zkoušky ale bylo jasné, že pro uchlazení běžné sestavy nám základní výbava dvou 140mm ventilátorů naprosto stačí.

Zadní + přední 140mm ventilátor
CPU
26 °C
48 °C
Chipset
39 °C
56 °C
GPU
59 °C
80 °C