Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FSC Loox T830 – nenápadný pracant

4.10.2006, Pavel Bureš, recenze
FSC Loox T830 – nenápadný pracant
Fujitsu Siemens se rozhodl konkurovat HP a Palmu na trhu komunikátorů s vestavěnou klávesnicí. Do boje proti oběma rivalům vytáhl se zařízením vybaveným Windows Mobile 5, CPU Intel 416 MHz, 2MPx fotoaparátem a podporou UMTS sítí. Vyrovná se však konkurenci?

Ovládání


Největším lákadlem na FSC Loox T830 bude bezpochyby klávesnice. Nebudu vás napínat, pojďme se podívat, jak se na komunikátoru vlastně píše. Vlastní klávesnice je rozdělena do 4 řad a obsahuje celkem 39 kláves (ovládací klávesy těsně pod displejem nyní ještě necháme být). Jednotlivé řady nejsou rovné, ale tvoří vlnovku. Pokud bychom však tlačítka dělili vertikálně do skupin, tak tvoří přesně zarovnané sloupce (vyjma zdvojeného mezerníku). Klávesnice je typu QWERTY a nikde v nastavení operačního systému není možné zaměnit umístění "Z" a "Y". Výběr rozložení klávesnice lze provést jen po hardresetu.


Numerická část z důvodu nedostatku místa není vyčleněna zvlášť, ale zabírá pravou část klávesnice. V situacích, kdy je jisté, že budete zadávat pouze čísla (např. při zadávání PINu) stačí mačkat samotné číselné klávesy. V ostatních případech, kdy je třeba psát i písmena, se číslice zadávají se současným přidržením funkční klávesy. Pokud funkční tlačítko nechcete držet neustále, stačí ho stisknout před každým zadáním čísla.

Na klávesnici najdete ještě několik speciálních tlačítek ušitých na míru operačnímu systému Windows Mobile. Předně je to tlačítko pro vyvolání Start nabídky. Dále je to klávesa OK, jejíž úkolem je nahradit tapnutí stylusem na zavírací křížek v pravém horním rohu aplikačního okna. Pokud používáte nějaký task manager (např. Magic Button) a máte nastaveno, že tapnutím na křížek v rohu se daný program ukončí, tak při použití tlačítka se spuštěná aplikace pouze minimalizuje. Zkoušeli jsme místo Magic Button ještě vBar, ale se stejným výsledkem. Je to škoda, zjevně stisk tlačítka nesimuluje úplně korektně tapnutí na křížek.

Po vybalení komunikátoru z krabice a prvním pohledu na klávesnici snadno nabudete dojmu, že se na ní bude perfektně psát. Přijatelně veliká tlačítka a přímo ohromné rozestupy mezi nimi by tomu nasvědčovaly, situace však není tak růžová, jak se může zdát. Co do velikosti není klávesám co vytknout, ale tlačítka kladou bohužel až příliš velký odpor. Ve srovnání např. s Palm Treem 650 nebo HP iPaqem hw6515 se jedná o znatelný rozdíl a troufám si tvrdit, že takto "tvrdá" klávesnice nebude řadě uživatelů vyhovovat. Ano, ne větší odpor se dá během několika dnů zvyknout, ale např. po napsání delšího e-mailu budete cítit, že to zkrátka není ono. Doufejme, že Fujitsu Siemens na nástupci modelu T830 zapracuje a neduh klávesnice odstraní.


Přímo pod displejem najdete 6 ovládacích kláves a pětisměrné navigační tlačítko. Všechny funkce červeného a zeleného sluchátka si osvětlíme v části věnované telefonování, nyní si popíšeme, co dělají zbývající tlačítka. Středové tlačítko nahrazuje 4 kurzorové šipky známé z klávesnice stolního počítače a středová část slouží k potvrzení aktuálně označené volby. Tlačítka se symboly kalendáře a obálky slouží ke spuštění dvojice dvou často používaných programů. O které aplikace půjde si samozřejmě můžete zvolit v nastavení. Důležitá jsou však 2 tlačítka se symbolem pomlčky. Tato tlačítka vykonají akci, která je zobrazena nad nimi na displeji. Obdobný systém používají mobilní telefony mnoha značek. Windows Mobile se tak stává operačním systémem, který je možné z velké části ovládat pouze tlačítky bez použití stylusu. Zda je to dobře nebo se jedná o zbytečnost necháme na posouzení vás, uživatelů mobilních zařízení. Základní úkony jako vyřízení telefonátu či napsání textové zprávy nebo e-mailu obstaráte pouze jednou rukou a tlačítky, ale např. takové připojení se k Bluetooth ActiveSync je problém. Daného Bluetooth zástupce není problém označit šipkami, ale stisk středového tlačítka nevyvolá kontextové menu. Pokud však ikonu označíme stylem poté stiskneme středové tlačítko, kontextové menu se zobrazí.

Klávesnice je dostatečně podsvícena bílým světlem. Pokud zadáváte telefonní číslo, PIN atp. tak je numerická část odlišena modrým podsvícením. Pokud chcete šetřit energii či vám jen svítící tlačítka vadí, stačí stisknout funkční tlačítko a podsvícení se vypne.

Nehodlám tu nyní rozebírat, zda je lepší kompletní ovládání klávesnicí a nebo časté používání stylusu. Osobně vytahuji z Trea stylus i ve chvíli, kdy píšu SMS či jen zadávám nový úkol. Raději 4x tapnu stylusem než 3x stisknu šipku dolů, pak středové potvrzovací tlačítko, dále 4x šipku dolů a opět potvrdit. Použití stylu je rychlejší.

Loox i přes poněkud větší rozměry dobře padne do ruky. Při práci s ním máte pocit, že opravdu něco držíte. Pokud přístroj stisknete trochu silněji, neuslyšíte žádné vrzání. Jediná část, která by se časem mohla proměnit ve zdroj nechtěných zvuků, je kryt akumulátoru. Vzhledem k šířce klávesnice je psaní jedním palcem problematické, většina uživatelů bude nejspíš používat palce oba.


Displej


FSC Pocket Loox T830 je vybaven LCD displejem o rozlišení 240 x 240 bodů. Podsvícení je možno regulovat v pouhých 10 krocích, nejnižší možná hladina podsvícení je použitelná i v noci (nevypaluje oči).